Obligațiile angajatorului în cazul unui accident de muncă

Obligațiile angajatorului în cazul unui accident de muncă În prezent, accidentele de muncă sunt din ce în ce mai frecvente. Acestea au urmări mai mult sau mai puțin grave. Acestea au loc de foarte multe ori din cauza faptului că angajatorul nu ia măsurile corespunzătoare în privința securității și sănătății în muncă. Neasigurarea unor condiții…

Externalizarea serviciilor de protecția muncii. Avantaje?

Externalizarea serviciilor de protecția muncii. Avantaje? Asigurarea securității și sănătății în muncă este foarte importantă pentru asigurarea unui mediu de lucru optim în care lucrătorii să se simtă în siguranță și să lucreze fără griji, contribuind la creșterea productivității firmei. Din acest motiv, angajatorul are obligația de a se ocupa de activitățile de prevenire și…

Despre ISO 45001

Despre ISO 45001 Noul ISO 45001, standardul care stabilește cerințele pentru sistemul de management al sănătății și securității ocupaționale, ajută angajații și angajatorii deopotrivă, motiv pentru care a fost așteptat de mulți ani. Noul standard anulează OHSAS 18001, astfel încât organizațiile au o perioadă de 3 ani pentru a finaliza trecerea de la un standard…

Managementul securității muncii

Managementul securității muncii Securitatea și sănătatea în muncă trebuie să constituie o preocupare atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Potrivit Legii 319/2006 privind protecția și securitatea muncii, art. 6 alin (1), angajatorul are obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă. Rapoartele de specialitate arată că gestionarea SSM…

Managementul situațiilor de urgență

Managementul situațiilor de urgență Situaţia de urgenţă cuprinde potrivit art. 2 din OUG 21/2004 privindSistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă,  evenimente excepţionale, cu caracter nonmilitar, care ameninţă viaţa sau sănătatea persoanei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale. Pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse…

Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire pentru profesia de bucătar

Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire pentru profesia de bucătar Profesia de bucătar constă în prepararea alimentelor într-o bucătărie, aprovizionarea cu marfă, depozitarea acesteia și curățenia la locul de muncă. În ciuda faptului că este o profesie frumoasă și creativă, nu este deloc lipsită de riscuri.  În timpul procesului de muncă, bucătarul este, de asemenea,…

Riscurile de îmbolnăvire profesională cauzate de agenții cancerigeni și mutageni

Riscurile de îmbolnăvire profesională cauzate de agenții cancerigeni și mutageni Ce sunt agenții cancerigeni și mutageni? Agenții cancerigeni sunt acele substanţe, preparate sau procedee (inclusiv substanţele sau preparatele degajate în urma unui procedeu precum şi deşeurile) care, prin inhalare, ingestie sau penetrare cutanată, pot produce apariţia cancerului ori pot creşte frecvenţa acestuia. Agenții mutageni sunt…