Blog

Femeile însărcinate sunt mult mai expuse la diferite riscuri din punct de vedere profesional în comparație cu alte categorii de lucrători. De asemenea, pentru că de bună starea lor nu depind doar ele și succesul companiilor în cadrul căreia lucrează, ci și plăpândele ființe din pântecele lor, angajatorii trebuie să le acorde acestora o atenție deosebită. Pentru cele mai bune rezultate se recomandă colaborarea cu o firmă de protecția muncii București cu experiență în domeniu.

Întorcându-ne la riscuri, putem vorbi despre:

  • Expunerea la substanțele toxice.Femeile însărcinate ar trebui să evite expunerea la substanțe chimice și toxice care pot afecta dezvoltarea fetală, cum ar fi plumbul, mercurul, pesticidele și produșii chimici industriali. Femeile care lucrează în medii periculoase din cauza substanțelor utilizate în desfășurarea sarcinilor de muncă, ar trebui să discute cu angajatorii lor pentru a primi locuri de muncă mai sigure.
  • Expunerea la radiații: Expunerea la radiații ionizante de exemplu poate fi deosebit de periculoasă pentru făt, determinând o evoluție atipică a acestuia în pântecul mamei sau apariția unor malformații. Femeile gravide ar trebui să evite expunerea la radiații în mediul de lucru, atât cele care lucrează în industria nucleară, cât și cele care oferă anumite medicale.
  • Expunerea la un mediu de lucru cu un grad ridicat de poluare fonică: Expunerea la zgomot excesiv poate afecta auzul fătului în dezvoltare. Se știe că cel mai dezvoltat simț al feților și chiar și al nou-născuților este auzul, motiv pentru care aceștia sunt extrem de sensibili la zgomot. Femeile însărcinate ar trebui să evite locurile de muncă cu zgomot puternic, sau să poarte echipamente de protecție auditivă în astfel de medii dacă trebuie cu orice preț să-și continue activitățile profesionale pe același post și nu pot primi noi sarcini de muncă.
  • Expunerea la vibrații: Lucrul cu mașini sau echipamente care produc vibrații puternice poate fi periculos pentru făt. Femeile însărcinate ar trebui să evite expunerea la vibrații excesive deoarece acestea pot afecta sănătatea fătului.
  • Pozițiile inconfortabile și efortul fizic intens: Munca ce implică poziții incomode sau un efort fizic intens poate duce la complicații în timpul sarcinii și chiar și la avort spontan, o problemă destul de frecventă în rândul femeilor care muncesc pe timpul sarcinii. Este important ca femeile însărcinate să evite ridicarea greutăților cu mase mari și să aibă acces la un mediu de lucru ergonomic.
  • Îndeplinirea unor sarcini de lucru deosebit de stresante: Stresul excesiv poate afecta sănătatea generală a femeilor gravide. Nu există studii concludente care să demonstreze faptul că stresul poate determina producerea unui avort spontan, dar se știe că în pântecul mamei sale orice resimte toate trăirile acesteia și răspunde la ele. Locurile de muncă tensionate și stresante ar trebui evitate pe cât posibil și femeile care lucrează în medii deosebit de stresante trebuie protejate.
  • Expunerea la infecții cu agenți patogeni: Anumite locuri de muncă pot expune femeile însărcinate la riscul de a contracta infecții, care pot fi periculoase pentru sarcină. Ca să se protejeze de eventualele infecții, femeile însărcinate trebuie să adopte o igienă adecvată și o dietă sănătoasă. Femeile însărcinate au o imunitate mai scăzută decât alte persoane, ceea ce le face mai vulnerabile la contractarea infecțiilor. Ca măsuri de siguranță pentru prevenirea infecțiilor ele ar trebui să discute cu medicul lor curant care să le recomande cele mai potrivite suplimente care să le întărească organismul, dar și să folosească produse de calitate pentru menținerea igienei.
  • Expunerea la temperaturi extreme: Expunerea la temperaturi extreme, fie că vorbim de frig sau căldură, poate fi periculoasă pentru femeile însărcinate. Este esențial ca angajatorii să ofere un mediu de lucru sigur și să ia în considerare nevoile speciale ale femeilor însărcinate, oferindu-le acestora un echipament individual de protecție eficient, care să le ferească de frig sau căldură extremă, sau, de preferat, locuri de muncă unde pot beneficia de un mediu de lucru plăcut ca temperatură.

Femeile însărcinate au dreptul la condiții de muncă sigure și ar fi bine să profite din plin de acest drept atât pentru bunăstarea lor, cât și a copiilor lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment