Cum trebuie să reacționezi ca angajator când un angajat se confruntă cu hărțuirea sexuală la locul de muncă?

Adevărata provocare pentru antreprenori începe în momentul când se transformă din liber profesioniști în angajatori. Atunci, odată cu înmulțirea oportunităților de dezvoltare a afacerii lor, se înmulțesc și responsabilitățile.

O problemă nu foarte rară cu care se confruntă angajatorii este hărțuirea sexuală la locul de muncă. Există cazuri în care unul sau mai mulți angajați, indiferent de sexul lor, sunt hărțuiți sexual de colegi și atunci în calitate de angajator aveți datoria legală și morală de a lua atitudine.

Ce este hărțuirea sexuală?

Prin hărțuire sexuală se înțelege comportamentul prin care o victimă este supusă să ofere favoruri sexuale, în cadrul locului de muncă. Aceasta poate fi obligată de hărțuitor prin amenințare, intimidare sau constrângere, cel din urmă folosindu-se de puterea sau poziția sa în companie pentru a obține satisfacție din punct de vedere sexual.

Hărțuirea sexuală poate avea loc chiar și fără un contact fizic. Victima în cauză poate fi hărțuită de făptuitor verbal prin comentarii licențioase legate de viața particulară a acesteia.

Indiferent de modul în care se desfășoară, pentru victimă, hărțuirea sexuală este o acțiune extrem de stresantă din cauza situațiilor dificile sau rușinoase pe care trebuie să le facă față. Când se confruntă cu probleme de hărțuire sexuală din partea unuia sau mai multor colegi, victima poate suferi stări grave de depresie din cauza disconfortului emoțional și implicit nu va mai da un randament ridicat.

Cum trebuie să procedezi atunci când unul din angajați este hărțuit sexual de colegi săi?

Înainte de a gândi din poziția de angajator, trebuie să judecați situația în calitate de om. Dacă unul din angajați vi se plânge în mod direct de faptul că este hărțuit sexual, trebuie să-l ascultați și să evaluați situația pentru a putea găsi cea mai bună soluție de rezolvare.

De asemenea, nici zvonurile legate de hărțuirea sexuală nu trebuie ignorate. Chiar dacă angajatul hărțuit sexual nu vi se plânge în mod direct, astfel de zvonuri pot afecta reputația companiei și influența mulți factori interni, inclusiv cifra de afaceri.

Ca angajator, trebuie să rezolvați imediat problemele de hărțuire sexuală între angajați și pentru faptul că ele afectează productivitatea muncii. Un angajat hărțuit sexual care se simte ignorat are tot dreptul să renunțe la locul de muncă și dacă deține dovezi suficiente împotriva agresorului, nu va ezita să sesizeze autoritățile competente și să depună plângere împotriva acestuia.

În plus, din punct de vedere legal, dacă victima apelează la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, această autoritate poate să sancționeze atât pe hărțuitor cât și instituția în care s-au săvârșit actele dacă se observă că nu au fost luate măsuri de rezolvare a problemei.

Punctat, iată care sunt următoarele consecințe la care vă supuneți când unul din angajații dumneavoastră este hărțuit sexual și nu iei atitudine:

・scăderea productivității și randamentului în cadrul companiei;
・pierderea unor angajați importanți pentru succesul afacerii;
・pătarea reputației firmei pe care o conduci;
・sancțiuni din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării;
・controale din partea Inspecției Muncii.

Când un angajat vi se plânge de hărțuire sexuală din partea colegilor, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să încercați să soluționezi problema pe cale amiabilă. Datoria dumneavoastră față de salariați este de a le oferi un mediu sigur și lipsit de stres și de aceea trebuie să faceți tot posibilul de a preveni incidentele de hărțuire sexuală.

Dacă în urma reclamațiilor salariatului hărțuit sexual, în calitate de angajator nu puteți rezolva problema pe cale amiabilă, aveți posibilitatea de a apela la o firmă de protecția muncii care să vă ajute.

Ce poate face o firmă de protecție a muncii în cazul hărțuirii sexuale la birou?

Protecția muncii este un concept care se definește în felul următor: securitate și sănătate în muncă. Chiar dacă la prima vedere mulți angajatori consideră că hărțuirea sexuală nu este o problemă a cărei rezolvare să o poată găsi cu ajutorul unei firme specializate în protecția muncii, în realitate, o astfel de firmă nu numai că vă poate da o mână de ajutor, dar poate fi și cheia soluției.

Rolul unei firme de protecția muncii este și de reducere a stresului profesional și psihosocial de la birou. Iar cum hărțuirea sexuală este un real motiv de stres pentru victimă, în cazul în care în calitate de angajator aflați despre un astfel de incident între angajații dumneavoastră, apelați cu încredere la serviciile oferite de o firmă de protecția muncii din București.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment