Blog

În cadrul Hotărârii de Guvern nr. 259 / 2022, este inclus un tabel cu o serie foarte amplă de boli profesionale care trebuie declarate obligatoriu conform legii. Din această listă fac parte peste 100 de boli la care medicii de medicina muncii trebuie să acorde o atenție deosebită, să le diagnosticheze corect și să le declare ca atare.

În continuare vom vorbi despre principalele categorii ale acestor boli profesionale, vom da câteva exemple concrete și vom enumera și principalii factori de risc profesional sau procesele tehnologice care favorizează dezvoltarea bolilor respective.

Bolile profesionale care trebuie declarate în mod obligatoriu se pot clasifica în următoarele categorii:

 1. Cancer profesional

Există foarte multe tipuri de cancer care pot avea ca principale cauze condițiile nefavorabile de la locul de muncă. Cei mai predispuși la dezvoltarea cancerului din cauza activităților lor profesionale sunt lucrătorii în construcții, dar și cei din fabrici. De exemplu, nichelul și unii compuși chimici care rezultă din arderea sau electrorafinarea metalelor pe bază de nichel pot provoca cancer la nivelul cavității nazale și al sinusurilor. Metodele de fabricare a cauciucului pe de altă parte, pot conduce la cancer gastric, iar plutoniul, radiul și radiațiile X și gama la cancer osos.

 1. Boli și modificări nonmaligne profesionale

Anemia de exemplu este o boală profesională care face parte din această categorie și se poate instala din cauza unei game foarte variate de factori de risc, în principal expunerea la anumite substanțe chimice dăunătoare organismului.

 1. Afecțiuni psihice și comportamentale profesionale

Aici putem include sindromul posttraumatic și sindromul de stres posttraumatic. Primul este determinat de traumatisme cranio-cerebrale suferite în urma accidentelor de muncă și cel din urmă de situații sau evenimente excepțional de stresante care pot avea loc în cadrul locului de muncă.

 1. Boli neurologice profesionale

În rândul bolilor neurologice profesionale se numără sindromul de tunel carpian, sindromul de tunel cubital Guyon și sindromul de tunel radian care pot fi determinate de mișcări repetitive la nivelul diferitelor organe ale corpului.

 1. Boli profesionale ale analizatorului vizual

Din cauza unor factori de risc precum alergenii, expunerea la diferite substanțe toxice, la lumina puternică a laserului, analizatorul vizual poate dezvolta conjunctivită, cheratită sau chiar și cataractă.

 1. Boli profesionale ale analizatorului auditiv

Cei mai importanți factori de risc care amenință sănătatea analizatorului auditiv sunt zgomotele și vibrațiile puternice. Din cauza acestora, lucrătorii care își desfășoară activitatea în medii zgomotoase pot dezvolta hipoacuzie.

 1. Boli profesionale ale aparatului cardiovascular

Bolile profesionale ale aparatului cardiovascular de care pot suferi lucrătorii din diferite domenii sunt sindromul Raynaud, varicele și tromboflebite. Ele pot apărea ca urmare a unui efort cu mișcări ample ale brațelor, din cauza poziției șezânde prelungite, sau de la expunerea la rășini epoxidice sau clorură de vinil.

 1. Boli profesionale ale aparatului respirator

Azbestoza, pneumonia, aluminoza sau rinitele sunt doar câteva din bolile profesionale care pot afecta aparatul respirator, Acestea pot apărea din cauza expunerii la alergeni, dioxid de siliciu liber cristalin, azbest, pulberi organice etc.

 1. Boli profesionale ale ficatului

Din cauza factorilor de risc profesional precum virusurile hepatice și diferiți agenți toxici, lucrătorii pot dezvolta hepatită toxică sau infecțioasă, dar și alte boli de ficat.

 1. Boli profesionale ale pielii și țesutului cutanat

Mai ales lucrătorii din industria chimică, a căror piele intră în contact cu diferiți agenți chimici pot dezvolta diferite eczeme, erupții, dermatite, urticarie sau chiar vitiligo.

 1. Boli profesionale ale sistemului musculo-scheletic și ale țesutului conjuctiv

În rândul celor mai comune boli profesionale ale sistemului musculo-scheletic se numără discopatia cervicală și deformări ale coloanei vertebrale determinate de manipularea unor obiecte cu o masă foarte grea.

 1. Boli profesionale ale aparatului excretor

La nivelul aparatului excretor lucrătorii se pot confrunta cu nefropatie toxică sau infecțioasă sau cu alte boli mai puțin comune.

 1. Boli profesionale cauzate de expunerea la agenți fizici neclasificate anterior

Lucrătorii care își desfășoară activitatea în condiții aspre de mediu se pot confrunta cu colaps caloric, crampe calorice, boli determinate de vibrațiile puternice, sindrom acut de iradiere sau sindroame neuro-cardio-vasculare și endocrine.

 1. Boli profesionale inclusiv complicațiile și sechelele lor, induse de agenți biologici

Agenții biologici precum diferitele tipuri de virusuri și bacterii pot determina apariția ulcerelor, a tuberculozei, a hepatitei și, mai nou, a infecției cu virusul SARS CoV 2.

 1. Boli profesionale induse de agenți chimici

Și în final, bolile profesionale induse de agenții chimici, mai concret intoxicațiile acute, subacute și cronice profesionale, precum și complicații și sechelele lor pot fi determinate de expunerea la compuși chimici toxici.

Pentru prevenirea bolilor profesionale, dar și a accidentelor de muncă, este recomandat ca angajatorii să colaboreze cu o firmă de protecția muncii Bucuresti precum Euramis, cu experiență în acest domeniu de activitate, cu ajutorul cărora să identifice mai ușor riscurile la care se expun angajații lor și să le elimine în mod eficient.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment