Cum trebuie să procedezi în caz de cutremur dacă te afli la locul de muncă?

Au trecut deja mai mult de 40 de ani de la cutremurul care a zguduit România în anul 1977. Însă un astfel de eveniment se poate repeta oricând, iar singurele lucruri pe care le putem face pentru a ne pregăti pentru o asemenea catastrofă este să ne luăm toate măsurile posibile de diminuare a pagubelor și să cunoaștem pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru a ne salva viața.

Ce se întâmplă dacă un cutremur te ia pe nepregătite la locul de muncă?

La fel ca în cazul oricărei alte calamități, cel mai important lucru este să nu ne pierdem cu firea și să ne păstrăm calmul pentru a putea judeca la rece situația. O firmă de protecția muncii te poate ajuta cu sfaturi profesionale în acest sens, indiferent dacă ești angajat sau angajator. Dar pe lângă consultanța de specialitate, există și câteva reguli esențiale pe care oricine trebuie să le cunoască pentru a putea trece mai ușor peste momentele critice. Iată cum trebuie să te pregătești:

Caută cel mai sigur refugiu din apropierea locului unde îți desfășori activitatea

Așa cum într-un avion cauți cea mai apropiată ieșire pe care să o folosești în eventualitatea unui accident, înainte de decolare, la fel trebuie să cauți și cel mai sigur loc din apropierea spațiului tău de lucru în caz de cutremur. Acesta poate fi sub un birou solid, sub tocul ușii, lângă un perete de susținere, sau în anumite cazuri, undeva în exterior.

Asigură-te că ai posibilitatea să întrerupi alimentarea cu gaz și energie electrică a clădirii și stabilește un responsabil pentru această acțiune

Pe lângă construcția care se poate dărâma, încă o sursă de pericol în caz de cutremur este explozia provocată de acumularea de gaze. Dacă se produc scurgeri de gaze, orice scânteie poate arunca în aer clădirea, transformându-se într-un real dezastru. Companiile ar trebui să aibă delegat un angajat responsabil cu întreruperea alimentării cu gaz și curent a clădirii. Dar există situații în care cutremurul poate să aibă loc într-un moment în care acest angajat nu este prezent în clădire sau a fost rănit și de aceea este bine ca și tu să cunoști modul în care poți evita extinderea pagubelor.

Învață cum să folosești trusa de prim ajutor

Trusa de prim ajutor este compusă din dispozitive medicale simplu de folosit chiar și pentru cineva care nu are cunoștințe de specialitate. Dar cu toate acestea, pentru a fi pregătit așa cum se cuvine, este bine să te asiguri că în caz de primejdie ai acces facil la trusa de prim ajutor, iar ea este completă și îți poate servi la sterilizarea rănilor sau la oprirea sângerării. Nu aștepta să ai nevoie de ea și deschide trusa acum pentru a te familiariza cu componentele ei. Iar dacă a mai fost folosită, înlocuiește lucrurile lipsă sau cumpără în loc o trusă nouă, completă;

Verifică dacă ai drum liber către ieșirea clădirii pentru a o putea părăsi în siguranță dacă este cazul

Chiar dacă un adăpost pare sigur, cel mai bine este să te consulți cu un specialist în protecția muncii care să evalueze toate riscurile. Oricât de sigur ar fi să rămâi în interior pe timpul cutremurului, tot va trebui să te asiguri că în cazul izbucnirii unui incendiu de exemplu, ai cum să ieși afară și să cauți alt loc de refugiu;

Reține poziția pe care trebuie să o adopți în caz de cutremur

Dacă nu poți părăsi clădirea în care te afli sau ești mai în siguranță înăuntru decât afară, trebuie să te ghemuiești lângă un perete solid sau sub un birou care te va apăra de eventualele bucăți de material care se pot desprinde din tavan. Cel mai important în astfel de situații este să-ți protejezi capul de un eventual impact acoperindu-l cu palmele încrucișate.

Cum trebuie să procedezi dacă un cutremur are loc în timpul orelor de program la birou?

Dacă ai reținut toți pașii de mai sus, înseamnă că ești pregătit într-o anume măsură chiar și pentru un cutremur de proporții mari. De aceea, în momentul dezastrului nu te panica, inspiră adânc, dar ferm și hotărât, oprește alimentarea cu gaz și electricitate dacă e cazul și îndreaptă-te către refugiu. După trecerea situației de criză, asigură-te că nu sunt victime cărora să le acorzi primul ajutor și mergi către locul de adunare stabilit în prealabil de superiori împreună cu ceilalți membri ai echipei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment