Blog

Asigurarea unui echipament individual de protecție adecvat pentru angajații săi, este o obligație pe care trebuie s-o respecte întocmai orice angajator. Echipamentul individual de protecție, indiferent de activitate, este compus dintr-o serie de elemente create cu scopul de a diminua sau a elimina complet eventualele pericole la care se supun muncitorii cu locuri de muncă riscante.

O firmă de protecția muncii București este cea mai în măsură entitate să-ți ofere sprijin cu privire la componența echipamentului individual de protecție, dar pentru a-ți face o idee clară cu privire la importanța acestui echipament, componența lui și modul său de utilizare vom prezenta în continuare cele mai importante aspecte care îl caracterizează.

Cum se decide componența echipamentului individual de protecție?

Echipamentul individual de protecție se alege în mod obligatoriu în funcție de următoarele particularități:

  • Modul în care este poziționat în angajat în timpul desfășurării sarcinilor sale de lucru;
  • Ideea de limitare a deplasării angajatului în direcția pericolului:
  • Poziționarea angajatului în timpul desfășurării sarcinilor de lucru sau modele în care acesta este suspendat la înălțime.

Dacă și în cazul utilizării unui echipament de protecție adecvat există riscul ca muncitorul să se accidenteze în oricare din cazurile prezentate mai sus atunci echipamentul de protecție trebuie completat cu alte mijloace de protecție pe care angajatorul trebuie să le decidă pe cont propriu sau în colaborare cu firma de protecție a muncii cu care a colaborat.

Aspecte importante cu privire la echipamentul individual de protecție pentru lucrul la înălțime

Nu este permisă utilizarea echipamentelor individuale de protecție fabricate ne respectând standardele în vigoare. De asemenea nu este permisă nici utilizarea echipamentelor individuale de protecție importate dacă aceste echipamente nu respectă standardele naționale sau europene.

Fiecare echipamente de protecție la fel ca fiecare utilaj sau dispozitiv este caracterizat printr-o serie de instrucțiuni de utilizare elaborate de producător care trebuie respectate cu strictețe.

Cum se utilizează echipamentul individual de protecție pentru a poziționa corect lucrătorul care desfășoară sarcini de lucru la înălțime?

Dacă lucrătorul trebuie să lucreze suspendat de un stâlp stau un loc similar iar acesta este prevăzut cu un element rigid prin care se poate trece o frânghie de siguranță sau o curea, aceasta trebuie prinsă în așa fel încât să înconjoare stâlpul.

Dacă nu există un element fix prin care să poată fii trecută o frânghie de siguranță atunci echipamentul individual de protecție trebuie completat cu încă o frânghie de siguranță folosită pe post de suport de ancorare cu ajutorul unui dispozitiv care să împiedice alunecarea.

Echipamentul individual de protecție al lucrătorilor care trebuie să treacă din cabina de urcare pe stâlpii de înaltă tensiune trebuie să fie prevăzut cu două frânghii de siguranță de tipul unor bretele, care să asigure o prindere fixă și stabilă.

Cum se utilizează echipamentul individual de protecție pentru eliminarea pericolului de cădere de la înălțime?

Echipamentul de protecție folosit ca sistem de oprire a căderii de la înălțime este un echipament special prevăzut cu o centură ce se folosește atât pentru umeri cât și pentru picioare sau șezut.

Mecanismul acestui echipamente de protecție trebuie să funcționeze în așa fel încât în eventualitatea unei căderi Muncitorul să nu cadă de la o înălțime mai mare de 1 m și jumătate.

Ce trebuie să știi despre casca de protecție în cazul echipamentului individual de protecție pentru lucrul la înălțime?

Indiferent de locul de muncă și sarcinile desfășurate Dacă un muncitor desfășoară activități la înălțime acesta este obligat să poarte o cască de protecție. Același lucru este valabil și pentru persoanele însărcinate cu coordonarea, controlul sau îndrumarea procesului de muncă.

În funcție de caz, casca de protecție trebuie purtată chiar și de către lucrătorii care desfășoară sarcini de muncă la o înălțime mică. Dacă lucrul se desfășoară în prun loc cu temperaturi foarte mici atunci casca de protecție se poartă peste un capișon călduros având astfel și rolul de a proteja împotriva îmbolnăvirii din cauza frigului.

Nu este permisă folosirea căștii de protecție în cazul în care aceasta prezintă defecțiuni la nivelul sistemului de amortizare sau orice alte defecte care pot influența rolul ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment