Managementul securității muncii

Managementul securității muncii Securitatea și sănătatea în muncă trebuie să constituie o preocupare atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Potrivit Legii 319/2006 privind protecția și securitatea muncii, art. 6 alin (1), angajatorul are obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă. Rapoartele de specialitate arată că gestionarea SSM…

Details

Managementul situațiilor de urgență

Managementul situațiilor de urgență Situaţia de urgenţă cuprinde potrivit art. 2 din OUG 21/2004 privindSistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă,  evenimente excepţionale, cu caracter nonmilitar, care ameninţă viaţa sau sănătatea persoanei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale. Pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse…

Details

Importanța deprinderilor privind acordarea primului ajutor

Importanța deprinderilor privind acordarea primului ajutor Viața este plină de neprevăzut, iar situațiile riscante apar oricând. La nivel global, oamenii suferă de atacuri de cord, de pierderea conștiinței, de răni grave, de arsuri și tot felul de accidente care le pot pune viața în pericol. Pe lângă toate acestea, în perioada verii numărul persoanelor care…

Details

Exerciții de evacuare în caz de incendiu sau cutremur

Exerciții de evacuare în caz de incendiu sau cutremur Exerciţiul de evacuare în cazul utilizatorilor unei unităţi de învăţământ, de exemplu, reprezintă forma activităţii de prevenire prin care se transmit cunoştinţele teoretice privind tipurile de risc şi măsurile de prevenire, pentru a se forma deprinderile practice de comportare şi intervenţie ale cadrelor didactice, personalului auxiliar…

Details

Evaluarea riscurilor chimice la locul de muncă

Evaluarea riscurilor chimice la locul de muncă Identificarea pericolelor, evaluarea riscurilor acestora și punerea în aplicare a măsurilor de control pentru asigurarea sănătății și securității angajaților reprezintă un element major pentru gestionarea sănătății și securității în temeiul Legii 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă. Ce este evaluarea riscului? O evaluare a riscului este pur…

Details

Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire pentru profesia de bucătar

Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire pentru profesia de bucătar Profesia de bucătar constă în prepararea alimentelor într-o bucătărie, aprovizionarea cu marfă, depozitarea acesteia și curățenia la locul de muncă. În ciuda faptului că este o profesie frumoasă și creativă, nu este deloc lipsită de riscuri.  În timpul procesului de muncă, bucătarul este, de asemenea,…

Details

Riscurile de îmbolnăvire profesională cauzate de agenții cancerigeni și mutageni

Riscurile de îmbolnăvire profesională cauzate de agenții cancerigeni și mutageni Ce sunt agenții cancerigeni și mutageni? Agenții cancerigeni sunt acele substanţe, preparate sau procedee (inclusiv substanţele sau preparatele degajate în urma unui procedeu precum şi deşeurile) care, prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanată, pot produce apariţia cancerului ori pot creşte frecvenţa acestuia. Agenții mutageni sunt…

Details

Implicații legale vizând hărțuirea la locul de muncă

Implicații legale vizând hărțuirea la locul de muncă Angajații pot fi hărțuiți în diferite moduri la locul de muncă. În timp ce hărțuirea sexuală atrage cea mai mare atenție, multe tipuri non-sexuale de hărțuire se manifestă adesea la locul de muncă. Este important să înțelegeți hărțuirea la locul de muncă, deoarece vă poate afecta atât…

Details