Ce rol au practicile SSM în cadrul unei companii?

Mulți angajatori privesc practicile SSM ca pe o provocare în plus, o obligație fără de care nu își pot desfășura activitățile antreprenoriale, un obstacol de trecut. Dar în realitate, aceste practici nu sunt o corvoadă, ci o metodă de protecție stabilită oficial de stat, atât pentru angajați cât și pentru angajatori.

Lăsând la o parte riscurile la care te expui din punct de vedere legal, știai că dacă ignori practicile SSM s-ar putea să ai de suportat cheltuieli infinit mai mari decât cele care apar atunci când faci totul ca la carte?

Confrom studiilor de specialitate, o bună gestionare a practicilor SSM în cadrul unei companii înseamnă și o îmbunătățire a performanțelor și profitabilității organizației respective.

 

Ce beneficii au angajatorii de pe urma practicilor SSM?

 

În companiile în care practicile SSM sunt literă de lege și atât angajatorul, cât și angajații săi iau în serios importanța acestor îndatoriri, există următoarele avantaje:

 

  • reducerea absenteismului pe motiv de boală, din cauza accidentelor sau bolilor profesionale evitate cu succes;
  • creșterea radicală a productivității datorită faptului că în majoritatea timpului, cu excepția concediilor de odihnă, lucrătorii sunt toți la muncă și își îndeplinesc cu succes sarcinile;
  • reducerea cheltuielilor cu asistența medicală care nu mai este la fel de necesară ca în cazul accidentelor de muncă sau bolilor profesionale.

 

Toate aceste beneficii pot face diferența dintre o companie profitabilă și una care de abia se menține pe linia de plutire, printr-un lucru atât de simplu ca implementarea unei strategii SSM. Iar cel mai important detaliu este faptul că angajatorii nici măcar nu trebuie să dezvolte și să implementeze această strategie pe cont propriu, ci pot apela la serviciile unei firme de protecția muncii București care să se ocupe de tot ceea ce înseamnă birocrație și nu numai.

 

Ce se întâmplă dacă ignori importanța practicilor SSM?

 

Este greu de spus cine are mai mult de pierdut atunci când se ignoră practicile SSM dintre angajați și angajatori deoarece, de cele mai multe ori, pagubele sunt la fel de mari de ambele părți.

Pentru că este vorba de sănătatea și chiar viața lor, la prima vedere ar părea că angajații au cel mai mult de pierdut dacă în cadrul companiei în care lucrează practicile SSM nu sunt luate în serios. Dar, pe de altă parte, pentru că de succesul unei companii depinde și sănătatea și chiar viața angajatorului și familiei sale, aceste practici sunt importante și în partea superioară a scării ierarhice.

 

Care sunt costurile accidentelor de muncă, ale bolilor profesionale și ale deceselor?

 

Pentru că mulți se întreabă care sunt costurile reale ale accidentelor de muncă, ale bolilor prifesionale și ale deceselor cauzate de nerespectarea normelor SSM, Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în muncă a dezvoltat un proiect care are ca obiectiv dezvoltarea unei formul de calcul care să ofere estimări fiabile la această dilemă.

Prima etapă a acestui proiect o constituie un studiu amplu, care are ca scop identificarea și evaluarea datelor pe care le deține fiecare stat membru al uniunii.

Cea de-a doua etapă presupune stabilirea unui model de calcul bazat pe datele obținute, în colaborare cu Comisia Internațională pentru Sănătate în Muncă, Organizația Internațională a Muncii și o serie de instituții din Finlanda și Singapore.

Cea de-a treia și ultima etapă presupune elaborarea unui model de calcul mai sofisticat, de data aceasta bazat pe surse naționale de date.

Până în prezent, acest proiect a demonstrat faptul că bolile profesionale, accidentele și decesele de la locul de muncă implică costuri foarte ridicate pentru angajatori, dar și pentru guverne sau societate. Mai concret, conform rezultatelor obținute, aproximativ 3.9% din PIB-ul mondial și 3.3% din PIB-ul Uniunii Europene este de fapt costul acestor efecte negative ale nepunerii în practică a normelor SSM. Iar pentru cei cărora aceste cifre nu li se par un capăt de lume, trebuie să menționăm faptul că ele reprezintă doar media dintre țări, întrucât lucrurile sunt cu mult mai grave în țările unde legislația SSM încă este tratată cu lejeritate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment