Atenție la condițiile atmosferice pe timp de iarnă! Viața are prioritate!

Iarna ne oferă cele mai periculoase condiții meteo, mai ales dacă suntem șoferi. Vântul, frigul, ploaia, zăpada, poleiul și gheața condiționează circulația și forțează șoferii să conducă cât mai atent posibil.

Iarna poate fi un sezon magic, cu peisaje frumoase, înzăpezite, nopți calde la gura focului. Dar pentru șoferi, iarna este plină de zăpadă, gheață și ploaie înghețată care pun în pericol siguranța lor pe șosea.

Nu este nimic mai înspăimântător decât să observăm cum o mașină alunecă pe gheață sau pe zăpadă, iar șoferul se luptă să mențină controlul asupra mașinii. O parte esențială a conducerii cu prudență în timpul iernii este să învățați să folosiți eficient frânele. În cele ce urmează vă vom oferi câteva sfaturi pentru a vă ajuta să evitați riscurile producerii unei accident din cauza drumurilor alunecoase din timpul sezonului de iarnă.

Conduceți încet și cu atenție

Conduceți cu atenție, fără viteză. Este cel mai bun mod de a circula în siguranță pe drumurile acoperite cu gheață și zăpadă. Condusul prudent nu include mișcări bruște, cum ar fi rotirea agresivă a volanului sau orice altă acțiune care vă poate determina pierderea tracțiunii și controlului autovehiculului dumneavoastră.

Frânați treptat

Când vă apropiați de o intersecție sau de un STOP încetiniți treptat. Luați piciorul de pe pedala de accelerație cu ceva vreme înainte de ajunge în intersecție. Astfel, puteți evita să folosiți atât de mult frâna. Cu cât veți apăsa frâna mai puțin, cu atât se reduce riscul de a lovi vehiculul din față sau de a derapa la o intersecție sau la semnul STOP.

Nu frânați brusc

Frânarea bruscă poate provoca deraparea mașinii dvs. Dacă credeți că aveți probleme, luați treptat piciorul de pe accelerație. Dacă veți face acest lucru veți putea recâștiga controlul asupra vehiculului.

Reduceți viteza

Nu conduceți cu viteză. Țineți cont de condițiile meteorologice și ale drumurilor. Dacă veți conduce cu viteză există pericolul de a derapa și de a pierde controlul asupra vehiculului. Dacă veți conduce prudent, adică încet și cu atenție, veți avea mai mult control asupra mașinii, putând reacționa mult mai rapid în cazul unor manevre greșite ale celorlalți participanți la trafic. De asemenea, veți putea face față mai ușor situației dacă veți da peste porțiuni de drum cu gheață.

Păstrați distanța față de vehiculul dinaintea dvs.

Încercați să păstrați distanță față de vehiculul din fața dvs. Pe gheață și zăpadă, este nevoie de mai mult timp pentru a opri. Pentru a face acest lucru, măriți distanța dintre autovehicul dvs. și ceilalți conducători auto. Se recomandă să păstrați cel puțin două secunde între dvs. și vehiculul din față. În timpul iernii, creșteți timpul până la șase secunde sau mai mult, în funcție de cât de grave sunt condițiile meteo.

Utilizați corect frânele ABS

Frânele antiblocare sunt unul dintre cele mai importante sisteme de siguranță ale vehiculului dumneavoastră. Frânele ABS reprezintă un sistem avansat de frânare care funcționează pe frânele obișnuite prin pomparea lor automată. Pentru a activa frânele ABS, apăsați ferm pedala de frână, nu o eliberați. Veți observa unele pulsații și, probabil, un sunet îngrozitor, acest lucru este normal.

Țineți minte că frânele ABS nu funcționează bine pe gheață: roțile se pot bloca. Utilizați sfaturile de mai sus pentru a putea frâna în siguranță și nu vă bazați pe frânele ABS atunci când conduceți pe drumuri cu polei și gheață.

Așadar, încercați să nu vă lăsați păcăliți de gheața neagră, adică de poleiul care se observă foarte greu deoarece este foarte subțire. Cel mai bine este să nu porniți la drum dacă observați că pe șosea este polei.

De asemenea, este bine să nu porniți la drum noaptea. Cele mai multe accidente au loc noaptea și dimineața devreme, deoarece noaptea sunt cele mai mici temperaturi. Ziua apare soarele, se încălzește, iar diferențele de temperatură dau naștere la ceață și umezeală care noaptea îngheață pe carosabil. Este normal ca atunci când este mai frig, să se formeze poleiul.

În timpul iernii trebuie să acordăm atenție condițiilor atmosferice pentru a evita riscurile de accidente. Acest lucru este valabil nu doar pentru șoferi, ci și pentru pietoni.

Ca pietoni trebuie să:

Purtați încălțăminte cu talpă zimțată antiderapantă

  •  Evitați încălțămintea cu toc înalt
  •  Evitați, pe cât posibil, trotuarele acoperite de zăpadă sau gheață
  •  Vă luați o marjă de timp mai mare pentru deplasări
  •  Nu folosiți telefonul în timpul mersului.

PS: În vederea asigurării securității și sănătății în muncă a angajaților pe timp de iarnă și nu numai, este indicat să se apeleze la o firmă de protecția muncii din București precum Euramis Consulting.

Specialiștii săi au vastă experiență în securitatea muncii, de aceea pot oferi cele mai bune sfaturi în acest sens.

Atenție la condițiile atmosferice pe timp de iarnă! Viața are prioritate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment