Riscurile psihologiceSlider Euramis

Psihologia muncii implica trei probleme de baza:

  1. Hartuirea morala la locul de munca
  2. Stresul legat de munca
  3. Violenta in munca

Aceste probleme pot afecta nu numai sanatatea angajatilor, ci si compania. Identificarea lor este destul de dificil de facut, deoarece sunt strans  legate unele de altele.

  1. Hartuirea morala la locul de munca reprezinta  o violenta perversa cu implicatii majora asupra starii de sanatate a persoanei hartuite. Implica un comportament irational fata de un angajat. Victimizarea, umilinta, discriminarea si amenintatea fac parte din hartuirea morala. Hartuirea morala la locul de munca implica agresiuni verbale si fizice, exercitatarea gresita a functiei, violent fizica si psihica. Pentru incetarea hartuirii la locul de munca poate fi introdusa o actiune la Tribunal.
  2. Stresul la locul de munca apare atunci cand cererile din partea serviciului sunt mai mari decat capacitatile lucratorului. Atunci cand solicitarile si presiunile depasesc anumite limite, ele conduc la stres.  Simptomele stresului sunt depresia, oboseala, anxietatea, dureri de cap, iar cnonsecintele stresului la locul de munca pot fi: O scadere a productivitatii, cresterea riscului de a avea un accident de munca, deteriorarea relatiilor personale, un risc crescut de a avea probleme de sanatate.
  3. Violenta in munca reprezinta unul din cele mai mari pericole la locul de  munca. Violenta implica insulte, amenintari si agresiuni fizice. Violenţa asupra personalului este o problemă de securitate şi sănătate în muncă şi trebuie rezolvată la nivelul organizaţiei.  Consecintele violentei pot varia de la pierderea motivatiei fata de activitate pana la stres. Comisia Europeană a pus în aplicare unele măsuri care au scopul de a garanta securitatea şi sănătatea la locurile de muncă.

Recenta ancheta paneuropeana ESENER la locul de munca arata ca 40% dintre cadrele de conducere se confrunta cu problema violentei si hartuirii la locul de munca, dar numai 25% au pus in aplicare proceduri pentru a o solution.  Riscurile psihosociale trebuie tratate cu seriozitate majora deoarece consecintele economice sunt productivitatea scazuta, absentele mai dese pe motiv de boala, o fluctuatie mai mare a personalului si pensionarea prematura pe motive de invaliditate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment