Blog

Dacă ești salariat și întâmpini diverse probleme la locul de muncă, poți sesiza Inspectoratele Teritoriale de Muncă sau direct Inspecția muncii printr-o plângere pe care o poți depune în format fizic sau electronic. Dacă alegi prima variantă, trebuie să te prezinți la unul din sediile acestor autorități și să înmânezi plângerea ta unui reprezentant. În format electronic pe de altă parte, poți să alegi între e-mail, fax sau un formular online pe care îl completezi direct pe website-ul Inspecției Muncii.

Cine poate formula o plângere către ITM?

Orice angajat care consideră că angajatorul său se poartă nedrept față de el, poate să-și trimită datele personale la ITM și să explice situația. Această instituție pune la dispoziția tuturor salariaților din țara noastră un formular online prin care aceștia pot semnala abuzurile sau neregulile care au loc la locul lor de muncă. Chiar dacă există și alte metode prin care se pot înștiința autoritățile cu privire la nedreptățile produse la locul de muncă, completarea acestui formular este cea mai simplă și mai practică metodă de comunicare a faptelor.

Formularul postat pe website-ul ITM este redactat în limba română și poate fi accesat de către oricine deține un terminal cu acces la internet. Ca să ajungi la el, nu trebuie decât să accesezi secțiunea Petiție și apoi să completezi câmpurile documentului numit Formular electronic pentru petiție.

Cum poți formula o plângere către ITM?

Completarea formularului se începe cu introducerea în sistem a datelor de identificare din cartea de identitate. Apoi este necesară menționarea profesiei și descrierea situației pentru care se notifică autoritățile. Este important atunci când descrii situația pe care vrei s-o pui în atenția inspectorilor ITM să explici totul cât mai clar, dar trebuie să ai în vedere totuși că există o limită de caractere pe care ești obligat s-o respecți.

TRebuie să adaugi apoi și date cu privire la angajatorul pe care îl reclami. Ca să faci acest lucru, apeși mai întâi pe butonul firmă reclamată și introduci datele de identificare ale firmei pe care o reclami, date pe care le poți găsi și în contractul individual de muncă. Acestea se referă la denumirea firmei, tipul său, codul unic de identificare fiscală, reprezentantul, numărul de telefon etc. După ce ai completat tot, apeși butonul Adaugă și datele cu privire la firma pe care ai introdus-o în sistem vor apărea în conținutul petiției inițiale. 

Va trebui să adaugi și documente care să susțină reclamațiile pe care le aduci angajatorului tău. De exemplu: fișa postului, avertismente din partea angajatorului sau orice alt tip de înscris prin care se poate proba veridicitatea celor declarate de tine.

Înainte să trimiți formularul completat către autorități, va trebui să demonstrezi că documentul a fost completat de o persoană reală introducând într-o căsuță un text generat automat. 

Pentru ce poți să reclami un angajator?

Există foarte multe situații pentru care un angajat ar trebui să se adreseze autorităților în legătură cu acțiunile angajatorului său. De exemplu, în perioada stării de urgență, atunci când s-a încercat cât mai mult reducerea interacțiunii sociale, foarte multe companii s-au confruntat cu dificultăți din punct de vedere financiar, găsindu-se în imposibilitatea de a-și mai continua activitatea. Ca o formă de susținere, statul român a permis acestor companii să-și trimită angajații în șomaj tehnic, dar nu cum se procedează în mod obișnuit atunci când angajatorul este cel care își plătește angajații în perioade de șomaj, ci pe banii statului. 

Cu toate acestea, multe companii și-au trimis angajații în șomaj tehnic ca aceștia să primească bani de la stat, dar în același timp i-au chemat și la muncă, lucru ilegal. Conform legii, un angajat aflat în șomaj tehnic nu are voie să muncească nici măcar o zi pe săptămână și dacă i se cere acest lucru, poate alerta autoritățile pentru nedreptatea care i se săvârșește.

Mai sunt multe alte situații în care angajații pot și chiar ar fi recomandat să ia legătura cu inspectorii muncii. De aceea, dacă ai impresia că ți se face o nedreptate și că angajatorul tău încalcă legea, poți apela la o firmă de protecția muncii Bucuresti pentru a solicita consultanță sau direct la ITM, completând formularul online descris mai sus sau prin celelalte mijloace de comunicare menționate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment