Protectia munciiSlider Euramis

 

 

Pentru unii munca reprezinta un mod de a se intretine, un mod de a scapa de plictiseala, pentru altii munca inseamna satisfactie, posibilitatea de a se bucura de realizarile sale, de a se integra intr-un mediu. Indiferent de semnficatia sa, oamenii isi petrec majoritatea timpului la locul de munca. Munca este un mod de a ne petrece cea mai mare parte a zilei. Aceasta este cauza pentru care locul de munca trebuie sa fie unul armonios, optim pentru lucratori.

In trecut angajatul era privit ca o unealta de munca si nimic mai mult. Tot ce conta era profitul si productivitatea muncii indiferent de sacrificiile umane. Astazi relatiile dintre angajat si angajator s-au schimbat, iar protectia muncii reprezinta o parte importanta din conceptul managerial. Protectia muncii este parte componenta a procesului de munca si a pregatirii profesionale. Securitatea si sanatatea in munca (termenul mai nou folosit in loc de protectia muncii) aduce beneficii atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Starea de bine la locul de munca nu este o simpla lozinca ; aceasta aduce beneficii atat pentru angajat cat si pentru angajator. Recunostiinta angajatorului nu trebuie sa fie strict materiala, ci poate fi exprimata prin asigurarea angajatului conditii decente la locul de munca sau grija pentru starea lui de sanatate. Datoria angajatorului este de a oferi protectie la locul de munca, este o cerinta legala obligatorie.

Munca nu este un scop in sine, ceea ce urmarim in final sunt rezultatele muncii de care dorim sa ne bucuram toti, fara exceptie. Dar cum ne putem bucura daca am suferit leziuni la locul de munca, daca ne-am pierde sanatatea sau daca

mediul de munca este foarte stresant ? Mai grav, daca ne-am pierde viata ? In tara noastra sunt zeci de accidente mortale pe an iar in Uniunea Europeana se numara cu sutele pe an ! Nu este acesta un mini-razboi ? Protectia muncii nu implica doar prevenirea accidentelor, a incendiilor sau a bolilor profesionale, ci si un mediu de lucru optim si sanatos. Compania asigura securitate si sanatate in munca doar in conditiile unei politici care considera acest aspect de maxima importanta si il integreaza in performanta generala a organizatiei respective.

Protectia muncii ofera siguranta.

Securitatea si sanatatea muncii ofera angajatului siguranta necesara in timpul serviciului, il ajuta sa isi pastreze sanatatea si capacitatea de munca in programul de lucru. Totodata protectia muncii previne accidentele la locul de munca, previne bolile cauzate de specificul activitatii; identifica pericolele existente, evalueaza riscurile la care sunt expusi lucratorii si

elaboreaza programme de prevenire si protectie. Angajatorul este obligat legal sa ia toate masurile pentru protectia muncii, indiferent de domeniul de activitate.

Securitatea si sanatatea muncii & Prevenirea/Stingerea incendiilor

Serviciile de protectia muncii si PSI iau masuri pentru a preveni suferintele umane, amenzi usturatoare, pierderi de resurse, timp si materiale. Incendiile pot conduce catre pierderi umane si materiale. Situatiile de urgenta trebuie prevenite pentru a evita daune majore. Masurile luate de protectia muncii, precum si prevenirea incendiilor ofera lucratorilor increderea ca ajung acasa sanatosi. Masurile de ergonomie a muncii, de adaptare a muncii la om (si nu invers), combaterea stresului profesional, programele de sanatate (gimnastica, alimentatia sanatoasa) sunt conditii esentiale pentru a crea starea de bine la locul de munca.

 

Importanta protectiei muncii

Daca lucratorii se intorc cu bine acasa, putem spune cu convingere ca un rol deosebit l-a avut activitatea organizata si sistematica de protectia muncii. Scopul este de a asigura angajatului sanatatea si securitatea si prevenirea oricarei situatii nedorite (vatamari corporale, incendii, explozii, intoxicaţii, avarii tehnice). Tinta pe care securitatea si sanatatea muncii trebuie sa o atinga este de a se asigura ca angajatul este in afara oricarui pericol. Politica prin care tot mai multe companii stabilesc ca obiectiv principal “Zero accidente de muna” nu este o utopie. Protectia muncii prevede si creearea unui ambient placut la locul de munca, un loc la care lucratorii vin cu placere.

Beneficiile promovării protectiei muncii sunt evidente si incurajatoare:

  • Productivitatea companiei creste in momentul in care angajatul este privit cu toata atentia, cand i se asigura un loc de munca sigur si placut ;
  • Imaginea companiei are de castigat;
  • Numarul clientilor creste (nimeni nu doreste sa beneficieze de produse sau servicii obtinute prin suferinta umana);
  • Se evita amenzile usturatoare din punct de vedere material dar si moral ;
  • Se fac economii indirecte (este mai ieftin sa previi decat sa faci fata consecintelor nedorite) ;
  • Lucratorii devin mai fideli, fluctuatia personalului scade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment