Cum să previi accidentele mortale la locul de muncă?

 

Din păcate, mai ales în domeniul construcțiilor, accidentele mortale nu sunt niște evenimente atât de rare pe cât ne-am dori. Astfel de meserii implică riscuri ridicate și nu de puține ori pericolele care îi pândesc pe angajați sunt atât de grave încât îi costă viața. Pe de altă parte, indiferent de domeniul de activitate, în calitate de angajator, ai obligația de a asigura un mediu de lucru sigur și confortabil pentru slariații tăi. Iar acest lucru presupune în primul rând întocmirea unui regulament de ordine interioară care să cuprindă și indicații utile pentru evitarea accidentelor.

 

La cele mai importante reguli pentru prevenirea accidentelor ne-am gândit noi, echipa Euramis, o firmă de protecția muncii București, cu experiență în securitatea și sănătatea în muncă. Dar dacă ai nevoie de și mai multe informații și indicații decât cele prezentate în acest articol, nu ezita să ne contactezi!

 

20 Reguli care fac diferența între viață și moarte în eventualitatea producerii unui accident de muncă

 

#1 În cazul șantierelor de construcții, da nu numai, deplasarea și staționarea muncitorilor sub sarcini suspendate cu cabluri sau prin alte metode temporare de susținere, este strict interzisă.

 

#2 Înainte de demararea oricărui proiect de reparare sau construcție, pentru evitarea accidentelor, trebuie verificate toate sursele de energie, indiferent dacă este vorba de energie mecanică, chimică, electrică, gaz sau fluide sub presiune, pentru închiderea sau eliminarea acestora acolo unde este cazul.

 

#3 În șantierele de lucru, accesul lucrătorilor trebuie permis doar după consolidarea tuturor pereților acestora.

 

#4 Indiferent de locul de muncă, lucrul cu focul este strict interzis dacă există chiar și cel mai mic pericol de incendiu sau explozie.

 

#5 Conducerea mijloacelor de transport, precum și a utilajelor, este strict interzisă persoanelor care au consumat droguri sau alcool.

 

#6 În cazul lucrului la înălțime, fixarea centurilor de siguranță este absolut obligatorie înainte de începerea lucrărilor.

 

#7 La fel ca în cazul conducerii automobilelor pe carosabil, și pe șantiere sau în alte locuri unde se utilizează mijloace de transport sau utilaje grele, folosirea telefonului mobil în timpul conducerii acestora este strict interzisă.

 

#8 Pentru toate locurile de muncă unde se folosesc mijloace de transport sau utilaje este interzisă staționarea lucrătorilor pe ruta de circulație a acestora, atunci când mașinile sau mașinăriile sunt puse în mișcare.

 

#9 Este obligatorie verificarea atmosferei din spațiile de lucru închise, atât înainte de începerea activităților cât și în timpul desfășurării acestora.

 

#10 În cazul conducătorilor auto, sau altor tipuri de mijloace de transport, transportul unei încărcături care depășește sarcina maximă de transport a acestor automobile este strict interzisă.

 

#11 De asemenea, transportul este permis doar dacă încărcătura, produsele, pasagerii sau materialele de construcție sunt transportate în condiții optime pentru fiecare tip de transport în parte.

 

#12 Pentru transport trebuie să se folosească exclusiv doar mijloace de transport dotate din construcție cu centuri de siguranță pentru pasageri și nu care dispun de sisteme de siguranță improvizate.

 

#13 Niciun automobil sau utilaj nu poate fi părăsit cu motorul pornit.

 

#14 În momentul pătrunderii în incintele altor societăți comerciale, trebuie respectate în mod obligatoriu regulile interne ale societății respective.

 

#15 Orice daună observată la un automobil sau la un utilaj trebuie semnalată de către salariați superiorului direct imediat după momentul descoperirii acesteia.

 

#16 În amenajarea locului de muncă trebuie să se pună accent pe două lucruri la fel de importante: confortul și libertatea de mișcare a angajaților.

 

#17 Utilajele trebuie poziționate în așa fel încât utilizatorii lor să își poată schimba poziția de lucru după bunul plac, pentru a se evita suprasolicitarea, dar și blocarea în caz de situație de criză.

 

#18 Iluminarea zonelor de lucru trebuie realizată în așa fel încât să corespundă cerințelor angajaților, dar și condițiilor de lucru.

 

#19 În cazul șantierelor de lucru, se poate începe demararea activităților doar după ce acestea au fost semnalizate corespunzător.

 

#20 Fumatul în locurile unde există risc de incendiu sau explozie este strict interzis.

 

Poate că par niște reguli de bun simț. Dar adevărul este că există foarte multe persoane care nu respectă aceste indicații și măsuri absolut necesare pentru buna desfășurare a activităților de lucru și prevenirea accidentelor cu caracter mortal.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment