Prevenirea accidentării lucrătorilor ce lucrează în domeniul curățeniei

Curățenia este o activitate esențială în orice sector. De altfel, putem spune că industria curățeniei se dezvoltă constant, înființându-se din ce în ce mai multe firme de curățenie care oferă servicii de curățenie din ce în ce mai complexe.

De ce este curățenia o sarcină atât de importantă? Curățenia, dacă este realizată în mod corespunzător, poate contribui la reducerea atât a riscurilor legate de sănătatea și securitatea lucrătorilor, cât și costurile companiei, mai ales prin prelungirea duratei de viaţă a echipamentelor și mobilierului de la locul de muncă și prin menţinerea pardoselilor în stare bună în diferite sectoare de activitate.

De exemplu, în sectoare precum cel alimentar și de catering, curățenia impecabilă este imperios necesară, întrucât dacă nu este realizată cum trebuie poate conduce la falimentul companiei.

Provocări pentru o curățenie sigură și sănătoasă

Din ce în ce mai multe companii apelează la servicii de curățenie, ceea ce contribuie la evaluarea diferitelor oferte în funcție de preț, iar asta determină firmele din acest sector să reducă costurile. Acest lucru poate avea drept consecințăinvestiţii insuficiente în formare și în alte activităţi de management esenţiale pentru protecţia lucrătorilor.

Este posibil ca angajatorii să nu considere necesare activitățile de formare și de alegere a echipamentelor adecvate. Din păcate, o astfel de atitudine ar putea avea drept rezultat apariția unor pericole și riscuri frecvente în ceea ce privește sănătatea. Dintre acestea pot face parte:

– riscurile de alunecări, împiedicări și căderi, în special atunci când pardoseala este umedă;

– riscurile de afecţiuni musculo-scheletice (AMS), de exemplu în urma transportării unor greutăţi sau efectuării unor activităţi repetitive;

– expunerea la substanţe periculoase prezente în produsele de curăţat;

– expunerea la substanţe periculoase care sunt curăţate, care pot include pericole biologice precum mucegaiul sau deșeuri biologice umane;

– aspecte de ordin psihologic, inclusiv stres generat de muncă, violenţă și hărţuire;

– riscurile precum cel de electrocutare, cauzate de echipamentele de muncă.

De asemenea, lucrătorii din sectorul curățeniei pot suferi de:

– vătămări provocate prin alunecări și căderi;

– afecţiuni musculo-scheletice;

– stres legat de muncă, anxietate și tulburări ale somnului;

– boli de piele, precum dermatita de contact și eczemele;

– afecţiuni respiratorii, inclusiv astmul

– boli cardiovasculare.

 Curățenia pe durata programului de lucru

Pentru ca activitatea de curățenie să nu întrerupă sarcinile de lucru ale angajaților din companiile unde se face curățenie, aceasta se face în mod normal în afara programul de lucru, adică dimineața devreme, seara sau pe parcursul nopții.

Lucrătorii din sectorul curățeniei pot lucra part time sau cu contract de muncă pe perioadă determinată. Acest mod de a lucra poate afecta sănătatea și securitatea lucrătorilor.

Pe de altă parte, exista posibilitatea ca în unele companii să nu se poată face curățenie în timpul programului normal de lucru, în altele să se poată face. Această schimbare ar putea avea beneficii pentru firma de curățenie, pentru lucrător și pentru client.

O astfel de schimbare ar putea contribui la îmbunătățirea calității serviciilor determinată de contactul direct dintre client și lucrători. Firma de curățenie ar putea beneficia de reducerea rotației personalului, deoarece angajații, cu siguranță, ar prefera să muncească ziua, având de câștigat prin creșterea satisfacției în realizarea sarcinilor de lucru și desfășurarea activității în condiții mult mai sigure și mai sănătoase.

Evaluarea riscurilor  

După cum precizat la începutul acestui articol, curățenia este o activitate esențială în orice companie. În timpul desfășurării acestei activități, lucrătorii ar putea să nu conștientizeze eventualele pericole și riscuri și să nu efectueze o evaluare adecvată a acestora prin luarea măsurilor corespunzătoare de prevenire.

Evaluarea riscurilor este însă, o etapă extrem de importantă în vederea asigurării sănătății și securității în muncă. De asemenea, prevenirea lor poate fi realizată prin:

– identificarea pericolelor și a persoanelor expuse;

– evaluarea riscurilor și clasificarea acestora în ordinea de prioritate;

– determinarea măsurilor de prevenire;

-luarea măsurilor de prevenire;

– monitorizarea și controlul eficacităţii măsurilor, pentru a se asigura că măsurile de prevenire funcţionează efectiv.

Prin urmare, este important ca atunci când se apelează la serviciile unei firme de curățenie să:

– se țină cont de calitatea serviciilor oferite și nu de preț;

– se respecte lucrătorii din sectorul curățeniei și munca pe care aceștia o prestează;

– se ia în considerare că o astfel de activitatea poate expune lucrătorii la pericole și riscuri specifice etc.

– se evalueze riscurile cu care se pot confrunta lucrătorii din acest sector.

Pe de altă parte, pentru identificarea pericolelor și evaluarea riscurilor, cea mai bună soluție este apelarea la serviciile oferite de Euramis Consulting. Această firmă de protecția muncii din București, cu experiență vastă în securitatea muncii, poate oferi cele mai bune sfaturi în vederea identificării și evaluării eficiente a pericolelor și riscurilor posibile în timpul desfășurării activității de curățenie.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment