Protectia munciiProtectia muncii Bucuresti

De obicei, este acceptat faptul ca oamenii lucreaza cel mai bine la o temperatura cuprinsa intre 16 °C si 24 °C, in functie de tipul de activitati efectuate. Cu cat efortul fizic este mai mare, cu atat temperatura mediului de lucru poate fi mai scazuta. Atunci cand temperatura la locul de munca devine prea ridicata, aceasta este mai mult decat o problema de confort sau de productivitate a muncii.

Daca temperatura creste prea mult, atunci aceasta poate deveni o problema de sanatate si siguranta. La temperaturi ridicate, oamenii pot risca sa aiba ameteli, lesinuri sau chiar crampe. Daca temperatura aerului este prea ridicata, in combinatie cu efectul umiditaţii ridicate, corpul ajunge sa genereze caldura mai repede decat poate “scapa” de ea. In aceasta situatie, sistemul de termoreglare al organismului nu mai face fata, astfel incat temperatura corpului si a sangelui pot atinge valori alarmante, mai mari de 40° C. Temperatura ridicata a sangelui, peste 39 °C, poate determina aparitia leziunilor cerebrale (in primul rand, edem cerebral acut), dar si leziuni la nivelul altor organe, care pot fi mai mult sau mai putin reversibile. Delirul sau confuzia pot apare la peste 41 °C.

Studiile stiintifice confirma faptul ca temperatura interna poate avea un impact semnificativ asupra productivitatii muncii. Cea mai performanta “zona de confort” se situeaza intre 22 °C si 25 °C.
Atunci cand temperatura creste, productivitatea scade. De exemplu, s-a constatat ca la o temperatura de 28 °C, exista deja o scadere de 5%, iar cu cat temperatura este mai mare, cu atat este mai scazuta productivitatea.

Cum sunt protejati de canicula angajatii la locul de munca?

Un angajator trebuie sa furnizeze un mediul de lucru sigur, sanatos si fara riscuri pentru sanatate. In plus, angajatorii trebuie sa evalueze riscurile si sa introduca masurile de prevenire sau control necesare.

Masurile pe care trebuie sa le ia angajatorii in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca sunt stipulate in Ordonanta de Urgenta nr. 99 din 29 iunie 2000 si in Normele Metodologice din 6 iulie 2000 de aplicare a prevederilor acestei ordonante.

Mai intai, sa vedem ce se intelege prin temperaturi extreme din punct de vedere legislativ. Astfel, temperaturile extreme sunt definite ca fiind temperaturile exterioare ale aerului care depasesc valoarea de +37 °C sau care, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

Fie direct, fie prin intermediul personalului care are atributii in domeniul protectiei muncii, angajatorii sunt obligați sa ia la cunostința faptul ca temperatura, respectiv indicele temperatura-umiditate, a atins sau se prognozeaza sa atinga valorile extreme si sa ia masurile necesare pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca. Important de retinut aici este faptul ca, in mod legal, certificarea acestor temperaturi ridicate se face de catre Institutul National de Meteorologie si Hidrologie si transmise de centrele regionale ale acestuia.

Masuri de protectia muncii in caz de temperaturi ridicate pe timpul verii

Vara, in perioadele cu temperaturi ridicate, angajatorul este obligat sa asigure o serie de masuri minimale obligatorii care vizeaza atat locul si conditiile de munca, cat si asigurarea starii de sanatate a angajatilor.

Pentru ameliorarea conditiilor de munca, masurile minimale obligatorii pe care trebuie sa le ia angajatorii se refera la:

– asigurarea ventilatiei la locul de munca

– reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice

– alternarea efortului dinamic cu cel static

– alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.

Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor, in perioadele cu temperaturi ridicate, angajatorii sunt obligati sa asigure angajatilor urmatoarele masuri minimale obligatorii:

– apa minerala, cate 2-4 litri / persoana / schimb

– echipament individual de protectia muncii

– posibilitatea de a face dusuri

In plus, in situatia in care temperaturile ridicate se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv, iar angajatorul nu poate asigura masurile minimale obligatorii sau acestea sunt insuficiente pentru prevenirea imbolnavirii salariatilor, sau, in situatia in care acesta constata ca nu poate mentine un randament corespunzator in munca, angajatorul va lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:

  • reducerea duratei zilei de lucru;
  • esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00, in cazurile prevazute mai sus ca masuri minimale obligatorii;
  • intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

Preventia, ca parte a solutiei

Desi nu ne dorim sa ajungem in asemenea situatii, este bine de stiut ce risca un angajator care nu respecta legislatia in ceea ce priveste prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme. Astfel, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 2.500 lei incalcarea urmatoarelor prevederi legislative:

  • asigurarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic.
  • urmarirea depistarii precoce a salariatilor cu contraindicatii pentru munca la temperaturi crescute.
  • asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate de temperaturile ridicate.
  • trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Pentru a preveni situatiile neplacute care le pot genera temperaturile ridicate pe perioada verii, adresati-va specialistilor EURAMIS CONSULTING, partener national al Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca, care va stau la dispozitie cu constultanta specializata si personalizata de tipul afacerii dvs.

Cu o experienta de peste 20 de ani in protectia muncii Bucuresti, EURAMIS CONSULTING va ofera servicii atestate si certificate ISO, cu acoperire nationala, bazandu-se pe cea mai buna strategie: Preventia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment