Riscul de explozie: măsuri de prevenție

 

Legislația națională, în baza Hotărârii de Guvern 1058/2006 și a normativului NEx 01 – 06/2007, pentru prevenirea riscului de explozie, prevede verificarea oricărui tip de instalație tehnică care poate exploda în anumite condiții.

 

În orice activitate care se bazează pe manipularea substanțelor inflamabile, există riscul de explozie. Substanțele inflamabile pot fi de diverse tipuri, ca de exemplu: materii prime, produse intermediare, produse finale, precum și deșeurile care rezultă în urma procesului de producție.

 

Cu alte cuvinte, toate ramurile economiei sunt într-o mai mică sau mai mare măsură afectate de riscul de explozie. deoarece atmosferele explozive pot apărea în aproape orice proces sau operație economică. Dar, dacă ar fi să comparăm, cel mai mare risc de explozie îl reprezintă următoarele domenii:

 

Industria chimică

 

În industria chimică se folosesc o mulțime de lichide, gaze sau materiale solide inflamabile care prin manipulare și prin contactul cu aerul, pot forma atmosfere explozive.

 

Industria producătoare de energie electrică

 

În industria producătoare de energie electrică, mai ales când vine vorba de cărbuni, chiar dacă în formă naturală aceștia nu reprezintă niciun pericol, prin prelucrarea și transformarea lor în pulbere, devin o substanță cu un ridicat risc de explozie.

 

Companiile care realizează operații de nivelare

 

Când are loc nivelarea unui depozit, se pot produce deșeuri explozibile sau pot apărea emisii de gaze inflamabile din sol. Astfel pentru evitarea riscurilor și stabilirea unor măsuri de protecție adecvate, chiar dacă inițial acest domeniu poate părea unul inofensiv, se recomandă colaborarea cu o firmă de protecția muncii București.

 

Industria producătoare a lemnului

 

La fel ca și cărbunele, lemnul, în formă brută, nu riscă să explodeze. Dar, atunci când este prelucrat, materialul lemnos produce un praf foarte fin, care în combinație cu aerul poate exploda, mai ales dacă este expulzat prin sisteme de exhaustare dotate cu silozuri sau filtre.

 

Industria agricolă

 

Există într-unele ferme instalații de producere a biogazului care au un risc mare de explozie atunci când acest biogaz ajunge să se amestece cu aerul din atmosferă, dacă scurgeriile nu sunt corect instalate.

 

Industria de prelucrare a metalelor

 

În industria prelucrătoare a metalului pot apărea prafuri explozive. Acestea sunt produse atunci când se prelucrează metale ușoare ca de exemplu aluminiu sau magneziu. De asemenea, tot un risc ridicat de explozie îl au și colectoarele de praf sau tubulatura traseului de ventilație.

 

Industria de extragere și prelucrare a petrolului

 

În rafinării hidrocarburile procesate au toate un risc foarte ridicat de explozie, iar pericolul reprezentat de ele depinde de punctul lor de inflamabilitate. Cel mai mare risc de explozie există în spațiul din jurul instalației de prelucrare.

 

Măsuri luate în vederea diminuării riscului de explozie

 

Mai există bineînțeles și alte ramuri ale industriei în care riscul de explozie este unul foarte ridicat, Dar acestea sunt unele din cele mai des afectate.

 

Pentru a controla consecințele ce pot apărea în urma unei explozii și a le diminua pe cât posibil, Inspecția Muncii efectuează des controale în toate domeniile comerciale. Dar nu doar de frica unei amenzi, ci și pentru a-și proteja angajații și pe ei înșiși de eventualele pericole determinate de o explozie, angajatorii trebuie să verifice în permanență situația instalațiilor lor, precum, nivelul de praf fin, explosibil, precum și alte lucruri cu risc ridicat de explozie din interior companiei lor.

 

În evaluarea riscului de explozie la locul de muncă, inspectorii SSM pun un accent deosebit pe instalațiile tehnice (ET), condiția echipamentelor individuale de protecție (EIP) și echipamentele care necesită proiectare, fabricare, instalare sau întreținere, astfel încât în timpul manipulării lor să nu existe niciun risc de aprindere.

 

Se cere respectarea tuturor prevederilor din lege, pentru asigurarea integrității corporale și a sănătății angajaților.

 

În contextul actualei pandemii, orice procese de verificare, instalare, repare etc. ale instalațiilor cu risc de explozie, trebuie făcute ținând cont și de măsurile de protecție impuse de stat.

 

Astfel, chiar și în prezent, rămâne necesară utilizarea măștilor de protecție, evitarea contactului direct cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse sau strănut, precum și dezifectarea responsabilă a suprafețelor de contact, ce poate fi efectuată cu soluții pe bază de alcool sau clor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment