Blog

Chiar dacă nu lucrează în domeniul construcțiilor, oricine știe și poate să-și imagineze cu lux de amănunte cum arată un șantier. Știi de ce? Pentru că toți constructorii, atât cei din țara noastră cât și cei de peste hotare, sunt obligați prin lege să delimiteze perimetrul unde desfășoară activități de construcție ca să nu pună în pericol viața sau sănătatea trecătorilor, dar și a muncitorilor. 

Delimitarea șantierelor de construcții mai are un scop. Folosind diferite dispozitive sau materiale, constructorii sunt capabili și să împiedice răspândirea resturilor de materiale sau a prafului și astfel să evite poluarea.

Astfel, pentru că sunt perfect delimitate și semnalizate, șantierele de construcții atrag atenția asupra lor și este imposibil să nu reții cum arată unul, mai ales dacă locuiești într-o zonă puternic urbanizată, unde s-a construit sau se construiește intens. Dar hai să intrăm puțin în detalii.

Care sunt cele mai eficiente metode de semnalizare și delimitare a șantierelor de construcții? Ce trebuie să faci ca să delimitezi cât mai corect un șantier? Ce spune legea din țara noastră despre delimitarea și semnalizarea șantierelor de construcții? Acestea și multe alte probleme similare le vom discuta în rândurile ce urmează, iar dacă la finalul materialului consideri că ai nevoie de și mai multe lămuriri, te invităm să iei legătura cu Euramis, o firmă de protecția muncii București care să te pună în temă cu tot ceea ce trebuie să știi la acest capitol.

Ce spune legea din România despre semnalizarea și delimitarea șantierelor de construcții?

Legislația din țara noastră nu oferă prea multe detalii cu privire la semnalizarea și delimitarea șantierelor. În prmul rând se pornește de la premisa că fiecare șantier este diferit, lucru cu care suntem perfect de acord, și de la faptul că delimitarea trebuie să difere și în funcție de zona în care este amplasat șantierul. 

Astfel, pentru delimitarea unui șantier, poți opta pentru:

  • un gard clasic
  • un gard opac
  • un gard supraînălțat
  • bariere anti-zgomot

Gardul clasic este cea mai folosită metodă de delimitare a șantierelor de către constructorii din România. Să construiești un gard, nu este deloc dificil, mai ales dacă nici nu ți se impune utilizarea unui anumit tip de materiale, iar pe lângă faptul că este destul de convenabil, un gard bine pus la punct, chiar dacă nu este construit din cele mai rezistente materiale, ține la distanță musafirii nepoftiți și îi păzește pe trecători de o catastrofă.

Gardul opac reprezintă o variantă foarte potrivită pentru șantierele amplasate în locuri foarte animate. Mai ales dacă nu vrei ca toți curioșii să se uite în grădina ta și la felul cum construiești, poți opta pentru un gard clasic dublat de exemplu de panouri din tablă sau orice alt material care poate ține la distanță privirile celor din jur. Un gard opac te va costa puțin mai mult decât unul clasic deoarece ai nevoie de o cantitate mai mare de materiale pentru el, dar pe lângă faptul că-ți va oferi intimitate, îți va aduce recunoștință și din partea vecinilor deoarece le va oferi acestora un plus de protecție împotriva prafului.

Înălțimea ideală pentru un grad de șantier este de minim 2 metri. Această înălțime este suficientă pentru a nu permite nimănui să vadă ce se petrece înăuntru și nici să pătrundă prea ușor. Dar dacă gardul pe care l-ai cosntruit pentru șantierul tău este mai mic de atât, atunci îl poți înălța de exemplu cu plase sau prelate sprijinite de niște stâlpi, ca să nu cheltuiești foarte mult și să obții și un gard suficient de înalt.

Și în final, bariera anti-zgomot este cel mai performant, dar și cel mai eficient tip de gard pe care îl amintim în acest articol. Nu îți impune nimeni să construiești în jurul șantierului tău așa ceva, mai ales dacă înainte de demararea proiectului ai obținut mai întâi toate autorizațiile de construcție. Dar dacă bugetul și timpul îți permit, ar fi un gest frumos din partea ta față de comunitate, mai ales dacă preconizezi că construcția ta va avea nevoie de ceva timp până la finalizare. Există o mulțime de materiale care absorb zgomotul și funcționează perfect pentru o astfel de barieră, dar trebuie să fii atent să apelezi și echipa de muncitori potrivită pentru că este un tip de gard rar întâlnit în țara noastră și nu toată lumea are experiență în a ridica așa ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment