Blog

Șantierele de construcții implică pentru muncitorii care își desfășoară activitatea acolo mai multe riscuri decât multe alte medii de lucru. Tratate cu superficialitate, sarcinile de lucru din acest domeniu pot fi chiar periculoase și din acest motiv angajatorii din această industrie ar trebui să acorde o atenție specială normelor de protecție a sănătății și securității în muncă a angajaților lor și eventual, pentru a obține cele mai bune rezultate, să colaboreze cu o firmă de protecția muncii Bucuresti care să-i îndrume în direcția potrivită.

Care sunt factorii de risc specifici muncii pe șantier?

Se spune des că munca în aer liber și mișcarea sunt mult mai sănătoase decât munca de birou și sedentarismul, dar doar până la un punct. De fapt, orice exces este dăunător pentru sănătate și un muncitor activ din domeniul construcțiilor are parte de multe excese. În primul rând, multe din mișcările pe care le execută acești muncitori sunt unele care se repetă la nesfârșit și care pot afecta mobilitatea membrelor superioare sau inferioare în funcție de caz. De asemenea, curenții de aer, zgomotul puternic, iluminatul necorespunzător și temperaturile de lucru sunt și ei o serie de factori care pot contribui la deprecierea stării de sănătate a muncitorilor din construcții. 

În vederea protecției împotriva factorilor de risc, muncitorii din construcții sunt obligați să poarte echipament de protecție adecvat constituit din: șepci sau căști, ochelari de soare sau de protecție împotriva luminii foarte puternice, bocanci, mănuși și alte elemente specifice care reduc impactul factorilor de risc asupra organismului. Dar chiar și cu un echipament de protecție adecvat, nu putem spune că muncitorii din construcții sunt complet feriți de pericole, ba chiar sunt unii dintre lucrătorii cei mai expuși la dezvoltarea bolilor profesionale sau la implicarea în accidente de muncă care îi pot costa nu doar sănătatea și mobilitatea, ci și chiar viața.

Boli profesionale specifice muncii pe șantier: 

Afecțiunile lombare 

Mulți lucrători în construcții, care manipulează manual materiale grele, dezvoltă în timp diferite afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale. Există legi în ceea ce privește manipularea manuală a maselor, care impun ajustarea sarcinii maxime ce poate fi manipulată de un angajat în funcție de tipul de mișcare executat de organism, de constituția fizică a lucrătorului în cauză și chiar de sexul său. Conform legii pentru manipularea maselor grele, în vederea protecției împotriva dezvoltării afecțiunilor lombare, muncitorii în construcție ar trebui sî utilizeze mașinării specializate și mijloace mecanizate ori de câte ori au de îndeplinit o sarcină care presupune ridicarea unui obiect greu. Însă chiar și așa, în industria construcțiilor, încă rămân foarte multe operații, desfășurate manual, care pun în pericol sănătatea muncitorilor.

Afecțiuni cardiace

Muncitorii care suferă de afecțiuni cardiace, ca de exemplu hipertensiune, ar trebui declarați inapți pentru lucru la înălțime. Este foarte periculos pentru o persoană cu tensiune arterială mare să-și desfășoare sarcinile de lucru la înălțimi mari și de aceea, controalele medicale periodice și cel efectuat la angajare au pe de-o parte și rolul de a identifica afecțiunile cardiace. Din păcate însă, nu toate controalele medicale se desfășoară cu maximă rigurozitate și din acest motiv nenumărați muncitori din domeniul construcțiilor ascund în mod intenționat faptul că suferă de afecțiuni cardiace pentru a se putea angaja și a-și desfășura activitățile de lucru ca oricare alt angajat. Dar dorința de a-și proteja familia și a câștiga bani pentru ea se transformă în final într-un risc asumat, care le poate pune nu doar sănătatea, ci și viața în pericol.

Cum sunt protejați prin lege tinerii care lucrează pe șantier?

Munca pe șantier este o muncă necalificată și din acest motiv, foarte mulți tineri, energici și în putere sunt atrași de prospectul de a se angaja în acest domeniu, mai ales că în ziua de azi posturile din domeniul construcțiilor sunt destul de bine plătite în comparație cu alte locuri de muncă. Dar munca fizică poate afecta în mod negativ procesul de dezvoltare al unui tânăr și de aceea, condițiile de protecție a tinerilor care lucrează în domeniul construcțiilor sunt reglementate prin HG nr. 600/2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment