Importanța gestionării securității contra incendiilor în cazul clădirilor monument istoric

Pe 15 aprilie 2019, a avut loc la Paris, un incendiu la catedrala Notre Dame, un simbol al capitalei franceze și al țării și, totodată, cel mai vizitat monument istoric, potrivit declarației unui istoric francez.

Catedrala pariziană este una dintre cele mai vechi, mai mari și mai cunoscute din lume. În urma incendiului care a avut loc, impunătorul monument gotic cu o istorie de peste 850 de a fost grav avariat. Întregul acoperiș și turla centrală cu o înălțime de 93 de metri, s-au prăbușit. Pompierii s-au luptat cu flăcările imense ore întregi. Abia spre dimineață au anunțat că au reușit să stângă complet incendiul.

Pentru a preveni astfel de situații regretabile, gestionarea securității contra incendiilor în cazul clădirilor monument istoric, are o importanță covârșitoare.

Națiunilor europene le revine responsabilitatea de a prezerva clădirile cultural-istorice. Cu toții ne-am confruntat cu dezastre naturale și multe alte pericole care au distrus monumente istorice importante. Din acest motiv, trebuie să punem în aplicare cele mai bune practici de prevenire a incendiilor.

Dacă suntem conștienți de pericolul izbucnirii unui incendiu și nu subestimăm posibilitatea ca acest lucru să se întâmple într-o clădire istorică pe care o vizităm, o folosim, de care avem grijă, am făcut primul pas spre calea protecției clădirii și a conținutului acesteia.

Fiecare clădire istorică este unică. Aceasta necesită soluții unice și creative de protecție împotriva incendiilor.

Reducerea posibilității de declanșare a unui incendiu reprezintă o măsură de protecție de bază. Cele mai frecvente cauze ale incendiilor în clădirile istorice sunt incendierea, defecțiunile electrice, incendii deschise, lumânări, încălzirea echipamentelor, fulgere, lucrări la cald, cum ar fi sudarea, tăierea și utilizări similare în timpul lucrărilor de renovare etc.

Incendierea

Incendierea este cea mai frecventă cauză de incendiu în clădirile istorice. Incendiile pot începe în aer liber și apoi pot cuprinde clădirile. În multe cazuri, incendierea poate fi prevenită prin măsuri relativ simple. Cei responsabili de siguranța unei clădiri istorice trebuie să se asigure că spațiile nepăzite (de exemplu, subsolurile și scările) sunt blocate și că nu sunt deșeuri combustibile de-a lungul fațadelor sau depozitate în recipiente deschise. De asemenea, trebuie să se asigure că nu există containere pentru deșeuri depozitate sub o fereastră sau în fața ușilor – în special pe căile de evacuare.

Instalații electrice si echipamente

Instalațiile electrice și echipamentele din clădirile istorice sunt deseori vechi. Chiar și instalațiile electrice noi, încălzitoarele sau alte echipamente electrice pot provoca un incendiu. Este nevoie doar de un simplu scurt circuit la o instalație electrică sau un echipament electric pentru a izbucni incendiul.

Incendii deschise, materiale pentru fumat, lumânări, echipamente de încălzire

Focurile deschise, materialele pentru fumat, lumânările și echipamentele de încălzire pot provoca aprinderea materialului combustibil prin contact direct sau prin radiații termice. Acestea ar trebui să fie utilizate numai dacă sunt situate în mod corespunzător și înconjurate de materiale incombustibile. De asemenea, ar trebui să fie ținute sub supraveghere.

Lucrări pe bază de căldură

Lucrările pe bază de căldură care au loc în timpul lucrărilor de renovare și / sau întreținere reprezintă o cauză comună a incendiului cu consecințe serioase. Acest tip de lucrări care dezvoltă căldură sau provoacă scântei, cum ar fi tăierea, sudarea, lipirea și / sau utilizarea pistoalelor de căldură contribuie adesea la izbucnirea incendiilor. Incendiile sunt cauzate de căldura transmisă de conducerea prin metale, pulverizare din măcinare sau stropire de la sudare. Incendiile izbucnesc când suprafața fierbinte intră în contact cu materialul combustibil. Incendiile de multe ori încep în spații închise. Dacă focul nu este detectat imediat are timp să se intensifice și să se răspândească. Când este detectat în cele din urmă, este adesea prea târziu.

În ceea ce privește catedrala de la Notre Dame din Paris, cauza dezastrului este încă necunoscută, iar ancheta autorităților este în plină desfășurare.

Trebuie însă reținut că, indiferent de cauza care a dus la izbucnirea incendiului, un pas important în gestionarea protecției împotriva incendiilor o are evaluarea riscurilor, un proces care trebuie să aibă loc cu scopul de a atinge și susține un nivel înalt de siguranță împotriva incendiilor într-o clădire istorică.

Cine se poate ocupa de evaluarea riscului? O firmă de protecția muncii. De exemplu, în vederea prevenirii unei astfel de situații, în România se poate apela la o firmă de protecția muncii din București, specializată în protecția muncii și servicii de urgență.

O astfel de firmă poate fi Euramis Consulting cu o experiență vastă în securitatea muncii și SU, care se poate ocupa cu succes de evaluarea riscurilor în caz de incendiu și nu numai. Euramis este parte a soluției oricărei probleme legate de SSM și SU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment