Tulburări musculo-scheletale de origine profesională la gât și extremitățile superioare

Mulți lucrători europeni afirmă că trebuie să efectueze mișcări repetitive ale mâinilor și brațelor, iar alții că trebuie să suporte vibrațiile provocate de instrumentele pe care le folosesc. Aceste circumstanțe sunt factori de risc importanți ai apariției afecțiunilor musculo-scheletice de origine profesională, la gât și extremitățile superioare. Un număr mare de lucrători din diferite sectoare suferă de astfel de afecțiuni, care constituie cele mai întâlnite boli legate de locul de muncă în Europa.

Ce sunt afecțiunile musculo-scheletice de origine profesională la gât și extremitățile superioare?

Tulburările musculo-scheletice de origine profesională la gât și la extremitățile superioare sunt modificări ale structurilor corpului cum ar fi mușchii, articulațiile, tendoanele, ligamentele, nervii, oasele și sistemul circulator, cauzate sau agravate fundamental de muncă și mediul în care se dezvoltă.

Simptomele acestor afecțiuni se dezvoltă în timp și se pot manifesta sub formă de durere, disconfort, amorțeală și furnicături. Persoanele care suferă de acest tip de tulburări pot experimenta furnicături în articulații, mobilitate scăzută sau rezistența la strângerea obiectelor și schimbarea culorii mâinilor sau a degetelor.

Afecțiunile musculo-scheletice de origine profesională la gât și extremitățile superioare sunt în mod obișnuit numite leziuni de tulpină repetitivă sau tulburări traumatice cumulative. Exemple specifice ale acestui tip de tulburare includ sindromul tunelului carpian, tendinita și sindromul degetului alb.

Care este cauza acestor afecțiuni?

Munca fizică presupune aplicarea forței, atât pentru a muta obiectele, cât și pentru a le ține pe loc. Munca manuală implică contracția mai multor seturi de mușchi ai gâtului, umerilor, brațelor și mâinilor. Cu cât este mai mare forța necesară manipulării obiectelor, cu atât mai mare va fi tensiunea la nivelul mușchilor care intervin  în efort.

Deși unele afecțiuni de acest tip au drept cauză aplicarea bruscă a forței extreme, majoritatea sunt rezultatul exercițiului de forță repetat, aparent moderat care persistă pentru o perioadă lungă de timp. Această situație poate duce la oboseală musculară și leziuni microscopice în țesuturile moi ale gâtul și extremităților superioare și, în cele din urmă, la apariția unor astfel de afecțiuni.

 

Care sunt factorii de risc ai afecțiunile musculo-scheletice de origine profesională la gât și extremitățile superioare?

Principalii factori de risc sunt:

■ Aplicarea unei forțe care are ca rezultat presiunea mecanică intensă la gât, umeri și extremități superioare.

■ Lucrul în poziții forțate: mușchii se contractă și corpul susține încărcături mecanice mai mari.

■ Mișcări repetitive, mai ales dacă implică aceleași grupe de mușchi și de articulații și dacă există vreo interacțiune între activități cu exercitarea forței și mișcări repetitive.

■ Lucrul prelungit fără posibilitatea de odihnă și recuperare după efortul de manipulare a încărcăturii.

■ Presiune directă pe scule și suprafețe.

■ Vibrațiile mână-braț care cauzează amorțeală, furnicături sau pierderea sensibilității și nevoia exercitării unei forțe mai mari pentru a apuca obiecte.

Activități care cresc riscul de producere a afecțiunile musculo-scheletice de origine profesională la gât și extremitățile superioare

La gât și umeri:

■ Munca în poziții în care trebuie suportată greutatea unor părți ale corpului sau susținerea de obiecte , cum ar fi ținerea brațelor în sus.

■ Lucrul prelungit în poziții statice, cu contracții repetate ale acelorași grupe musculare, cum ar fi lucrul la microscop.

■ Ridicarea brațelor sau rotirea capului într-o parte (în repetate rânduri).

La cot, încheietura mâinii și la mâini:

■ Folosirea unei forțe musculare mari pentru a manipula obiecte, cum ar fi, de exemplu, cea care se exercită când deschiderea mâinii este exagerată sau prea mică.

■ Lucrul cu păpușile în poziții deviate, de exemplu, se întoarce în interior sau în afară.

■ Repetarea acelorași mișcări ale încheieturii mâinii.

Pe lângă aceștia există și alți factori de risc precum:

– mediul de lucru;

-factori individuali;

– factori organizatorici și psihosociali.

Evaluarea riscului pentru afecțiunile musculo-scheletice de origine profesională la gât și extremitățile superioare

Angajații au o obligație legală de a evalua riscurile existente la locul de muncă și de a acționa pentru a asigura securitatea munciiși sănătatea lucrătorilor și a altor persoane care pot fi lezate. Acest proces se numește evaluare a riscurilor.

O evaluare adecvată a riscului ajută la reducerea pierderilor de producție, cheltuielilor rezultate din indemnizații și primelor de asigurare mai mari suportate de companii.

O evaluare a riscurilor pas cu pas implică:

■ Identificarea riscurilor: toate riscurile sau combinațiile lor trebuie identificate.

■ Analizarea persoanelor care pot fi rănite și modul în care s-ar putea întâmpla:

■ Evaluarea riscurilor existente și luarea deciziilor cu privire la acțiunile necesare pentru:

– eliminarea riscului de la origine;

– controlul riscului;

– aplicarea măsurilor colective de protecție;

– folosirea echipamentului de protecție personală.

■ Controlul riscurilor și revizuirea măsurilor preventive.

Pentru evaluarea corespunzătoare a riscurilor și prevenirea tuturor acestor probleme este bine să se contacteze o firmă de protecția muncii din București precum Euramis Consulting. Specialiștii săi vor lua toate măsurile necesare în vederea îndeplinirii cu succes a misiunii cu care sunt însărcinați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment