Blog

La prima vedere, să fii comerciant pare o meserie simplă, lipsită de pericole. Dar și în acest domeniu se produc accidente de muncă, iar angajații activi în acest sistem pot dezvolta boli profesionale dacă nu se respectă o serie de măsuri de protecția muncii pentru asigurarea unui mediu de lucru confortabil și sigur. Despre aceste norme de protecție vom vorbi în continuare în cadrul acestui material întocmit de echipa Euramis, o firmă de protecția muncii București, cu experiență îndelungată în domeniul protecției muncii.

Scopul măsurilor de protecție din industria comerțului este de a diminua sau, în mod ideal, de a elimina complet pericolele specifice activităților din comerț, precum și din cadrul proceselor de muncă adiacente comerțului.

Normele de protecție despre care vom vorbi în continuare se aplică atât persoanelor juridice, cât și celor fizice care desfășoară activități comerciale, indiferent de cum își organizează aceste activitățile de muncă sau ce formă de proprietate dețin. De asemenea, aceste norme se aplică concomitent cu normele generale de protecția muncii.

Cum se încadrează și repartizează personalul pe locuri de muncă în domeniul comerțului?

La fel ca în aproape oricare alt domeniu economic, și în industria comerțului trebuie repartizate pe locurile de muncă doar persoanele care cunosc echipamentele tehnice, instalațiile și procedeele de lucru specifice activităților pe care urmează să le presteze. În funcție de caz, aceste persoane trebuie să obțină înainte de angajare o calificare specială și de asemenea să fie instruite de către angajatorul lor punctual, pentru a cunoaște particularitățile specifice fiecărei sarcini în parte.

De asemenea, înainte de repartizarea pe locurile de muncă disponibile, lucrătorii trebuie să fi beneficiat mai întâi de un control medical obligatoriu, riguros, din care să rezulte că aceștia sunt apți de muncă.

Nu pot munci în domeniul comerțului sau nu pot desfășura anumite activități acele persoane a căror condiție medicală reprezintă o contraindicație desfășurării sarcinilor de muncă stipulate în contractul individual de muncă. De exemplu, dacă este vorba de comerțul cu materiale de construcție, iar lucrătorul comercial implicat este o femeie însărcinată, iar una din sarcinile pe care aceasta trebuie să le efectueze este ridicarea de obiecte cu o masă mare, atunci angajatorul trebuie să ia atitudine și să ofere acesteia sarcini de muncă potrivite pentru condiția ei.

În mod particular, femeile însărcinate nu pot fi repartizate nici la locuri de muncă ce presupun poziții de lucru vicioase ca de exemplu: o poziție ghemuită, sau în genunchi etc. ori lucrul în temperaturi extreme.

Cum trebuie instruit personalul din domeniul comercial pentru o colaborare cât mai eficientă și lipsită de pericole?

Activitățile de instruire a personalului angajat în domeniul comerțului trebuie să aibă loc îndeplinindu-se fără excepție normele generale de protecția muncii. În acest sens, persoanele juridice sau fizice au obligația de a elibera pe cont propriu sau prin colaborare cu firme specializate în protecția muncii instrucțiuni proprii de protecția muncii, în funcție de specificul activităților desfășurate în cadrul locurilor de muncă puse de ele la dispoziție.

În timpul instruirii în domeniului protecției muncii, angajatorii trebuie să ia în calcul următoarele informații:

  • care sunt riscurile la care își expun angajații;
  • care sunt echipamentele sau părțile periculoase ale echipamentelor pe care angajații trebuie să le folosească în funcție de specificul activităților pe care le desfășoară;
  • ce fel de dispozitive de protecție pune la dispoziția angajaților săi;
  • care sunt cele mai bune mijloace de protecție și de autoprotecție pentru evitarea producerii accidentelor de la locul de muncă;
  • ce sisteme de avertizare sau alarmare poate instala pentru a crește siguranța muncii;
  • cum să marcheze diferitele încărcături și colete astfel încât să respecte standardele în domeniul muncii;
  • ce măsuri de prim ajutor poate acorda în funcție de specificul fiecărei activități comerciale în parte.

Importanța echipamentului individual de protecție în industria comerțului

Și în industria comerțului există locuri de muncă unde purtarea echipamentului individual de protecție este obligatorie. De exemplu, acesta trebuie purtat în zonele unde există risc de lovire a capului sau picioarelor sau pentru protecția împotriva temperaturilor foarte ridicate sau foarte scăzute.

Tot din acest punct de vedere mai putem vorbi și despre îmbrăcămintea sintetică a cărei purtare trebuie evitată acolo unde există un potențial pericol de apariție electricității statice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment