Sănătate și siguranță pe șantierele de construcții mici

Activitatea în domeniul construcțiilor este o activitate riscantă, în acest sector mortalitatea din cauza accidentelor este destul de mare.

Lucrările de construcție presupun expunerea lucrătorilor la o serie întreagă de pericole pentru sănătate, de la căderi de la înălțime și electrocutări, la dureri de spate, la arsuri cu ciment, azbestoză, etc. În acest articol vă vom oferi sfaturi de bază privind sănătatea și securitatea în domeniul construcțiilor.

În proiectarea lucrărilor de construcție trebuie să se țină cont de sănătatea și securitatea lucrătorilor atât înainte, cât și în timpul și după începerea lucrului. Este mai ieftin și mai ușor de controlat riscurile pentru lucrătorii în construcții înainte de a începe lucrarea, de exemplu:

stabilirea unei politici de achiziție a mașinilor și echipamentelor de lucru (de exemplu, achiziționarea de instrumente cu emisii reduse de zgomot și vibrații);

introducerea specificațiilor privind sănătatea și siguranța în conținutul ofertelor (care să respecte cel puțin legislația națională);

Planificarea procesului de lucru pentru minimizarea numărului lucrătorilor care pot fi răniți (de exemplu, programarea lucrărilor zgomotoase când există mai puțini lucrători expuși la acestea);

începerea activităților de control înainte de a demara lucrarea (de exemplu, cu activități de planificare, formare, contractare și întreținerea locurilor de muncă);

stabilirea unor proceduri eficiente de consultare și participare a lucrătorilor în materie de securitate și sănătate la locul de muncă;

asigurarea că toți oamenii, inclusiv managerii sunt instruiți și își pot desfășura activitatea fără riscuri pentru sănătatea și securitatea lor sau pentru a altor lucrători.

Gestionarea riscului la fața locului

Angajatorii, în colaborare cu supervizorii companiei trebuie să asigure sănătatea și securitatea lucrătorilor.

În acest scop, trebuie să:

evite riscurile pentru lucrători;

evalueze riscurile care nu pot fi evitate;

lupte împotriva riscurilor la sursă;

folosească măsuri colective pentru a proteja lucrătorii;

utilizeze, atunci când nu există altă alternativă, măsuri de protecția individuală;

stabilească proceduri de urgență;

informeze lucrătorii cu privire la riscurile existente și măsurile de control;

se asigure că există o instruire adecvată.

Procesul de evaluare a riscurilor care nu pot fi evitate se numește “evaluarea riscului” și ar trebui să identifice:

pericolele potențiale (riscuri)

cine poate fi rănit și în ce măsură

cât de posibilă este respectiva vătămare

acțiunile necesare pentru eliminarea sau reducerea riscului lucrătorilor

ce acțiuni ar trebui să fie luate mai întâi (prioritizarea).

La locul de muncă ar trebui implementate măsuri de control și să se asigure că acestea sunt eficiente și respectă cerințele legale.

Pericole și riscuri frecvente

Într-un șantier de construcții accidentele mortale, vătămările sau prejudiciile pentru sănătate pot avea mai multe cauze, ca de exemplu:

căderi de la înălțime

producerea unui accident de circulație

electrocutarea

îngroparea de vii a lucrătorilor în timpul lucrărilor de excavare

producerea unei lovituri din cauza căderii materialelor

inhalarea de fibre de azbest

apariția durerilor de spate din cauza manipulării materialelor grele

intrarea în contact cu substanțe periculoase

pierderea auzului din cauza zgomotului intens.

Consultarea lucrătorilor

Consultarea lucrătorilor cu privire la măsurile de sănătate și securitate nu este doar o cerință legală, ci și o modalitate eficientă de a asigura angajamentul acestora față de procedurile care au în vedere îmbunătățirea mediului de lucru. Este indicat ca înainte de introducerea de noi tehnologii sau produse, angajații să fie consultați cu privire la măsurile de siguranță și sănătate.

De asemenea, pentru reducerea suferinței umane este indicat să se apeleze la o firmă de protecția muncii din București.

Datorită experienței vaste în securitatea muncii, o soluție foarte bună în acest sens este Euramis Consulting , o firmă care oferă servicii de protecția muncii atât în București, cât și în țară. Dând dovadă de mult profesionalism specialiștii săi își consiliază clienții pentru conformarea cu cerințele legale aplicabile, deoarece sunt conștienți că cei care investesc în prevenire câștigă pe termen lung.

De îndată ce sunt contactați, aceștia se ocupă de evitarea riscurilor, evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate, combaterea riscurilor la sursă, adaptarea muncii la om, adaptarea la progresul tehnic, etc.

Specialiștii Euramis au o misiune pe care și-o îndeplinesc de fiecare dată cu succes. Ei sunt soluția pentru mediu de lucru sigur și sănătos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment