Gestionarea emoțiilor la locul de muncă

Cu siguranță, toți ați trecut printr-una din următoarele situații înainte, atunci când proiectul vostru preferat a fost anulat după săptămâni de muncă grea, atunci când un client a țipat la voi în mod nedrept, fie când șeful dvs. v-a dat mai mult de muncă deși erați deja supraîncărcați.

În viața personală, în asemenea situații stresante, ați putea începe să strigați sau să vă ascundeți într-un colț, simțindu-vă rău pentru un timp. Dar la locul de muncă, aceste tipuri de comportament ar putea dăuna grav reputației dvs. profesionale, precum și productivității.

Situațiile stresante sunt frecvente într-un loc de muncă. Acestea se pot datora reducerilor bugetare, concedierilor de personal și schimbărilor de departamente. Poate fi foarte greu să vă gestionați emoțiile în aceste circumstanțe. La urma urmei, dacă managerii sunt forțați să facă mai multe concedieri, pot alege să-i păstreze pe cei care pot face față emoțiilor și lucrează bine sub presiune.

Deci, cum puteți gestiona mai bine emoțiile și să vă “alegeți” reacțiile în situații proaste? În acest articol, vă vom dezvălui două dintre cele mai frecvente emoții negative de la locul de muncă – și cum le puteți gestiona productiv.

Emoții negative comune la locul de muncă

În 1997,Cynthia Fisher, profesor de management la Universitatea Bond, din Australia, a realizat un studiu intitulat “Emoțiile la locul de muncă: ce simt oamenii și cum ar trebui să le măsurăm?”

Conform cercetării lui Fisher, cele mai frecvente emoții negative de la locul de muncă sunt următoarele:

  • Frustrare / iritație.
  • Îngrijorare / nervozitate.
  • Furie / agravare.
  • Neplăcere.
  • Dezamăgire / nefericire.

Frustrare / Iritare

Frustrarea apare, de obicei, atunci când vă simțiți blocați sau prinși, sau nu puteți să avansați. Ar putea fi provocată de un coleg care vă blochează proiectul favorit, de un șef prea dezorganizat pentru a ajunge la întâlnirea la timp sau pur și simplu de așteptarea unui telefon mult timp.

Oricare ar fi motivul, este important să rezolvați repede sentimentele de frustrare, deoarece ele pot duce cu ușurință la mai multe emoții negative, cum ar fi furia.

Iată câteva sugestii pentru a face față frustrării:

Opriți-vă și evaluați – Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este o pauză mentală pentru a analiza situația. Întrebați-vă de ce vă simțiți frustrați. Scrie-ți și fiți specifici. Apoi, gândiți-vă la un lucru pozitiv cu privire la situația actuală. De exemplu, dacă șeful întârzie la întâlnire, atunci aveți mai mult timp să vă pregătiți. Sau puteți folosi acest timp pentru a vă relaxa puțin.

Găsiți ceva pozitiv cu privire la situație – Gândiți-vă la un aspect pozitiv al situației dvs., veți privi lucrurile într-un mod diferit. Gândind diferit vă puteți îmbunătăți starea de spirit. Când oamenii sunt cei care vă provoacă frustrarea, probabil că nu o fac în mod deliberat. Și dacă există un lucru care vă deranjează… cu siguranță nu e personal. Nu vă supărați, treceți peste.

Amintiți-vă ultima dată când v-ați simțit frustrați – Ultima oară când ați fost frustrați de ceva, situația a eșuat după o vreme, nu? Frustrarea sau iritarea, probabil, nu v-au ajutat la rezolvarea problemei atunci, ceea ce înseamnă că nu fac nimic pentru voi acum.

Îngrijorare / Nervozitate

Cu toată teama și anxietatea care apar odată cu un număr tot mai mare de concedieri, nu este de mirare că mulți oameni își fac griji în legătură cu locul de muncă. Dar această îngrijorare poate scăpa cu ușurință de sub control, dacă îi permiteți, iar acest lucru poate avea un impact nu numai asupra sănătății dvs. mintale, ci și asupra productivității dvs. și asupra dorinței dvs. de a vă asuma riscuri la locul de muncă.

Încercați aceste sfaturi pentru a nu vă mai face griji:

Nu vă lăsați cuprinși de îngrijorare și de anxietate – De exemplu, dacă colegii se adună în camera de relaxare pentru a bârfi și vorbi despre reduceri la locul de muncă, atunci nu mergeți acolo și nu vă faceți griji ca toți ceilalți. Îngrijorarea va crește și nu este bună pentru nimeni.

Încercați exerciții de respirație profundă – Acest lucru vă ajută să vă încetiniți respirația și ritmul cardiac. Respirați încet timp de cinci secunde, apoi expirați încet timp de cinci secunde. Concentrați-vă pe respirație, pe nimic altceva. Faceți acest lucru de cel puțin cinci ori.

Concentrați-vă pe modul de îmbunătățire a situației – Dacă vă temeți de concediere, și stați acolo și vă faceți griji, asta nu vă va ajuta să vă păstrați job-ul. În schimb, de ce nu găsiți căi de dezvoltare a afacerii pentru a arăta ce persoane valoroase sunteți pentru companie?

Notați-vă îngrijorările într-un jurnal – Dacă observați că începeți să vă îngrijorați, notați-vă  gândurile într-un caiet sau “jurnal de îngrijorare” și apoi faceți-vă timp pentru a le rezolva. Faceți o analiză adecvată a riscurilor în legătură cu îngrijorările și luați toate măsurile necesare pentru a atenua orice risc.

Gestionarea emoțiilor la locul de muncă mai poate fi realizată și de către angajatori prin implementarea unei politici SSM corespunzătoare care poate contribui la crearea unui mediu adecvat de lucru în care își desfășoară activitatea niște angajați mulțumiți și fericiți, ceea ce ar duce la creșterea productivității, lipsa frustrărilor, îngrijorărilor, nervozității etc.

Euramis Consulting, o firmă de protecția muncii din Bucureșt poate fi soluția ideală pentru implementarea unui politici SSM de calitate. Cu experiență de peste 20 de ani în securitatea munciiEuramis poate fi parte a soluției în rezolvarea oricărei probleme din domeniul protecției muncii și PSI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment