Bune practici în domeniul siguranței și sănătății online în sectorul sanitar

Un procent destul de mare din lucrătorii din Uniunea Europeană lucrează în sectorul sănătății și asistenței sociale, cu o proporție considerabilă care lucrează în spitale. Acest lucru face ca sectorul sănătății să fie unul dintre cele mai mari din Europa, acoperind o gamă largă de locuri de muncă diferite.

Principalii factori de risc și problemele de sănătate privind sectorul sănătății sunt:

■ Sarcini musculo-scheletice – poziții de lucru proaste, sarcini grele.

■ Agenți biologici – microorganisme, viruși, de exemplu HIV și hepatita B, sânge contaminat.

■ Substanțe chimice – dezinfectanți, gaze anestezice și antibiotice. Ele pot fi nocive pentru piele sau pentru sistemul respirator și, de asemenea, acestea pot fi cancerigene.

■ Riscuri radiologice.

■ Schimbări de ture, ritmuri de lucru și muncă pe timp de noapte.

■ Violența publicului.

■ Alți factori care contribuie la stres – situații traumatice, factori de organizare a muncii și relații cu colegii.

■ accidente de muncă – căderi, tăieturi, înțepături cu ace, șocuri electrice etc.

Evaluarea riscurilor și gestionarea eficientă a sănătății și a siguranței sunt cheia prevenirii și reducerii expunerii lucrătorilor din sectorul sănătății la riscurile de la locul de muncă.

Acest lucru include: un sistem de management al sănătății și siguranței; o politică de prevenire și evaluare a riscurilor; consultarea lucrătorilor, servicii preventive cu resurse corespunzătoare, integrarea SSM în altele procese de gestionare cum ar fi achizițiile și licitațiile. În special:

■ Riscurile sunt evaluate având în vedere toatepericolele prezinte. De asemenea, se identifică cine poate să fie afectat și se întreprind acțiunile necesare în vederea prevenirii riscurilor, începând în primul rând cu prevenirea de la origine;

■ Consultarea forței de muncă și implicarea în mod activ a reprezentanților lucrătorilor, de exemplu, prin intermediul comisiilor pentru sănătate și securitate, constituie de asemenea o parte importantă a succesului managementului.

Toate grupurile profesionale din acest sector sunt expuse riscurilor – nu doar personalul de la infirmerie, ci și personalul de sprijin și comercial, precum și o serie întreagă de profesioniști, inclusiv lucrătorii de laborator și anesteziști.

Alți factori de risc

Leziuni determinate de înțepături: efectele rănilor provocate de ace hipodermice asupra personalului poate fi fizic și emoțional. De asemenea, există o posibilitate de infectare cu virușii  HIV, hepatita B sau C. Printre măsurile preventive se află:

■ Eliminarea utilizării acelor atunci când sunt disponibile alternative sigure și eficiente.

■ Utilizarea dispozitivelor cu măsuri de securitate și evaluarea utilizării acestora pentru a determina care sunt mai eficiente și mai acceptabile.

■ Modificarea practicilor de lucru care prezintă riscul înțepării cu acul, făcându-le mai sigure. Evitarea refolosirii acelor.

■ Instruirea lucrătorilor în ceea ce privește utilizarea în siguranță a acelor și aruncarea lor după folosire.

Lucrătorii din domeniul sănătății riscă să dezvolte alergii la latex provocate de mănuși de protecție. Dintre reacțiile alergice fac parte erupțiile cutanate, sinuzita, probleme nazale și oculare, astm și chiar șocurile. Măsurile preventive pot fi următoarele:

■ Folosirea mănușilor cu un nivel scăzut de proteine de latex extractibile;

■ Limitarea utilizării mănușilor de latex la sarcini care implică riscul de infecție;

■ Folosirea mănușilor fără praf ori de câte ori este posibil;

■ Realizarea măsurilor de igienă, cum ar fi spălarea mâinilor și evitarea utilizării cremelor de protecție împreună cu mănușile de latex.

Acordarea atenției încălzirii, iluminării și calității aerul este un lucru la fel de important în sectorul sanitar ca și în orice alt sector.

Lucru în ture și turele de noapte pot cauza mari probleme de sănătate care intensifică stresul la locul de muncă. Măsurile de prevenire și control includ îmbunătățirea programelor de lucru, cum ar fi:

■ Organizarea prin rotație a turelor de lucru, dimineața, după-amiaza și noaptea.

■ Acordarea unui timp suficient angajaților pentru a se recupera din cauza deficitelor de somn după tura de noapte.

■ Pauze suficiente pentru odihnă în timpul turelor.

■ Schimbările de personal sunt planificate și notificate în avans.

■ Menținerea la minim a schimbărilor de tură neplanificate.

În vederea prevenirii tuturor acestor riscuri și punerea în aplicare a unei politici de prevenire la riscurilor, o soluție ideală o reprezintă apelarea la o firmă de protecția muncii din București, ai cărei specialiști pot oferi cele mai bune servicii de securitatea muncii și SU.

Este vorba de Euramis Consulting care de mai bine de 20 de ani se străduiește să ofere clienților săi cele mai bune soluții în vederea prevenirii oricărui tip de accident la locul de muncă. Oricine apelează la serviciile sale are parte de profesionalism, seriozitate și calitate la cel mai înalt nivel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment