Blog

Un program de sănătate și siguranță la locul de muncă implementat corespunzător poate acționa atât ca o protecție împotriva stresului pentru lucrători, cât și ca o strategie pentru creșterea nivelului lor de satisfacție, dar și a performanțelor companiei. 

Sunt angajații tăi în siguranță? Siguranța la locul de muncă este un concept lăsat adesea în sarcina industriilor cunoscute pentru mediul lor riscant de lucru, așa cum sunt companiile de construcții, unitățile de producție, spitalele sau fabricile, de exemplu. Cu toate acestea, problema siguranței la locul de muncă nu se limitează doar la aceste industrii. Pericole pot exista la orice loc de muncă și tocmai de aceea legea impune tuturor angajatorilor să evalueze riscurile de la locul de muncă sau să colaboreze cu o firmă de protecția muncii București pentru o astfel de evaluare.

Chiar dacă angajații tăi își petrec cea mai mare parte a zilei în fața calculatorului, sau citind documente, educația și procedurile de siguranță ar trebui să reprezinte o prioritate pentru strategia ta operațională. De fapt, un program de sănătate și siguranță la locul de muncă implementat corespunzător acționează atât ca o protecție pentru lucrători, cât și ca o strategie pentru creșterea nivelului de satisfacție a angajaților și dezvoltarea companiei.

De ce ar trebui o companie să îmbunătățească siguranța la locul de muncă?

În primul rând, este obligația ta, în calitate de angajator să menții un loc de muncă sigur pentru angajații tăi. Companiile și angajatorii trebuie să ofere „un mediu sigur și sănătos” lucrătorilor oferindu-le programe de formare și educație și prin respectarea standardelor de siguranță din industrie.

Trebuie să te asiguri în primul rând că locurile de muncă din compania ta sunt lipsite de orice pericole pe care cunoști, echipamente defectuoase, vapori toxici sau alte riscuri. De asemenea, abordarea preocupărilor de siguranță specifice industriei în care activezi, educarea și informarea adecvată a angajaților cu privire la procedurile de siguranță și raportarea accidentelor sunt de asemenea câteva lucruri pe care nu ar trebui niciodată să le neglijezi în calitate de angajator.

Deși respectarea legii este un lucru foarte important, cerințele legale nu sunt singurul motiv pentru care ar trebui să investești în propriul program de siguranță la locul de muncă. 

Beneficiile oferite de un loc de muncă mai sigur

Beneficiile unui loc de muncă mai sigur depășesc cu mult capacitatea de a depăși eventualele neplăceri din punct de vedere legal. Făcând pașii necesari pentru a te asigura că toate locurile de muncă din compania ta sunt sigure, te vei bucura de următoarele avantaje:

Angajați mai siguri pe ei, mai sănătoși și mai fericiți

Pentru mulți dintre noi, locul de muncă este plin de provocări și factori de stres, iar preocupările legate de siguranță pot crește și mai mult gradul de stres și anxietate. Dacă un angajat este rănit în timpul lucrului, anxietatea de la locul de muncă se poate răspândi la întregul personal, pe măsură ce fiecare angajat începe să conștientizeze pericolele la care se expune. Dacă moralul de la locul de muncă scade, atunci și performanțele companiei scad, iar dacă el crește, atunci și compania obține rezultate mai bune.

Angajați mai motivați, care renunță mai greu la serviciul lor

Dacă angajații observă că angajatorul lor ia măsuri pentru a-i proteja împotriva pericolelor de la locul de muncă, ei se vor simți nu doar mai în siguranță, ci și mai apreciați ca parte a companiei. Când se întâmplă contrariul, angajații sunt mai susceptibili să plece pentru condiții de muncă mai sigure și îngrijire mai bună.

Productivitate crescută

Mai puține răni, mai puține perioade de nefuncționare a companiei și un moral mai ridicat pot duce la creșterea productivității. În plus, productivitatea se poate îmbunătăți și atunci când angajații urmează instrucțiunile în mod corespunzător. De exemplu, educarea cu privire la funcționarea corectă a echipamentului este importantă pentru siguranță, dar asigură și îndeplinirea corectă a sarcinilor de lucru. În orice caz, evitarea rănirii este, de asemenea, cel mai eficient mod de a menține productivitatea.

Răspundere redusă pentru companie

Dacă un angajat este rănit în timpul lucrului, compania se poate confrunta cu procese din partea angajatului individual, a sindicatelor sau a guvernului. Litigiile costisitoare pot lăsa rapid afacerea într-o situație financiară dificilă, iar implementarea unui program de creștere a siguranței contribuie la evitarea acestui lucru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment