Ergonomia muncii la birou – poziții corecte pentru muncă la calculator

Potrivit Legii 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă, art. 6 alin (1) angajatorul are obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.

Conform art. 20 alin (1) din același act normativ, angajatorul trebuie să asigure condiții pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă și adecvată în domeniul securității și sănătății în muncă, în special sub formă de informații și instrucțiuni de lucru, specifice locului de muncă și postului său:

-la angajare;

-la schimbarea locului de muncă sau la transfer;

– la introducerea unui nou echipament de muncă sau a unor modificări ale echipamentului existent;

-la introducerea oricărei noi tehnologii sau proceduri de lucru;

-la executarea unor lucrări speciale.

Potrivit art. 4 din HG 1028/2006 punctul 4, lucrătorul este o persoană angajată definită conform prevederilor art. 5 lit. a) din Legea 319/2006, care folosește in mod obișnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durata semnificativă a timpului normal de lucru.

Conform lit. a) și b) din aceeași HG, echipamentul cu ecran de vizualizare reprezintă un ecran de vizualizare grafic sau alfanumeric, indiferent de procedeul de afișare folosit. Postul de lucru reprezintă ansamblul care cuprinde un echipament cu ecran de vizualizare, prevăzut cu tastatură, sau un dispozitiv de introducere a datelor și/sau un program care stabilește interfața operator/mașină, accesorii opționale, periferice, inclusiv unitate de dischetă și/sau unitate optică, telefon, modem, imprimantă, suport pentru documente, scaun, masă sau suprafața de lucru, precum și mediul de muncă inconjurator.

Potrivit art. 5 angajatorii au obligația de a face o analiza a posturilor de lucru pentru a evalua condițiile de securitate și sănătate oferite lucrătorilor, în special în ceea ce privește eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice și solicitare mentală.

De asemenea, angajatorii trebuie să planifice sarcinile lucrătorului astfel încât folosirea zilnică a ecranului de vizualizare să fie întreruptă periodic prin pauze sau schimbări de activitate, care să reducă suprasolicitarea în fața ecranului de vizualizare.

În Anexa HG 1028/2006 sunt specificate cerințele minime privind utilizarea echipamentelor cu ecrane de vizualizare în condiții de siguranță. Utilizarea calculatorului la locul de muncă nu trebuie să prezinte riscuri pentru lucrători. Aceștia trebuie să lucreze în cele mai bune condiții pentru ca securitatea și sănătatea în muncă să nu le fie afectată.

Ecranul de vizualizare și tastatura trebuie așezate într-o poziție corectă. Pentru a se adapta nevoilor operatorului, ecranul trebuie să poată fi orientat și înclinat cu ușurință. Trebuie să fie posibilă utilizarea unui postament separat sau a unei mese reglabile pentru ecran.

Tastatura trebuie să fie înclinabilă și separată de ecran, astfel încât să permită lucrătorului găsirea unei poziții de lucru confortabile, care să evite oboseala brațelor și mâinilor. Spațiul din fața tastaturii trebuie să fie suficient pentru a permite sprijinirea mâinilor și brațelor operatorului.

La masa sau suprafața de lucru, lucrătorii trebuie să dispună de spațiu suficient pentru a sta într-o poziție confortabilă. Scaunul trebuie să poată fi reglat pe verticală. Spătarul scaunului trebuie să poată fi înclinat și reglat pe verticală. De asemenea, este bine să existe un reazem pentru picioare pentru cei care îl doresc.

Utilizatorul trebuie să aibă posibilitatea de a-și schimba poziția și de a-și varia mișcările, astfel încât să stea în poziția corectă. În cazul în care echipamentul cu ecran de vizualizare nu este utilizat corect, sănătatea lucrărilor poate fi afectată.

Care pot fi efectele asupra sănătății în cazul utilizării incorecte a unui echipament cu ecran de vizualizare?

-O poziție incorectă și folosirea în exces a calculatorului pot provocă devieri ale coloanei vertebrale, hernie de disc, tulburări de vedere.

-Folosit în exces, calculatorul poate pune grave probleme de sănătate la nivelul oaselor, tendoanelor și mușchilor.

-Principalele tulburări musculare și osteo-articulare sunt cauzate de poziția incorectă de la locul de muncă și a duratei menținerii acestei poziții.

-Din cauza poziției aplecate în față monitorului, poate fi afectată coloană vertebrală. Cu timpul pot apărea devieri ale coloanei vertebrale, în special devierile în plan axial, cifoze sau afecțiuni vertebrale, dar și devieri în plan frontal, scolioze, la început reversibile, dar care pot deveni ireversibile. Durerea cervicală sau lombară poate însoți aceste deviații ale coloanei.

-Hernia de disc cervicală poate apărea că urmare a poziției vicioase și efortului susținut de a menține extremitatea cefalică în față calculatorului.

-Osteoporoză apare în cazuri extreme, favorizată fiind de activitățile sedentare prelungite.

-Poziția rigidă a brațelor pe lângă corp, în timpul tastării duce la compresiunea vaselor și a nervilor din zonă cervicală, brahială și pectorală, cu durere locală.

-Poziția prea înaltă a tastaturii, lovirea cu prea multă putere a tastelor și activitatea de durată, fără pauze conduc la apariția sindromului de tunel carpian, consecință a comprimării nervului median la nivelul tunelului carpian de către tendoanele încordate ale flexorilor mâinii.

-Cei care lucrează în față unui monitor în fiecare zi sunt predispuși la oboseală vizuală (numită medical astenopie acomodativă), care se manifestă prin:

Simptome oculare

încețoșarea vederii;

vedere dublă;

-mărirea distanței;

-lăcrimare excesivă;

-senzație de uscăciune oculară.

   Simptome nervoase

-dureri de cap;

-amețeli;

-oboseală generală;

-iritabilitate.

   Scăderea randamentului în muncă:

-număr crescut de erori;

-timp crescut de execuție a sarcinilor.

La nivelul ochilor aceste consecințe apar ca urmare a faptului că percepția caracterelor de pe monitor este diferită de receptarea simbolurilor tipărite. Caracterele de pe ecran nu au același contrast, deoarece intensitatea punctelor luminoase este maximă în centru și diminuată către margini, ceea ce presupune o acomodare prelungită din partea cristalinului. În plus, se produce și diminuarea reflexului de clipit cu uscăciune la nivelul corneei. Toate acestea duc la slăbirea vederii și la o senzație de oboseală cronică.

Pentru a evita toate aceste efecte negative asupra sănătății lucrărilor, angajatorii pot apela și la un serviciu extern de protecția și securitatea muncii. Euramis Consulting, firma de protecția muncii București poate oferi servicii externe de protecția muncii, de cea mai bună calitate.

Specialiștii săi se vor ocupa de identificarea și semnalizarea pericolelor, evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăviri profesionale, elaborarea de instrucțiuni proprii de securitate a muncii și situații de urgență etc. Euramis Consulting este parte a soluției în procesul de prevenire și protecție a muncii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment