În ce constă și cum se folosește corect echipamentul de protecție împotriva virusului COVID-19?

 

În contextul pandemiei actuale, cu COVID-19, echipamentul de protecție împotriva virusurilor a devenit o necesitate mai ales în spațiile închise, ca de exemplu o întreprindere, sau un birou. Mai mult, în ceea ce privește echipamentul, nu este important doar ca acesta să existe, ci și să fie folosit corect. De aceea, în articolul de astăzi de la Euramis, o firmă de protecția muncii din București, vom discuta pe larg despre fiecare element din care este compus acest echipament, dar și modul său de gestionare.

 

Din ce elemente se compune echipamentul de protecție împotriva COVID-19?

 

Dintre toate elementele echipamentului de protecție, masca este cea mai importantă. Ea este eficientă pentru stoparea răspândirii infecției atunci când este purtată de o persoană deja bolnavă, dar asimtomatică, dar și atunci când se folosește de către persoane sănătoase.

 

Pe locul al doilea ca importanță, am putea menționa aici mănușile de unică folosință. COVID-19 nu se transmite prin contactul cu pielea, dar intră în corp pe cale nazală sau bucală și de aceea, mănușile, chiar dacă nu-ți protejează fața de virusuri, măcar îți aduc aminte că nu trebuie să-ți atingi zonele sensibile cu mâinile murdare.

 

Nu în ultimul rând, pentru un plus de protecție, mai poți purta și o pereche de ochelari sau o vizieră. Conform ultimelor studii în domeniu, la nivelul ochilor ești la fel de predispus la infecția cu COVID-19 ca în cazul nasului și a gurii și de aceea se recomandă măsuri de protecție suplimentare.

 

Acum că am trecut în revistă toate elementele ce constituie echipamentul de protecție împotriva virusurilor, vom discuta mai departe despre cum se folosește corect fiecare din acestea.

 

●     Cum se folosește masca de protecție?

 

Măștile de protecție nu trebuie atinse decât imediat după spălarea mâinilor cu apă și săpun. Orice altă metodă de echipare a lor ar trebui evitată cu orice preț deoarece în caz contrar, dintr-o măsură de protecție, masca se poate transforma într-un focar de infecție.

 

De asemenea, dacă masca se deteriorează în orice fel în timpul folosirii, atunci ea trebuie schimbată de urgență, deoarece prin deteriorare își pierde proprietățile inițiale.

 

În momentul dezechipării, la fel ca la echipare, masca nu trebuie dată jos decât imediat după spălarea mâinilor cu apă și săpun. Altfel, atingerea feței cu mâini murdare reprezintă un risc de infecție.

 

După purtare, măștile de protecție trebuie aruncate la gunoi. Ele nu pot fi refolosite și nu se recomandă purtarea lor pentru o durată mai mare de câteva ore deoarece, prin umezire, se transformă într-un mediu propice dezvoltării agenților patogeni.

 

●     Cum se folosesc mănușile de protecție?

 

La fel ca în cazul măștilor, mănușile de unică folosință nu trebuie purtate decât după dezinfectarea mâinilor cu apă și săpun. Echiparea se face imediat, fiind necesară evitarea contactului cu alte obiecte de la dezinfectare și până în momentul echipării.

 

În cazul în care în timpul lucrului mănușile se rup, ele trebuie schimbate imediat cu o pereche nouă, dar nu înainte de a se repeta procesul de dezinfectare.

 

Ca orice alt element de unică folosință ce face parte din echipamentul de protecție, și mănușile trebuie înlocuite după o singură folosire. Chiar dacă starea lor nu s-a depreciat după utilizare, protecția pe care o oferă nu mai este aceeași.

 

●     Cum se folosesc ochelarii sau vizierele?

 

Ochelarii de protecție și vizierele se pot folosi în repetate rânduri, dar doar după dezinfectare. Aceste elemente se pot curăța cu apă și săpun.

 

Similar cu măștile și mănușile, ochelarii și vizierele nu se ating decât cu mâinile curate. Mai mult, dacă se deteriorează în timpul lucrului, se recomandă schimbarea lor.

 

Unde se aruncă echipamentele de protecție?

 

În cadrul oricărei întreprinderi sau birou, în perioada pandemiei cu COVID-19, ar trebui să existe coșuri de gunoi cu saci de plastic, marcate corespunzător pentru aruncarea echipamentelor de protecție folosite.

 

Coșurile de gunoi cu echipamente de protecție uzate se golesc zi de zi, iar sacii de plastic se înlocuiesc cu unii noi.

 

Un lucru esențial pe care trebuie să-l reținem în legătură cu acest virus este faptul că nu se manifestă la fel la toate persoanele și din cauză că pot exista oameni bolnavi, asimptomatici, chiar și în cadrul unei companii mici, nicio măsură de protecție împotriva lui nu este exagerată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment