Blog

Măsuri de protecție în cazul accidentelor chimice

 

Accidentele chimice nu sunt niște evenimente atât de rare în România pe cât ne-am dori. Motivul pentru care ele au loc cu o frecvență destul de ridicată este faptul că sunt niște evenimente imprevizibile, la fel ca poluarea accidentală. De aceea, ele cresc șansa de dereglare a proceselor tehnologice din cadrul unei companii, prin avarierea sau deteriorarea instalațiilor, a utilajelor sau a mijloacelor de transport și pot avea un impact nefast asupra populației și mediului înconjurător.

 

Există însă o serie de măsuri de protecție și prevenire a accidentelor chimice, pe care am dori să le discutăm în rândurile ce urmează. Iar dacă după lectura acestui articol încă ai întrebări cu privire la acest subiect, îți propunem să contactezi Euramis, o firmă de protecția muncii București specialistă în domeniul său de activitate.

 

Cum te poți proteja de accidentele chimice?

 

Pentru a te proteja de accidentele chimice și a asigura un mediu lipsit de pericole pentru angajații tăi, trebuie să:

 

  • identifici care sunt sursele de pericol chimic;
  • știi ce fel de substanțe chimice toxice industriale conțin acestea;
  • identifici proprietățile și modul de reacție al substanțelor chimice toxice;
  • afli care sunt cele mai expuse zone la riscul de accident chimic;
  • identifici care sunt cele mai potrivite măsuri de protecție ținând cont de locația companiei tale și specificul zonei în care ea se află;
  • identifici locuri din apropiere unde poți beneficia de protecție prin adăpositre sau chiar izolare;
  • identifici locuri de dispunere și itinerarii de evacuare temporară pentru reducerea riscului de intoxicație/

 

În locul sau locurile de adăpostire pe care le-ai identificat trebuie să te asiguri că s-au luat de asemenea un minim de măsuri de siguranță care presupun:

 

  • existența unor materiale de etanșare ca de exemplu: chit, bandă izolantă, bureți izolatori și alte materiale de construcție care pot fi folosite pentru izolarea împotriva pericolului reprezentat de influența substanțelor chimice;
  • existența unor mijloace de protecție individuală precum: măști contra gazelor, aparate speciale de respirație, costume de protecție. Aceste mijloace de protecție pot fi special create în acest sens, sau în cazul în care nu ai alte variante, pot fi unele improvizate;
  • existența unei truse de prim ajutor completă, pe care să știi cum să o folosești;
  • existența unui radioreceptor alimentat pe bază de baterii și bineînțeles, baterii pe care le poți folosi în acest sens;
  • existența unei rezerve permanente de apă potabilă, precum și un minim de alimente neperisabile.

 

Este bine de asemenea să ai și un minim de pregătire în ceea ce presupune acordarea primului ajutor în caz de urgență și cunoștințe cu privire la regulile de comportare în cazul unui accident chimic.

 

Dacă se întâmplă să aibă loc un accident chimic în cadrul companiei tale, sfatul nostru este să acționezi în felul următori, având grijă să respecți pe rând toți pașii de mai jo:

 

pasul 1: Mai întâi înștiințează și alarmează angajații și vizitatorii companiei dacă este vorba despre un accident chimic de proporții.

 

pasul 2: Asigură-te că toate lumea dispune de mijloace individuale de protecție adecvate.

 

pasul 3: Introdu restricții necesare în vederea limitării efectelor accidentului chimic;

 

pasul 4: Organizează cercetări chimice și supraveghează zona în care a avut loc accidentul respectiv pentru a nu apărea contaminări ulterioare;

 

pasul 5: Acordă primul ajutor persoanelor care au nevoie de asistența ta;

 

pasul 6: Aplică măsuri de neutralizare și stopare a răspândirii substanțelor cu potențial toxic în atmosferă.

 

În cazul unui accident chimic este foarte important să-ți păstrezi calmul și să acționezi conform planului de prevenție dinainte stabilit, încercând pe cât posibil să minimizezi acțiunea accidentului asupra oamenilor, asupra mediului înconjurător, dar și asupra obiectelor tale de patrimoniu.

 

Dacă este vorba de un accident chimic de proporții, în care este necesară intervența forțelor speciale și te afli deja la adăpost de orice pericol, atunci rămâi acolo, ascultând și supunându-te mesajelor către populație emise de forțele de ordine.

 

Orice restricții impuse de autorități a prioritate și trebuie respectate întocmai, așa cum sunt enunțate ele. De aceea, este de preferat să nu încerci să faci pe eroul, ci să ții cont de ceea ce ți se cere.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment