În ce constă echipamentul de protecție medical?

 

Coronavirus denumit și SARS-CoV-2 este un virus care se transmite de la om la om prin contact direct cu o persoană infectată. În grupul persoanelor celor mai expuse la risc, sunt incluse persoanele cu vârste de peste 65, persoanele care suferă de boli cronice, fumătorii, femeile însărcinate, precum și cadrele medicale care intră în legătură cu persoanele bolnave. Dintre toate acestea, fiind în permanență în contact direct cu bolnavii de COVID-19, cadrele medicale se expun unui pericol mai deosebit și din acest motiv este absolut necesar să ia toate măsurile de protecție pe care le au la îndemână. În articolul de astăzi, de la Euramis, o firmă de protecția muncii din București cu experiență în domeniu, vom discuta pe larg despre modul în care medicii, asistentele, infirmierele și alți angajați ai unui spital pot să se ferească de îmbolnăvire și ce fel de echipament de protecție trebuie să poarte.

 

Cum pot preveni cadrele medicale infectarea cu virusul COVID-19?

 

În cadrul instituțiilor medicale, cele mai potrivite măsuri de protecție sunt:

 

  • Igienizarea cât mai frecventă a mâinilor cu o soluție dezinfectantă pe bază de alcool, în cazul în care mâinile nu prezintă semne vizibile de murdărie. Dacă mâinile sunt deja murdare, se recomandă mai întâi spălarea cu apă caldă și săpun și abia apoi utilizarea soluției dezinfectante;
  • Evitarea contactului direct cu pielea feței în timpul orelor de lucru deoarece ochii, nasul și gura sunt cele mai vulnerabile părți ale corpului la infecția cu COVID-19;
  • Utilizarea unei batiste de hârtie sau a unei bucăți de hârtie igienică ori de câte ori se tușește sau se strănută. La final, hârtia folosită se aruncă obligatoriu la gunoi;
  • Menținerea distanței de cel puțin un metru față de persoanele care prezintă probleme respiratorii;
  • Purtarea măștilor și a altor echipamente de protecție pe toată durata serviciului.

 

Ce fel de echipament de protecție se folosește în instituțiile medicale?

 

Echipamentul de protecție pentru cadrele medicale este mult mai divers și mai complex decât ceea ce găsim în comerț pentru uz personal, acasă sau în comunitate. Pe lângă măștile de unică folosință, medicii și alți angajați ai spitalelor mai au la dispoziție dispozitive de protecție oculară, măști FFP3, FFP2 și N95, precum și halate cu mânecă lungă, care trebuie schimbate după fiecare purtare. Însă nu toate acestea sunt obligatorii oricui și nici nu se impune purtarea lor în toate zonele spitalului, cu excepția saloanelor unde sunt tratați pacienții care au fost testați pozitiv la testul cu COVID-19.

 

Tratarea infecției cu COVID-19, în cazuri grave, necesită utilizarea procedurilor generatoare de aerosoli. În acest caz, cadrele medicale nu pot respecta regula distanței sociale de cel puțin un metru față de pacient și atunci, pentru evitarea îmbolnăvirii trebuie să poarte o mască N95 sau FFP2, un halat de unică folosință peste care se pune un combinezon, mănuși și dispozitive de protecția ochilor constând în ochelari sau vizieră. Cu excepția faptului că masca medicală poate fi înlocuită cu una obișnuită, aceleași regului ce țin de echipamentul medical se aplică și personalului care face curățenie în saloanele de izolare a pacienților bolnavi de coronavirus.

 

În toate celelalte zone ale spitalului, conform legii, pe perioada stării de alertă se impune purtarea măștilor simple atât de către personalul medical, cât și de cel administrativ. Ba mai mult, și pacienților veniți la spital pentru consultații medicale li se cere purtarea măștilor de unică folosință și păstrarea distanței dintre ei și personalul medical și administrativ cu excepția momentelor în care se efectuează consultațiile medicale propriu-zise.

 

Încă o măsură adoptată de guvern împotriva răspândirii infecției cu COVID-19, este elaborarea unor formulare speciale care se distribuie pacienților înainte de consult în cadrul unităților medicale. Obligativitatea completării și semnării acestora a început încă din perioada stării de urgență și se continuă și pe perioada stării de alertă. Din punct de vedere al conținutului, aceste formulare sunt o declarație pe proprie răspundere a pacienților, cu privire la ultimele locuri în care au călătorit și întâlnirii cu persoane infectate cu virusul COVID-19. Scopul lor este de a identifica mai ușor potențialii purtători ai virusului precum și depistarea timpurie a persoanelor bolnave.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment