Te-ai întrebat vreodată cât de bine se situează România în raport cu celelalte țări europene în privința accidentelor de muncă? Cât de sigur este să lucrezi în țara noastră și la ce fel de pericole se expun românii care își desfășoară activitățile profesionale în propria țară?
Echipa Euramis – o firmă de protecția muncii Bucuresti, a consultat statisticile oficiale ale Inspecției Muncii și a ajuns la concluzia că țara noastră se află pe primul lor în rândul țărilor cu cel mai crescut nivel de insecuritate în muncă. Iar asta nu este tot! Din păcate, ocupăm tot primul loc și la numărul de persoane decedate în urma accidentelor de mașină.
Conform statisticilor, se pare că în țara noastră, o dată la 35 de ore o persoană își pierde viața la locul de muncă, în urma unui accident.
De asemenea, o dată la o oră și jumătate, mai exact, 15 persoane pe zi, suferă accidente tot în timp ce își desfășoară sarcinile de lucru.
Doar anul trecut, au murit în total 246 de angajați și s-au accidentat la locul de muncă 5373, enorm de mult pentru o țară europeană considerată civilizată.
Dintre toate persoanele accidentate, se pare că cei mai mulți sunt bărbați, numărul lor fiind chiar de 20 de ori mai mare decât cel al femeilor. În rândul celor mai periculoase meserii din întreaga România se numără: comerțul, construcțiile, transporturile și industria auto unde au loc frecvent accidente în special din cauza condițiilor de muncă nefavorabile.
O veste bună este faptul că trendul accidentelor din România este unul descrescător, dar asta nu schimbă cu nimic realitatea faptului că țara noastră ocupă primul loc din Europa la capitolul accidente, ele reprezentând un total de 10% din totalul de accidente de muncă care au loc în Europa.
Din anul 2010 și până în anul 2019, pe durata unui întreg deceniu, în România, din cauza accidentelor de muncă, au murit în total 2961 de oameni și un total de 41.786 au fost accidentate. Ca să îți dai seama de gravitatea problemei, gândește-te că orașul Mediaș are un total de 47.204 de locuitori, ceea ce înseamnă că în decurs de 10 ani, în România, s-au rănit tot atâția oameni cât ar putea constitui populația unui oraș mic.
Situația accidentelor de muncă în Europa
Cele mai recente statistici la nivel european datează din anul 2015 și conform acestora, în anul respectiv, 3876 de oameni au murit în Europa din cauza accidentelor de muncă, cu 102 mai multe decât în anul 2014. Tot aceleași statistici arată că în România au loc 5.56 accidente fatale la fiecare 100.000 de angajați.
Pe locul doi la numărul de accidente în Europa, după România, se situează Lituania și apoi Bulgaria. În Lituania se pare că au loc 3.84 accidente fatale pentru fiecare 100.000 de angajați, iar în Bulgaria 3.57 accidente fatale pentru fiecare 100.000 de angajați.
La polul opus se află Olanda – cea mai sigură țară din Uniunea Europeană din punct de vedere al siguranței la locul de muncă. Acolo au loc doar 0.5 accidente fatale la fiecare 100.000 de angajați.
Care sunt motivele pentru care România este o țară atât de nesigură și ce putem face pentru a îmbunătăți situația?
Principalul motiv pentru care în România salariații duc o viață atât de nesigură la locul de muncă este faptul că aici se investește suficient în securitatea muncii. De fapt, sindicaliștii spun că numărul de accidente de muncă este mult mai mare decât arată statisticile, dar nu toate evenimentele care ar putea fi catalogate ca accidente de muncă sunt raportate.
Există însă lucruri pe care le putem face fiecare dintre noi pentru a îmbunătăți condițiile de muncă din țara noastră. Ca angajatori, ar trebui să acordăm mai multă atenție implementării normelor de protecție a sănătății și securității în muncă, iar ca angajați, este important să respectăm indicațiile angajatorilor noștri, să folosim echipamentul de protecție pe care îl avem la dispoziție și să folosim aparatura necesară pentru desfășurarea sarcinilor de lucru conform instrucțiunilor producătorului și doar după ce am beneficiat de instructajul necesar.