Evaluarea riscurilor producerii accidentelor contribuie la prevenirea acestora pe cât posibil

Pe 16 mai 2019, a avut loc în capitală un accident grav, în jurul orei 12.30 în zona Baba Novac. Doi muncitori au efectuat lucrări de mentenanță la instalația de gaz a unui bloc, dar nu au închis total distribuția de gaz de la robinet, deoarece nu au reușit. Cu toate acestea, aceștia au tăiat cu flexul țava de gaz, ceea ce a dus la producerea unei deflagrații.

În urma acestei deflagrații, unul dintre muncitori are arsuri de gradul III la mâini, picioare şi pe faţă, fiind în comă la spital.

Un astfel de accident regretal ar fi putut fi evitat, dacă muncitorii țineau cont de faptul că trebuie să respecte o serie de măsuri de securitate de bază, atunci când realizează lucrări de mentenanță la instalațiile de gaz.

Securitatea şi sănătatea în muncă este în interesul tuturor, de aceea indiferent de domeniul în care își desfășoară activitatea, muncitorii trebuie să țină cont de acest lucru și să evalueze riscurile și eventualele pericole astfel încât să poată preveni producerea unui accident.

Ce reprezintă pericolul sau riscul? Un eventual pericol reprezintă orice lucru care poate provoca o vătămare.  Pericolul poate afecta persoane, proprietăţi, poate determina accidente precum cel care a avut loc în capitală.

Pe de altă parte, riscul reprezintă probabilitatea şi gravitatea unei vătămări sau îmbolnăviri care apare ca rezultat ale expunerii la un pericol.

De ce muncitorii trebuiau să efectueze evaluarea riscurilor?

Deoarece, scopul principal al evaluării riscurilor profesionale este protejarea sănătăţii şi securităţii lucrătorilor. Evaluarea riscurilor ajută la diminuarea posibilităţii de vătămare a lucrătorilor şi de afectare a mediului ca urmare a activităţilor legate de muncă. Aceasta ajută, de asemenea, la menţinerea competitivităţii şi productivităţii muncitorilor.

Cum trebuiau să efectueze evaluarea riscurilor

  • Puteau face acest lucru în 5 etape simple:
  • Colectarea informaţiilor
  • Identificarea pericolelor
  • Evaluarea riscurilor generate de pericole
  • Planificarea acţiunilor de eliminare sau reducere a riscurilor
  • Analiza evaluării
  • Elaborarea documentaţiei de evaluare a riscurilor

De asemenea, atunci când au loc lucrări precum cele la instalațiile de gaz trebuie luate următoarele măsuri:

Ori de câte ori este posibil,ar trebui să fie delimitată fizic o zonă de siguranță în jurul zonei de lucru în timpul executării operațiunilor, cu risc de scurgere de gaze sau incendiu.

 Este interzis să se apropie cu o flacără, să se producă fum acolo unde prezența gazului în atmosferă ar putea fi normală sau accidentală.

Este interzisă detectarea unor scurgeri de gaz cu o flacără; Pentru această operațiune, trebuie utilizată un detector special.

 La țevile de gaz care pot conține un amestec exploziv de aer-gaz, nu trebuie efectuate lucrări de sudură care implică o posibilă sursă de aprindere, dacă nu au fost efectuate verificările prealabile necesare.

 Când este necesară iluminarea într-o zonă în care se presupune că există eventuală scurgere de gaze, trebuie utilizată o lanternă de siguranță crescută sau intrinsecă.

Dacă este necesar echipament de protecție respiratorie, trebuie folosite măști de oxigen. În niciun caz nu ar trebui să se utilizeze măști filtrante atunci când se lucrează cu instalații de gaz.

În cazul lucrărilor în rețea, în cazul în care este posibilă scurgerea de gaze, trebuie amplasate elemente corespunzătoare de stingere a incendiului și protecție respiratorie în apropiere, gata pentru utilizare imediată.

 Fiecare lucrător care, lucrând în mod inadecvat în prezența gazelor, prezintă simptome de intoxicare sau sufocare (vâjâit în urechi, amețeala etc.) trebuie să-și întrerupă activitatea și să iasă în aer liber.

Pentru a efectua lucrări la instalațiile de gaze naturale, trebuie cunoscute și respectate regulile și specifice stabilite pentru funcționarea și întreținerea instalației.

Atunci când trebuie taiată complet o țeavă de oțel sau să se separe două flanșe din ea, trebuie făcută anterior o punte electrică pentru a uni cele două secțiuni ale țevilor pentru a evita o posibilă producere de scântei.

Nu trebuie efectuate lucrări dacă există risc de incendiu, explozie etc., cu excepția cazului în instalația de gaz a fost verificată și nu există niciun pericol.

De asemenea, este important ca pentru o bună evaluare a riscurilor și luarea celor mai bune măsuri în vederea prevenirii unor accidente precum cel care avut loc în capitală, să se apeleze la o firmă de protecția muncii din București, cu experiență vastă în securitatea muncii, care poate oferi cele mai bune sfaturi în ceea ce privește modul de evaluare a riscurilor, identificării pericolelor etc. Euramis este întotdeauna parte a soluției prevenirii accidentelor din câmpul muncii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment