servicii

La prima vedere, gândind din perspectiva sănătății și securității în muncă, s-ar părea că angajații care își desfășoară sarcinile de muncă la birou sunt cei mai feriți de producerea accidentelor de muncă și dezvoltarea bolilor profesionale. Dar în realitate, chiar și aceștia, cu toate că într-adevăr beneficiază de un mediu de lucru mai sigur și mai confortabil decât mulți angajați, nu sunt complet feriți de pericole.

Da. Poate că nu-ți poți prinde degetele într-o mașinărie sau poate că nu poți cădea de la înălțime dacă lucrezi într-un birou, dar asta nu înseamnă că nu te poți accidenta în nenumărate alte moduri pe care ne-ar fi cu neputință să le enumerăm în întregime.

Chiar și în cadrul unui birou aparent ferit de orice pericol, sănătatea și siguranța angajaților este expusă și tocmai de aceea nu doar angajatorii care activează în medii cu un grad de risc ridicat, ci și cei care angajează persoane pentru sarcini de birou trebuie să se supună legislației în vigoare cu privire la protecția muncii și ar fi bine să colaboreze cu o firmă de protecția muncii București pentru a asigura angajaților lor un mediu propice.

Din punct de vedere legal, angajatorii sunt obligați să respecte sănătatea, siguranța și bunăstarea tuturor lucrătorilor lor, iar dacă nu se supun acestei obligații, pot fi acuzați de încălcarea legislației în materie de sănătate și securitate în muncă.

De ce trebuie ca angajatorii să ia în serios activitatea angajaților lor de la birou?

Angajatorii care nu respectă normele SSM, chiar dacă activitățile din contractele individuale de muncă ale angajaților lor se desfășoară în cadrul unui birou, riscă sancțiuni din ce în ce mai dure.

Legea care reglementează securitatea și sănătatea în muncă se aplică fără excepție pentru toate organizațiilor, indiferent de profilul lor.

Care sunt cele mai comune riscuri la care se expun angajații din birouri?

Nu există mediu complet sigur. Nici măcar în propriile locuințe nu ne putem considera complet feriți de pericole și cu atât mai puțin la boru.

În cadrul birourilor de exemplu, există factori de risc de accidentare și îmbolnăvire care trebuie gestionați.

Alunecări, împiedicări și căderi

Dacă e să ne ghidăm după statistici, se pare că alunecările, împiedicările și căderile sunt cele mai frecvente accidente de muncă care au loc în cadrul birourilor. Alunecările pot apărea din cauza petelor de apă apărute după curățarea podelelor, din cauza încălțămintei neadecvate sau din cauza covorașelor de la ușor sau din birouri.

Împiedicările pe de altă parte pot avea loc atunci când piciorul unei persoane se lovește de un obiect dur și produce un dezechilibru sau o cădere. În general, angajații din birouri se împiedică de cabluri electrice, sertare sau dulapuri deschise, obiecte depozitate în mod necorespunzător, covoare etc.

Căderile se produc din cauza alunecărilor sau împiedicărilor, atunci când angajatul se află pe o suprafață aflată la înălțime față de podea.

Riscurile implicate de echipamentele cu ecrane

Foarte mulți angajați de la birouri dezvoltă boli profesionale care le afectează vederea, iar asta se întâmplă din cauză că majoritatea lor folosesc tot felul de terminare cu ecrane puternic luminate.

Însă nu doar ochii sau afectați de utilizarea unui calculator. De fapt, un astfel de terminal poate determina și boli care au la bază stresul mental și care se manifestă prin simptome precum pierderea memoriei sau conștiinței sau prin amețeli.

De asemenea, utilizarea îndelungată a calculatorului poate determina și apariția unor probleme fizice (musculo-scheletice). Aici ne referim la afecțiuni instalate la nivelul articulațiilor, oaselor și mușchilor.

Alți factor de risc în activitățile de birou

Nu doar suprafețele ude sau înalte, ori ecranele reprezintă factori de risc pentru persoanele care lucrează la birou ci și:

  • venitlația slabă;
  • iluminarea de proastă calitate;
  • echipamentele electrice defectuoase;
  • obiecte care cad de pe rafturi;
  • sertarele sau aparatura veche de birou;
  • mobilierul utilizat necorespunzător sau vechi;
  • stresul de la locul de muncă.

Din fericire, majoritatea accidentelor de muncă din cadrul birourilor pot fi prevenite simplu și ușor, prin măsuri practice, de către orice angajator responsabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment