Afecțiuni ale coloanei vertebrale legate de profesie

Munca este activitatea pe care o realiză omul cu scopul de a încerca să-și satisfacă diferite necesități umane: subzistența, o calitate mai bună a vieții, o poziție mai bună în societate, satisfacție personală etc.

Deși modalitățile de înțelegere a muncii au variat de-a lungul istoriei, după cum o cunoaștem astăzi, munca prezintă două caracteristici fundamentale: tehnică și organizatorică.

Cea tehnică se referă la invenția și utilizarea mașinilor, uneltelor și a echipamentului de lucru care facilitează realizarea diferitelor sarcini.

Cea organizatorică se referă la planificarea activității de lucru. Prin coordonarea sarcinilor îndeplinite de diferiți lucrători, se obține un rezultat mai bun cu mai puțin efort.

Atunci când efectele tehnicii nu sunt controlate în mod adecvat și sistemul de organizare a muncii nu funcționează corect, pot apărea riscuri pentru siguranța și sănătatea lucrătorilor.

Se estimeaza ca între 60% și 90% din populație va suferi de afecțiuni ale coloanei lombare la un anumit moment din viață, iar un procent estimat între 15 și 42% din populație se află în suferință în orice moment, din această cauză.

O anchetă europeană privind condițiile de lucru indică faptul că 30% dintre angajații din Europa suferă de dureri la nivelul coloanei vertebrale, acestea găsindu-se în fruntea listei care cuprinde toate afecțiunile raportate legate de profesie.

Afecțiunea lombară este una din cele mai frecvente afecțiuni legate de profesie. Ea trebuie tratată cu mare atenție și rapid.

Când lucrătorii simt dureri de spate, trebuie să înceapă să caute cauza pentru a o elimina și preveni afecțiuni grave ale coloanei sau a altor boli asociate cu durerile de spate cum ar fi calculii renali.

Durerea de spate se produce în partea inferioară a spatelui sau în zona lombară. Durerea poate fi acută, adică, provocată de o cauza imediată precum un efort mare, sau poate fi cronică, și reprezintă un indiciu că ceva nu este în regulă de o bună perioadă de timp.

Potrivit specialiștilor din domeniul sănătății, 50% din afecțiunile coloanei vertebrale sunt legate de condițiile de muncă.

Există mai mulți factori care pot provoca apariția afecțiunilor la nivelul coloanei vertebrale. Stresul de la locul de muncă este factorul cel mai frecvent care determină apariția durerilor lombare. Apoi putem vorbi de orele de muncă suplimentare, statul în picioare sau pe scaun o perioadă lungă de timp, lipsa ergonomiei la locul de muncă, statul într-o poziție incorectă și manevrarea de obiecte foarte grele fără echipament adecvat pentru a evita durerile de spate.

Cu toate că pacienții se reabilitează complet, în cea mai mare parte dintre cazuri, în urma unui puseu de lumbago, aceste cazuri contribuie totuși, în mare măsură, la cifrele privind absenteismul medical.

În plus, rata recurenței afecțiunilor coloanei lombare este foarte ridicată – între 20 și 44% într-un an – în timp ce, de-a lungul unei vieți, se constată recurențe de până la 85%.

Atenție

Odată traumatizată coloana vertebrală poate deveni sensibilă, iar pe de altă parte, probabilitatea reîmbolnăvirii este mai ridicată atunci când la locul de muncă există factori de risc care nu au fost eliminați sau reeduși.

Deși sunt un fenomen foarte obișnuit pentru toate sectoarele de activitate și locurile de muncă, totuși, afecțiunile coloanei lombare sunt deosebit de răspandite în anumite sectoare de activitate și în cadrul anumitor profesii: lucrători din agricultură, muncitori din construcții, dulgheri, șoferi (inclusiv conducători de camion și tractor), asistente medicale și infirmiere, îngrijitoare pentru curățenie, personal medical auxiliar, menajere.

Care sunt factorii profesionali care măresc riscul unor afecțiuni ale coloanei lombare?

În general, numărul studiilor de specialitate care tratează factorii de risc de natură psihologică din timpul lucrului este considerabil mai mic decât numărul acelora care se concentrează pe încărcarea fizică și factorii biomecanici.

Cu toate acestea, se asociază din ce în ce mai des factorii de natura psiho-socială cu afecțiunile coloanei lombare, în special acolo unde respectivii factori se manifestă în același timp cu cei de natură fizică. Incidența afecțiunilor coloanei lombare este, de asemenea, puternic asociată solicitărilor locului de muncă și slabei organizări a muncii.

Principalii factori de risc de origine profesională

Aspecte fizice ale muncii:

* muncă fizică grea;

* ridicarea și manevrarea de greutăți;

* poziții de muncă vicioase (de ex.: aplecare, răsucire, poziții statice);

* vibrații cu acțiune asupra întregului corp (de ex.: conducerea vehiculului).

Factori psiho-sociali de origine profesională:

* suport social scăzut;

* satisfacție profesională scăzută;

* Sarcini de muncă neclare.

Factori legați de organizarea muncii:

* organizare necorespunzătoare a muncii;

* conținutul solicitărilor locului de muncă.

Ce strategii de prevenire a afecțiunilor coloanei lombare puteți implementa dvs., în calitate de angajator?

* reduceți solicitările fizice;

* dotați-vă cu echipamente de muncă și dispozitive de reducere a efortului fizic;

* îmbunătățiți organizarea muncii;

* instruiți-vă lucrătorii;

* asigurați tratament medical și readaptare;

* elaborați strategii cognitive și comportamentale (de ex.: strategii pentru a face față situației).

Deși în cazul apariției afecțiunii lombare cauzată de orele de muncă suplimentare sau de stresul la locul de muncă, este necesară implicarea angajatorului, este important ca îngrijirea să înceapă de la angajați.

La locul de muncă trebuie să facă pauze active. Mulți oameni nu iau pauză din cauza lipsei timpului, dar o pauză activă nu durează decât 5 minute și prelungește durata de viață sănătoasă. Nu este necesar să stea în poziție verticală, ci să se deplaseze, evitând rămânerea corpului în poziție statică. Dacă manevrează greutăți, trebuie utilizate benzile transportoare sau cărucioare, lize, transpalete, etc.

Pentru mai multe informații despre sănătatea și securitatea angajaților, apelați la serviciile Euramis Consulting, o companie autorizată care vă pune la dispoziție cele mai bune servicii de sănătate și securitatea muncii, protecția muncii București.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment