Clasificarea bolilor profesionale

Orice angajator atunci când întocmește regulamentul de ordine interioară pentru angajații săi, trebuie să se gândească și la bolile profesionale pe care aceștia le pot căpăta din cauza sarcinilor de muncă pe care trebuie să le execute sau din cauza mediului de lucru în care activează.

Bolile profesionale se pot clasifica după mai multe criterii în trei categorii distincte, după cum urmează:

a) în funcție de natura factorului de risc care le cauzează
b) în funcție de timpul de expunere la influența factorului de risc care le cauzează
c) în funcție de influența factorului de risc asupra organismului

Boli profesionale care depind de natura factorului de risc

În funcție de natura factorului de risc pot exista:

● intoxicații apărute în urma inhalării, ingerării sau prin atingerea unor substanțe toxice prezente la locul de muncă;
● pneumoconioze – niște boli profesionale provocate de inhalarea unor substanțe solide fine, sub formă de pulbere, care să găsesc în aer, dar nu sunt neapărat toxice;
● boli profesionale cauzate de expunerea la radiații;
● boli profesionale cauzate de expunerea la temperaturi extreme, prea înalte sau prea scăzute;
● boli profesionale cauzate de expunerea la zgomote puternice sau la vibrații;
● boli profesionale cauzate de expunerea la medii cu presiune atmosferică prea ridicată sau prea scăzută pentru confortul uman;
● alergii cauzate de mediul de lucru;
● dermatoze profesionale;
● boli infecțioase sau parazitare dezvoltate la locul de muncă;
● boli profesionale cauzate de suprasolicitare.

Boli profesionale care depind de durata de expunere la factorul de risc

Această categorie de boli profesionale se poate împărți mai departe în:

– intoxicații acute
– intoxicații cronice

Intoxicațiile acute sunt considerate nu doare boli profesionale, ci și accidente de muncă și sunt generate în general de o expunere pe o durată scurtă de timp la factorii de risc din mediul de lucru, dar la doze mari de substanțe dăunătoare.

Când vine vorba de intoxicații acute, efectele acestora pot fi instantanee sau imediate. Efectele instantanee se manifestă după o expunere de doar câteva secunde, prin efecte acute funcționale sau lezionale care pot determina pierderea cunoștinței, intrarea în comă sau un stop cardiaco-respirator. Astfel de efecte are în general expunerea la hidrogen arsenic, hidrogen sulfurat, hidrogen fosforat sau acid cianhidric, dar pot exista și alte substanțe cu astfel de influență extremă.

În ceea ce privește efectul toxic imediat, este vorba de un efect toxic care se manifestă prin iritarea mucoaselor respiratorii sau a pielii, prin narcoză ori printr-o afectare celulară ireversibilă, după o expunere de scurtă durată la influența unei substanțe toxice.

Intoxicațiile cronice pe de altă parte, spre deosebire de intoxicațiile acute, pot apărea la mai multe zile, luni sau chiar ani de la expunerea la substanțele toxice din mediul de lucru. De cele mai multe ori, în cazul acestor intoxicații expunerea trece neobservată, mai ales dacă substanța respectivă nu are miros, culoare sau alte caracteristici după care poate fi ușor identificată.

Pentru ca efectele unei intoxicații cronice să înceapă să se manifeste, este nevoie de o expunere pe termen lung și în mod repetat. Dar la fel ca în cazul intoxicațiilor acute, acestea pot fi din cele mai grave.

Cancerul poate fi o boală profesională ale cărei efecte se pot observa doar după un timp foarte îndelungat de expunere, dar pot fi din cele mai grave. Cancerul nu apare din senin, dar se poate instala de exemplu după o expunere de 10-20 de ani la noxe sau alte substanțe dăunătoare ale căror efecte nu sunt imediate.

Boli profesionale care depind de influența factorului de risc asupra organismului

Din acest punct de vedere, bolile profesionale pot fi boli cu o acțiune generală, care îmbolnăvesc întregul corp și boli cu acțiune locală, ale căror efecte nu influențează decât o anumită parte a corpului, un membru, un aparat sau un organ.

Dacă ți se pare dificil să identifici bolile profesionale cu care se pot confrunta angajații tăi, atunci sfatul nostru, în calitate de experți în protecția sănătății și securității în muncă, este de a colabora cu o firmă de protecția muncii București care să-ți ofere suportul și îndrumarea de care ai nevoie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment