Apărarea împotriva incendiilor, o necesitate stringentă

Sâmbătă, 2 februarie 2019, un incendiu devastator a avut loc la fabrica de condimente Solina din Alba Iulia. Potrivit martorilor s-au auzit mai multe explozii. Populația din zona a primit din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba un mesaj de averizare prin RO ALERT, prin care a fost atenționată de fumul des degajat de incendiu.

Pompierii au intervenit prompt și s-au luptat cu flăcările mai bine de 15 ore, dar au reușit să țină focul sub control. La fața locului au fost prezente mai multe autospeciale care s-au ocupat de stingerea focarelor existente.

O autospecială și o motopompă au rămas peste noapte în zonă pentru a se asigura că focul nu va izbucni din nou.

La patru zile de la izbucnirea incendiului, în cursul zilei de marți, 5 februarie, pompierii ajutați de utilaje grele au acționat pentru a avea acces la focarele de incendiu ascunse.

Șeful ISU Alba, colonelul Adrian Guia, a declarat marți că încă mai există focare ascunse la care pompierii nu au putut ajunge din cauza elementelor de construcție prăbușite, dar că aceștia se ocupă de decopertarea zonei pentru a lichida și ultimele focare. De asemenea, a declarat că nu mai există pericol pentru vecinătăți, pompierii acționând doar pentru protejarea factorilor de mediu.

Hala unde a izbucnit incendiul era prevăzută cu sisteme de detectare și stingere a incendiului, dar acesta s-a produs deasupra acestor elemente.

Acest eveniment ne demonstrează încă o dată faptul că apărarea împotriva incendiilor este o necesitate stringentă având în vedere că ele se pot produce în ciuda existenței sistemelor de detectare și stingere a lor.

Potrivit Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, art.1, alin.1- Apărarea împotriva incendiilor reprezintă ansamblul integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate potrivit legii, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a incendiilor și asigurării intervenției operative pentru limitarea și stingerea incendiilor, în vederea evacuării, salvării și protecției persoanelor periclitate, protejării bunurilor și mediului împotriva efectelor situațiilor de urgență determinate de incendii.

Conform art. 6 din același act normativ persoanele fizice și juridice dețin obligația de a respecta reglementările tehnice și dispozițiile de apărare împotriva incendiilor și să nu primejduiască, prin deciziile și faptele lor, viața, bunurile și mediul.

Persoana care observă un incendiu are obligația să anunțe prin orice mijloc serviciile de urgență, primarul sau poliția și să ia măsuri, după posibilitățile sale, pentru limitarea și stingerea incendiului.

În cazul incendiului care a avut loc sâmbătă, la ora 6 dimineața, paznicul a fost cel care l-a sesizat, cerând ajutor, prin numărul de urgență 112. În urma sesizării făcute, inițial la fața locului s-au deplasat două autospeciale şi o ambulanţă de la Detaşamentul Alba Iulia. Însă în momentul în care pompierii și-au dat seama că flăcările nu vor putea fi stinse cu ușurință întrucât aveau o înălțime de zeci de metri și cuprinseseră întreaga clădire, au suplimentat forțele cu încă două autospeciale de pompieri de la Garda de intervenţie Sebeş şi apoi cu alte maşini de stingere, autoscări şi pompieri din Hunedoara, Sibiu şi Cluj, ajungându-se la 100 de salvatori şi 11 autovehicule speciale.

Legislația în vigoare stipulează clar că pentru a se apăra împotriva incendiilor fiecare salariat are obligația:

– să respecte regulile și măsurile de apărare împotriva incendiilor, aduse la cunoștință, sub orice formă, de administrator sau de conducătorul instituției, după caz;

-să utilizeze substanțele periculoase, instalațiile, utilajele, mașinile, aparatura și echipamentele, potrivit instrucțiunilor tehnice, precum și celor date de administrator sau de conducătorul instituției, după caz;

-să nu efectueze manevre nepermise sau modificări neautorizate ale sistemelor și instalațiilor de apărare împotriva incendiilor;

-să comunice, imediat după constatare, conducătorului locului de muncă orice încălcare a normelor de apărare împotriva incendiilor sau a oricărei situații stabilite de acesta ca fiind un pericol de incendiu, precum și orice defecțiune sesizată la sistemele și instalațiile de apărare împotriva incendiilor;

– să coopereze cu salariații desemnați de administrator, după caz, respectiv cu cadrul tehnic specializat, care are atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor, în vederea realizării măsurilor de apărare împotriva incendiilor;

-să acționeze, în conformitate cu procedurile stabilite la locul de muncă, în cazul apariției oricărui pericol iminent de incendiu;

-să furnizeze persoanelor abilitate toate datele și informațiile de care are cunoștință, referitoare la producerea incendiilor.

Din păcate, în ciuda obligațiilor existente, incendiile se produc, iar cauzele lor pot fi diverse. Cauzele incendiului de la Alba Iulia sunt încă necunoscute. Reprezentanți ai proprietarului fabricii, pompierilor, poliţiei şi firmei asigurătoare au început marți, 5 februarie 2019, să cerceteze cauzele care au dus la izbucnirea incendiului. Se pare că rezultatele se vor afla cel mai devreme la sfârșitul săptămânii viitoare.

Incendiul de sâmbătă demonstrează cât de importantă este conformarea cu cerințele legale în vigoare privind situațiile de urgență. Respectarea lor duce la reducerea riscului de incendiu. În cazul unor astfel de situații, salariații trebuie instruiți și testați din punct de vedere al situațiilor de urgență, trebuie consemnate fișe individuale de instruire (cf. Ordin 712/2005).

În acest sens, de mare ajutor ar fi o firmă de protecția muncii din București, cu experiență vastă în domeniu. De exemplu, se poate apela la Euramis Consulting, cu peste 20 de ani în securitatea muncii și SU. Specialiștii săi pot planifica exercițiile de evacuare și intervenție, evalua riscul la incendiu etc.

Euramis oferă soluții practice pentru problemele de securitate a muncii şi situaţii de urgenţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment