În ce constau controalele inspectorilor de muncă pe șantierele de construcții?

 

La nivel național, în primăvara anului acesta, Inspecția Muncii a lansat o campanie de control pentru depistarea muncii ilegale, dar și verificarea respectării normelor de protecție la locul de muncă. Principalul domeniu vizat este domeniul construcțiilor, urmat de cel al întreținerii și reparării de autovehicule.

 

Ce verifică inspectorii ITM pe șantierele de construcții?

 

Așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, unul din principalele scopuri ale controalelor ITM efectuate pe șantierele de construcții a fost depistarea muncii nedeclarate. Pe lângă problemele de ordin fiscal pe care le implică munca la negru, angajând muncitori necalificați și fără contract de muncă, patronii firmelor de construcții își expun atât echipa cât și clienții la diferite pericole cu potențial devastator. Fără o pregătire specială, muncitorii la negru pot cauza accidente grave pe șantierele de construcții, niște medii oricum foarte vulnerabile. Dar în ciuda tuturor atenționărilor autorităților, munca la negru continuă să se practice în România, dovada fiind descoperirile inspectorilor ITM în locațiile verificate în această primăvară.

 

Doar în capitală, în data de 5 mai 2020, au fost verificați mai mulți angajatori în construcții, ocazie cu care s-au identificat 21 de persoane angajate fără contract de muncă, din totalul de 218 muncitori care își desfășurau activitatea în locurile verificate și 1 salariat cu contractul de muncă suspendat. Printre angajații “cu probleme” unul dintre muncitori era cetățean străin din Republica Moldova și pentru identificarea lui a fost alertat Inspectoratul General pentru Imigrări care a răspuns imediat solicitării.

 

În urma verificărilor de la acea dată, inspectorii ITM au luat măsuri pentru sistarea activității unuia din șantierele verificate din cauza abaterilor din domeniul sănătății și securității în muncă și pericolelor la care erau expuși cei implicați.

 

În alte teritorii din țară, ca de exemplu județul Covasna, principalele deficiențe descoperite de inspectorii ITM în timpul controalelor au fost:

 

  • exploatarea necorespunzătoare a echipamentelor electrice;
  • lipsa echipamentelor individuale de protecție în cazul mai multor angajați;
  • existența echipamentului de protecție, dar nefolosirea lui din diverse motive;
  • utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de protecție puse la dispoziție de angajator;
  • fișe de instruire individuale, neînsoțite și de fișe de aptitudini;
  • lipsa verificării corespunzătoare a recipientelor aflate sub presiune.

 

Toate acestea au atras după sine avertismente din partea organelor de control, dar și amenzi contravenționale.

 

Cum se desfășoară controalele ITM pe șantierele de construcții în timpul pandemiei de COVID-19?

 

Ne aflăm într-o situație delicată la nivel global și pentru limitarea răspândirii infecției cu coronavirus, chiar și în timpul controalelor ITM, este obligatorie respectarea tuturor măsurilor de igienă și distanțare socială stabilite de autorități. Astfel, pentru a se proteja pe ei, dar și persoanele cu care au intrat în contact, inspectorii ITM ce au vizitat șantierele de construcții au purtat măști și mănuși medicale de unică folosință și au făcut tot posibilul să păstreze o distanță optimă față de cei controlați.

 

Totodată, cu ocazia acestor controale, au fost verificate și măsurile de protecție împotriva infecției cu coronavirus luate la nivelul fiecărui șantier de construcții în parte. Existența soluțiilor dezinfectante, precum și a măștilor de protecție au fost două din principalele condiții luate în calcul de organele de control.

 

Ce trebuie să faci ca să treci cu bine de un control din partea inspectorilor ITM?

 

Așa cum reiese și din rândurile de mai sus, pentru evitarea sancțiunilor și chiar a situației de a sista lucrările din cadrul unui șantier de construcții până la intrarea în legalitate, patronii responsabili trebuie în primul rând să încheie contracte de muncă individiduale cu toți angajații lor, să le asigure acestora condiții optime de lucru, dar și să-i instruiască așa cum se cuvine pentru evitarea tuturor accidentelor, dar și neplăcerilor în momentul descoperirii neregulilor de către autorități.

 

Nu este simplu să faci totul ca la carte, mai ales când vine vorba de un mediu atât de complex precum cel al șantierelor de construcții. Dar, din fericire, în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă, nimeni nu este pe cont propriu. Colaborarea cu o firmă de protecția muncii din București te poate scuti de mult disconfort psihic, dar și de amenzi usturătoare.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment