Cum îți protejezi urechile de zgomot de la locul de muncă?

 

Zgomotul este un factor de risc foarte periculos, mai ales în cazul în care trebuie suportat în fiecare zi și nu poate fi evitat din pricina sarcinilor de serviciu. Dacă nu depășește un anumit prag, el poate fi doar iritant, perturbând concentrarea și reducând productivitatea. Dar în cazul în care este foarte puternic și se aude pe o perioadă lungă de timp, el poate afecta auzul temporar sau chiar permanent. Despre tot ce trebuie să știi ca să te protejezi împotriva zgomotelor periculoase de la serviciu, vom vorbi mai departe, în acest articol de la Euramis, o firmă de protecția muncii din București la care îți recomandăm să apelezi oricând ai o nelămurire în ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă.

 

Revenind la subiectul nostru principal, cea mai bună metodă de a preveni dezvoltarea unor afecțiuni medicale legate de auz este evitarea locurilor în care ești expus la zgomote puternice sau reducerea nivelului de zgomot. Iar atunci când acest lucru nu este posibil, se impune utilizarea echipamentelor de protecție special create pentru ferirea aparatului auditiv de abuzuri.

 

Ce fel de echipamente de protecție pentru urechi există la ora actuală?

 

În funcție de nivelul de zgomot, se recomandă purtarea dopurilor de urechi, a căștilor protectoare sau a ambelor tipuri de dispozitive în același timp.

 

Dopurile de urechi

 

Dopurile de urechi pot fi dopuri de unică folosință fabricate din vată și tratate cu ceară, sau reutilizabile, confecționate din materiale sintetice care se pot spălă. Indiferent de materialul din care sunt confecționate, toate dopurile de urechi au rolul de a bloca pătrunderea sunetelor în canalul auditiv și a proteja urechile de zgomotele cu o intensitate mică sau medie. Pentru a fi folosite mai ușor, există și dopuri de urechi dotate cu o curelușă care le ține împreună și se poate agăța după gât atunci când echipamentul nu necesită utilizare.

 

Dacă ar fi să le judecăm cu sânge rece, un punct slab pe care îl observăm la dopurile de urechi este faptul că au fost proiectate special pentru utilizări de scurtă durată. Ele nu sunt eficiente în blocarea zgomotelor puternice, ca de exemplu cele cauzate de motoarele cu reacție, și nici nu trebuie utilizate vreme îndelungată deoarece cresc riscul de infecție a canalelor auditive, mai ales dacă sunt folosite înainte de curățarea lor temeinică.

 

Căștile pentru urechi

 

Căștile pentru urechi sunt niște apărători dintr-un material dur, căptușite în partea interioară ca să poată fi așezate confortabil pe urechi atunci când sunt purtate. Ele sunt conectate de o bandă fermă, care le fixează corespunzător pe urechi pentru a nu se mișca în timpul desfășurării sarcinilor de serviciu. Căștile profesionale pentru protecția auzului au margini pline cu lichid sau spumă pentru a reduce pe cât mai mult posibil nivelul de zgomot.

 

La temperaturi ridicate, căștile pentru urechi pot fi incomode deoarece provoacă formarea transpirației și în plus, nu sunt capabile de a elimina complet zgomotele din jur, ci doar de a le reduce. De asemenea, pentru o protecție cât mai bună, în cazul lor, trebuie să se țină cont de modul de fixare, astfel încât în timpul purtării urechile să fie complet acoperite.

 

Modul de întreținere al echipamentelor de protecție auditivă

 

Așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, există dopuri de urechi de unică folosință și dopuri de urechi care se pot folosi în mod repetat, după dezinfectare. Este de prisos să mai adăugăm faptul că primele trebuie aruncate după o singură utilizare, dar în cazul celor de pe urmă, putem spune că se recomandă păstrarea lor la loc uscat și răcoros pentru evitarea formării mucegaiului. De asemenea, și în cazul dopurilor ce pot fi folosite de mai multe ori, nu se recomandă echiparea lor dacă se observă apariția unor fisuri sau a altor semne vizibile de uzură.

 

Căștile umplute cu lichid pot prezenta scurgeri în cazul în care sunt perforate, lucru care va reduce semnificativ gradul de protecție. De aceea, după fiecare utilizare și dezinfectare cu soluții speciale, starea lor de funcționare trebuie verificată corespunzător și la fel ca în cazul oricăror alte echipamente de protecție, se recomandă înlocuirea imediată la primele semne de deteriorare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment