Norme de protecția muncii pentru atelierele auto

 

Pe străzile din România aleargă zeci de mii de automobile. Indiferent dacă este vorba de un bolid nou, proaspăt scos din fabrică, sau de un vehicul second hand, nu puține sunt familiile din țara noastră care dețin măcar un automobil. Pe de-o parte, acest lucru se datorează rețelei de transport în comun care nu este încă foarte bine dezvoltată decât în marile orașe și pe de altă parte, prețului relativ redus al automobilelor, dacă ne referim strict la cele vechi.

 

Din acest motiv, pentru a răspunde cererii în continuă creștere de servicii auto ale șoferilor români, mecanici din toate regiunile țării s-au mobilizat și și-au deschis ateliere și vulcanizări pentru a veni în întâmpinarea posesorilor de mașini mai puțin pricepuți la mecanică. Din păcate însă, nu toate companiile ce oferă servicii de reparații și întreținere sunt la fel de responsabile, iar principalul mod prin care se deosebesc între ele este seriozitatea cu care respectă normele de securitate și sănătate în muncă.

 

Cum se organizează corect un atelier auto pentru a oferi condiții de maximă siguranță angajaților, dar și clienților?

 

Riscuri există la tot pasul. Dar în calitate de patron de atelier auto ești dator față de angajații tăi să le descoperi pe cele mai importante și să asiguri un mediu de lucru sigur și sănătos. Uneori însă, este dificil să previi de unul singur toate pericolele și din acest motiv, experții în siguranța și sănătatea muncii recomandă colaborarea cu o firmă de protecția muncii din București.

 

În ceea ce privește protecția într-un atelier, totul pornește de la organizare. Pentru evitarea oricărui pericol, întreținerea și repararea automobilelor trebuie să se facă doar în hale sau încăperi special amenajate, care dispun de utilaje profesionale adecvate. De asemenea, căile de acces în aceste încăperi trebuie să fie bine întreținute și neobstrucționate de nimic pentru ca în eventualitatea unui incendiu, evacuarea să se poată produce în cel mai simplu și rapid mod cu putință.

 

Curățenia este și ea un aspect foarte important în ceea ce privește funcționarea în parametrii optimi a atelierelor auto. Nu numai că nu se recomandă lăsarea la întâmplare a diferitelor obiecte folosite pentru reparații, dar nici praful și mizeria nu trebuie ignorate deoarece se pot transforma în cauza unui incendiu.

 

Dacă este necesară, pornirea motoarelor autovehiculelor în interiorul unui atelier nu este permisă decât dacă spațiul respectiv este aerisit corespunzător și dispune de sisteme de ventilație performante, care permit pătrunderea aerului proaspăt înăuntru.

 

În orice atelier unde se folosesc cricuri sau elevatoare, mecanicii sunt obligați să respecte întocmai recomandările producătorilor acestora în legătură cu sarcina maximă de ridicare și alte detalii cu privire la modul lor de folosire. Mai mult, în cazul elevatoarelor, este necesară și obținerea unei autorizații speciale de operare din partea organelor competente și angajarea unui personal calificat, special instruit pentru astfel de operațiuni.

 

O atenție specială trebuie acordată și petelor de ulei sau combustibil de pe pardoseala atelierului! Pentru evitarea incendiilor, acestea trebuie în mod obligatoriu acoperite cu nisip și pentru eliminarea lor trebuie să se ia măsuri speciale.

 

Cârpele și materialele textile folosite pentru curățarea mâinilor după efectuarea operațiilor specifice unui atelier auto trebuie obligatoriu depozitate în cutii din metal, cu capac și apoi transportate într-un loc special amenajat în vederea arderii.

 

Clienții și alte persoane străine care pot intra în atelierul auto, trebuie să fie protejate de zonele periculoase prin pancarte sau însemne pe care să scrie citeț: “ACCESUL INTERZIS PERSOANELOR NEAUTORIZATE” sau “INTRAREA INTERZISĂ PERSOANELOR STRĂINE”.

 

Investițiile într-un atelier auto nu trebuie să se limiteze doar la scule și unelte profesionale, ci să includă și dulapuri sau sertare special concepute pentru depozitarea acestor obiecte. Astfel de piese de mobilier se găsesc în general în magazinele de profil și sunt foarte importante pentru păstrarea ordinii și curățeniei.

 

Într-un atelier auto, angajații nu au voie să stea îmbrăcați în hainele personale, ci trebuie să se schimbe în uniforma și echipamentul de protecție specific activității pe care o desfășoară. De asemenea, pentru prevenirea incendiilor, este strict interzisă păstrarea hainelor civile în halele și încăperile dedicate lucrului, depozitarea lor trebuind făcută în vestiar.

 

În mare, acestea sunt câteva din cele mai importante măsuri de protecție ce trebuie respectate într-un atelier auto pentru ca el să funcționeze legal, dar și să fie un mediu sigur pentru angajați. Pentru mai multe detalii și lămuriri însă, colaborarea cu un profesionist în domeniul securității și sănătății în muncă este o investiție pe care n-ar trebui s-o neglijeze niciun antreprenor.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment