Blog

Dacă faci parte din conducerea unei școli, cu siguranță nu este prima oară când te-ai gândit ce ai putea să faci în plus pentru a transforma instituția respectivă într-un mediu de lucru și de învățătură mai bun. 

Tocmai pentru persoanele ca tine, echipa Euramis, o firmă de protecția muncii București cu experiență în domeniul SSM mai mare de 10 ani, a pus cap la cap o listă riguroasă cu idei și sfaturi care pot fi puse în aplicare simplu și ușor pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru. Iată deci ce poți să faci ca director al unei școli pentru a oferi elevilor și angajaților tăi mediu confortabil și sigur!

Cum să îmbunătățești mediul de lucru și învățat în cadrul unei școli?

#1 Amenjează spațiul gândindu-te la ergonomie

Ergonomia este un concept de care trebuie să ții cont neapărat atunci când conduci o școală. Când spunem ergonomie ne referim nu doar la cât de confortabile sunt scaunele, mesele și celelalte obiecte folosite în școală, ci și la spațiul dintre ele. Într-o clasă elevii și profesorul trebuie să aibă suficient spațiu pentru a desfășura în voie sarcinile specifice rolurilor lor. De asemenea, holurile trebuie să fie cât mai largi și mai libere ca în cazul unui dezastru natural sau al unei catastrofe evacuarea să se poată realiza imediat.

#2 Investește în mijloace moderne de predare

Poate că te gândeai că mai poți profita câțiva ani de vechile calculatoare din laboratorul de informatică, dar dacă ai resurse ar fi bine să le înlocuiești cât mai repede nu doar pentru a oferi elevilor tăi o sursă de motivație pentru a învăța mai bine, ci și pentru a elimina riscul unei electrocutări sau, mai rău, al unui incendiu.

#3 Amenajează fiecare anexă în mod corespunzător

Nu te concentra doar pe clase și holuri în ceea ce privește amenajarea, ci pune un accent deosebit și pe cancelarii, vestiare, grupurile sanitare, sălile de repaus și orice alte anexe există în școala ta. Atât elevii, cât și profesorii își petrec mult timp în astfel de spații și de aceea ele trebuie să fie sigure din punct de vedere sanitar. De exemplu, oricât de frumoase și curate ar fi clasele, dacă grupurile sanitare reprezintă un focar de infecție, atunci sănătatea tuturor celor din școală este amenințată. De asemenea, gândește-te și la confort pentru că chiar și profesorii au nevoie de o pauză după un curs solicitant, motiv pentru care cancelariile trebuie să constituie nu doar un loc de pregătire a lecțiilor, ci și un refugiu, un spațiu de încărcare a bateriilor.

#4 Interzice intrarea persoanelor străine în incinta școlii

Cu toții ar trebui să pornim de la ideea că oamenii din jurul nostru sunt binevoitori și au intenții pozitive, dar trebuie să aplicăm acest principiu în relațiile noastre personale, dar nu și când vine vorba de siguranța elevilor și personalului didactic al unei școli, cărora trebuie să le oferi înainte de toate siguranță. De aceea, ca director de unitate de învățământ, pentru a-ți feri elevii și personalul de orice pericole, ar fi bine să interzici accesul tuturor persoanelor străine pe teritoriul unității pe care o conduci.

#5 Instruiește-i pe elevi în privința protecției muncii

Înainte de primele ore de practică din laboratorul de chimie sau cel de informatică, asigură-te că toți elevii care vor participa la acestea au fost instruiți cu privire la regulile SSM pe care trebuie să le respecte pentru evitarea accidentelor în școală. De asemenea, explică-le clar că toate dispozitivele și materialele din aceste laboratoare pot fi folosite doar în scopurile indicate de profesorii de la clasă și nu pentru scopuri personale.

#6 Interzice fumatul și consumul de alcool

Te-ai aștepta ca orice elev să știe că fumatul și consumul de alcool este interzis în școală, dar ca să fie totul clar, menționează acest lucru și în regulamentul intern. De asemenea, stabilește pedepse grave pentru cei care încalcă aceste două interdicții. Fumatul și consumul de alcool la varste fragede nu sunt doar două obiceiuri nesănătoase pentru persoanele care le practică, ci și pentru cei din jur. Există multe studii care au demonstrat efectele negative ale fumatului pasiv, cât despre alcool putem spune că devine periculos atunci când este consumat în exces, iar persoana care a consumat devine violentă cu cei din jurul său. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment