Cum reducem accidentele la locul de muncă

Prevenirea accidentelor la locul de muncă rămâne o problemă importantă, având în vedere că această chestiune poate avea un mare efect pozitiv, cum ar fi reducerea indicilor de frecvență și a gravității accidentelor de muncă și o creștere a productivității la locul de muncă, printre alte avantaje.

În acest articol vă vom da câteva sfaturi privind evitarea accidentelor la locul de muncă. Lucrătorii acordă din ce în ce mai multă atenție condițiilor de muncă adecvate, astfel încât sănătatea lor să nu fie afectată în niciun fel. Cu toate acestea, accidente la locul de muncă au loc. Din acest motiv, vrem să vă oferim câteva sfaturi adaptabile oricărui tip de muncă, dar în special pentru cele care aparent nu implică un nivel ridicat de risc.

Contactele electrice. Este indicat ca lucrătorii să folosească și să manipuleze cu atenție instalațiile electrice. Experții recomandă să se evite folosirea instalațiilor electrice deteriorate și neverificate periodic. Acestea nu trebuie folosite până când nu sunt reparate. De altfel, nimeni nu trebuie să le folosească până când acestea nu sunt reparate de către specialiști autorizați.

Oboseală cauzată de poziții sau gesturi necorespunzătoare. Pozițiile de lucru sunt unul dintre factorii asociați cu tulburările musculo – scheletice, a căror apariție depinde de cât de forțată este coloana, fie de timpul petrecut într-o poziție necorespunzătoare.

Din acest motiv, este indicat să se utilizeze un scaun ergonomic cu spătar reglabil, picioarele să atingă podeaua iar greutatea să fie susținută de fese și nu de mușchi. De asemenea, este indicat ca ecranul să fie la o înălțime puțin mai joasă de cea a ochilor. De asemenea, obiectele de pe masă trebuie să fie luate fără probleme. În plus, lucrătorii trebuie să fie capabili să facă exerciții fizice ușoare la fiecare oră.

Menținerea ordinii și curățeniei. Este esențial ca la locul de muncă să fie menținută o igienă regulată. Pentru asta, este necesar să se curețe periodic deșeurile, petele de grăsime, praful, a reziduurile și alte elemente care pot cauza accidente sau pot contamina mediul de lucru. În plus, lucrătorii trebuie să se obișnuiască să pună fiecare lucru la locul lui și să elimine acele lucruri de care nu au nevoie imediat. Ieșirile și locurile de tranzit nu trebuie să aglomerate cu lucruri de care nu au nevoie, pentru a evita loviturile și căzăturilor care pot provoca fracturi, luxații sau hematoame.

Menținerea unei iluminări adecvate. Desfășurarea activitatea într-un mediu cu lumină scăzută poate provoca oboseală vizuală, precum și o reglare slabă a luminozității ecranului calculatorului lor sau faptul că luminozitatea se reflectă pe monitor. De asemenea, expunerea la iluminare excesivă poate provoca, de asemenea, o situație de disconfort care duce la probleme de vedere și oboseală.

Controlarea greutății încărcăturii care poate provoca dureri lombare. Atunci când lucrătorii cară o greutate trebuie să o facă în mod adecvat, cu picioarele distanțate, genunchii îndoiți, marfa cât mai aproape de corp. Atunci când ridică un obiect greu, trebuie să se folosească de forța picioarelor nu de spate.

Gestionarea corespunzătoare a stresului. Este important ca lucrătorii să recunoască cauzele stresului, cum ar fi familia, munca sau banii. Pentru a scăpa de stres, este indicat să facă exerciții de respirație și exerciții fizice, încercând să evite băuturile alcoolice și tutunul. De asemenea, este important să accepte ceea ce nu poate fi schimbat și să se încerce să compenseze lucrurile dacă situația este gravă sau de durată. Ajutorul unui psihoterapeut poate fi esențială în anumite situații de stres extrem.

Evitarea zgomotului și asigurarea unei bune ventilații. Problema zgomotului la locul de muncă este una dintre cele mai frecvente și poate genera boli profesionale. Poate provoca un risc de accident, pierderea auzului, hipoacuzie, stres și efecte fiziologice adverse. Din acest motiv, sursele de zgomot trebuie să fie controlate sau minimizate astfel încât sănătatea să nu fie afectată, iar ventilația naturală să fie disponibilă, pe cât posibil.

Cunoașterea aspectelor legate de securitatea muncii. Este esențial ca lucrătorii să fie la curent cu planul privind riscurile în muncă, ceea ce presupune cunoașterea locurilor stingătoarelor, ieșirilor de urgență, cunoașterea modului de a acționa în caz de accident la locul de muncă sau utilizarea acelor echipamente adecvate și recomandate pentru sarcini specifice.

Totodată, pe lângă respectarea acestor sfaturi, este indicat să se apeleze la o firmă de protecția muncii din București capabilă să ajute atât angajatorii, cât și lucrătorii să contribuie la reducerea suferinței umane cauzate de accidentele de muncă, boli profesionale, incendii etc. O astfel de firmă poate fi Euramis Consulting, cea care poate deveni parte a soluției în asigurarea unui mediu de lucru singur și sănătos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment