Blog

Măsuri de protecție în cazul inundațiilor și înzăpezirilor

 

Indiferent de locul unde te afli, este bine să cunoști și să fii gata să pui în aplicare oricând o serie de măsuri de protecție împotriva inundațiilor și a înzăpezirilor, mai ales în țări cu o vreme atât de imprevizibilă cum este România.

 

În aest sens, echipa Euramis, o firmă de protecția muncii București, ți-a pregătit o listă cuprinzătoare cu cele mai bune practici pe care le poți pune în aplicare în cazul unor astfel de dezastre naturale.

 

Ce trebuie să faci în caz de inundație?

 

Împotriva inundațiilor, indiferent de care este cauza lor, se pot lua cam în orice zonă din România măsuri de protecție care să stopeze integral sau măcar să limiteze acțiunea lor distructivă. Iată care sunt câteva din acestea:

 

  • Pentru a preveni inundațiile, se pot realiza niște lucrări speciale de amenajare care să întârzie scurgerea apelor de pe versanți, apelor provenite din afluenți mai mici ai bazinelor de colectare sau apelor provenite din topirea zăpezilor în timpul perioadei de primăvară. Pe termen lung, aceste lucrări presupun împădurirea sau reîmpădurirea zonelor descoperite, iar pe termen mediu presupun ridicarea unor baraje care să rețină apa pe fundul văilor;
  • Se poate apela de asemenea și la modificarea cursului râurilor prin construirea unor diguri și canale sau prin bazine temporare, acolo unde este necesar, astfel încât să se rețină apa revărsată din râuri;
  • Probabil mai importantă decât oricare alte măsuri este identificarea zonelor ușor inundabile, acțiune pe baza căreia se poate decide interzicerea construcțiilor în zonele cu risc crescut. De asemenea, acolo unde există deja construcții, pe baza identificării zonelor cu un grad de risc ridicat, se pot utiliza o serie de măsuri de avertizare pentru protecția persoanelor care pot fi afectate de acțiunea inundațiilor:
  • Dacă măsurile se iau din timp, ar trebui să se utilizeze și un plan special de proiectare a construcțiilor civile sau industriale, astfel încât acestea să poată face față acțiunii apelor.

 

Dacă ești angajator, compania ta se află într-o zonă cu un risc crescut de inundații, atunci poți lua următoarele măsuri pentru a-ți proteja oamenii din subordine:

 

  • să stabilești niște locuri de salvare și adăpost în caz de dezastru;
  • să decizi împreună cu angajații tăi care sunt cele mai potrivite metode de înștiințare și alarmare și să pui în practică niște exerciții pregătitoare;
  • să pui la punct niște acțiuni de salvare în caz de pericol;
  • să te asiguri că în adăpostul tău dispui de suficiente truse medicale pentru a putea acorda suportul necesar persoanelor care ar putea avea nevoie în caz de inundații;
  • să aprovizionezi adăpostul cu apă potabilă și alimente neperisabile pentru nefericita situație în care va trebui să petreceți mai mult timp acolo;
  • să înveți cum să acorzi primul ajutor și să faci un instructaj în acest sens și angajaților tăi.

 

Ce trebuie să faci în caz de înzăpezire?

 

Înzăpezirile au un caracter special în ceea ce privește măsurile de protecție pentru că spre deosebire de alte calamități, ele necesită un timp mai lung pentru a se putea petrece. Și astfel, efectele lor pot fi prevenite cu mai multă ușurință ca efectele inundațiilor de exemplu care în general au loc imediat.

 

Pentru a-ți proteja angajații împotriva înzăpezirilor, dacă firma ta se află într-o zonă cu un risc crescut de înzăpezire, ar trebui să te asiguri că ai suficiente provizii pentru angajații care ar putea rămâne blocați în companie din cauza înzăpezirilor, cel puțin până ajunge la voi o echipă de salvare.

 

De asemenea, ar fi bine să ai mereu la îndemână, în caz de dezastru, un radio transmițător cu baterii și baterii suficiente pentru a-l putea folosi în caz de nevoie.

 

În cazul în care înzăpezirea te-a surprins pe teren sau unul dintre angajații tăi se confruntă cu o astfel de situație, într-un mijloc de transport de exemplu, este bine să știi că păstrarea calmului și găsirea unor metode de protecție împotriva frigului sunt cele mai importante.

 

În general, persoanele afectate din cauza înzăpezirilor, nu suferă atât de mult din cauza lipsei de alimente, cât din cauza frigului extrem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment