Ce trebuie să faci în caz de incendiu la locul de muncă?

Oricât de mult te-ai pregăti pentru un incendiu, o astfel de situație te ia mereu prin surprindere. De aceea, atât ca angajator, cât și ca obișnuit salariat este bine să vă documentați corespunzător pentru orice eventualitate. Exercițiile de evacuare și protecție la locul de muncă sunt o necesitate, dar dacă tot vi se pare că mai aveți de îmbunătățit câteva aspecte la pregătirea dumneavoastră, sfatul nostru este să colaborați cu o firmă de protecția muncii care să vă ofere consultanță de specialitate și să vă acorde cele mai potrivite sfaturi. Însă până în momentul în care stabiliți o întâlnire cu niște specialiști, v-am pregătit în acest articol o serie de reguli de comportament pe care să le respectați în caz de incendiu și care vă pot salva viața.

Cum trebuie să te comporți în caz de incendiu?

În general, mai ales în cadrul companiilor mari, există câte o echipă de primă intervenție constituită cu scopul de a acționa rapid și eficient în situații de urgență. Însă în cazul incendiilor se poate ca prima persoană care observă focul să nu facă parte din această echipă și de aceea oricărui angajat îi revine obligația de a se informa și de a participa la sesiunile de instruire pentru a cunoaște sarcinile ce îi revin în caz de pericol.

Cel care observă primul un foc aprins, trebuie să anunțe imediat echipa de primă intervenție pentru a se putea interveni cât mai rapid. De asemenea, dacă focul nu s-a extins încă, iar persoana care l-a descoperit are posibilitatea de a-l stinge prin mijloacele pe care le are la îndemână, atunci ea trebuie să acționeze în acest sens.

Dacă există persoane rănite, angajatul care a observat incendiul trebuie să le acorde ajutor atât cât este posibil în cazul în care acest lucru nu îi pune în pericol propria viață. De asemenea, la solicitarea autorităților sau a personalului serviciilor de intervenție, el trebuie să se arate cooperant și binevoitor.
Pentru salvarea unei vieți dintr-o încăpere incendiată, se recomandă folosirea unor pături ude care să vă ofere protecție împotriva focului și cu care să vă acoperiți mai ales zona capului.

Alimentat de oxigen, focul se întețește și de aceea, trebuie să deschideți cât mai prudent ușile dintr-o încăpere în alta pentru a nu răspândi și mai mult flăcările și a vă risca viața. De asemenea, pentru a nu vă aprinde hainele, aveți grijă să mergeți târâș sau aplecat în față ca să fiți cât mai puțin expus.

Fumul reduce mult condițiile de vizibilitate și de aceea în cazul în care descoperiți o victimă înconjurată de foc trebuie să o strigați pentru a identifica locul exact în care aceasta se află și să păstrați în permanență comunicarea cu ea.

Se poate ca în timpul operațiunii de salvare hainele să vă ia foc. Dar în această situație cel mai important lucru este să vă păstrați calmul și să nu vă impacientați, ci să vă culcați la pământ și să vă rostogoliți. Astfel flăcările se vor stinge și veți fi din nou în siguranță. Dacă victima dumneavoastră se află în flăcări, aruncați pe ea un palton, o pătură sau orice alt material care îl poate acoperi etanș pentru a stinge flăcările.

Dacă aveți apă la îndemână și trebuie să stingeți focul de pe o suprafață verticală, încercați să aruncați lichidul de sus în jos pentru eficiență maximă. De asemenea, dacă în preajma dumneavoastră există lichide incendiare, rețineți că ele se sting prin acoperire cu pământ, nisip sau pături grele prin care să le lipsiți de oxigen.

Cum trebuie să acorzi primul ajutor unei victime de incendiu?

Dacă în urma incendiului sunteți pus în situația de a fi nevoie să acordați primul ajutor unei victime arse, cel mai bine este să-i aplicați pe locul afectat pansament uscat și curat și să o ajutați să se deplaseze la cel mai apropiat punct de ajutor medical sau să așteptați venirea salvării sau serviciului SMURD.

Incendiile sunt un pericol cu care vă puteți confrunta atât la locul de muncă cât și în propriul cămin. De aceea, cunoașterea celor mai importante reguli de intervenție sau măsurilor de prim ajutor pe care îl puteți acorda se poate dovedi o capacitate extrem de folositoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment