Ce măsuri de protecție împotriva infecției cu COVID-19 trebuie să ia angajații la birou?

 

Nu doar autoritățile, ci și noi, fiecare individ în parte, suntem datori de a lua toate măsurile de protecție care ne stau în putință pentru a ține sub control pandemia de COVID-19. În cadrul unui birou de exemplu, limitarea răspândirii infecției se poate face doar printr-un efort comun, depus constant atât de angajator, cât și de angajați.

 

Având mai multă autoritate, angajatorul poate să-și protejeze personalul încurajând persoanele cu simptome de răceală să stea acasă și adoptând politici cât mai flexibile pentru luarea concediului medical. Dar la rândul lor, angajații își pot purta de grijă și singuri prin diverse moduri. Despre toate alternativele pe care salariații le au la îndemână și modul în care ele pot fi puse în practică, vom discuta în articolul de astăzi de la Euramis, o firmă de protecția muncii din București cu experiență în domeniu.

 

Ce pot face angajații unui birou pentru a se feri de infecția cu COVID-19?

 

Să stea acasă dacă au febră

 

În contextul pandemiei actuale, orice temperatură care depășește 37 de grade Celsius ar trebui să fie un semnal de alarmă. Chiar dacă nu ești conștient pe moment, există posibilitatea să te fi infectat cu COVID-19 intrând în contact cu o persoană asimptomatică și să fi depășit deja perioada de incubație a virusului. De aceea, mai ales în cazul în care starea febrilă este asociată și cu tuse, dureri musculare, dificultăți în respirație sau alte simptome, primul gând nu ar trebui să fie cum să ajungi mai repede la birou, ci cum să te protejezi pe tine și pe cei din jur efectuând mai întâi de toate un consult medical.

 

Să contribuie activ la acțiunea de dezinfectare

 

Angajatorii sunt cei responsabili cu dezinfectarea locului de muncă. Dar dacă în calitate de angajat consideri că un anumit obiect sau spațiu din firmă necesita mai multă atenție, ar fi bine să-l eviți pe cât posibil sau să-l dezinfectezi cu alcool sanitar și alte produse de dezinfecție. Mai mult, chiar dacă biroul în care îți desfășori activitatea a fost dezinfectat corespunzător, este bine să nu atingi obiectele care au fost atinse de colegii tăi cu mâinile goale sau să le folosești înainte de a le dezinfecta încă o dată. Cei mai buni dezinfectanți sunt cei pe bază de clor și alcool într-o concentrație de cel puțin 70%, iar dacă firma nu dispune de astfel de produse, cel puțin pentru uz personal, e bine să ți le procuri singur.

 

Să se spele cât mai des pe mâini

 

Paza bună trece primejdia rea. În vremea pandemiei de COVID-19 niciodată nu poți spune că te-ai spălat suficient pe mâini. De aceea, ori de câte ori ai drum la bucătărie sau la toaletă, înainte și după ce ți-ai îndeplinit misiunea pentru care ai ajuns acolo, este bine să te speli pe mâini cu apă și săpun din belșug. Pentru o dezinfecție ca la carte, folosește apă călduță care să activeze săpunul și să permită acestuia o curățare în profunzime.

 

Să-și acopere gura și nasul când strănută sau tușesc

 

Este adevărat că poți strănuta sau tuși și din alte motive care nu au nicio legătură cu infecția cu coronavirus. Alergiile de exemplu pot fi una din cauze, iar lista poate continua la infinit. Însă chiar dacă știi că ești doar alergic, nu strănuta și nu tuși înainte de a-ți acoperi nasul și gura cu un șervețel sau cu hârtie igienică. Prin salivă nu doar coronavirusul, ci și alți agenți patogeni se pot răspândi cu ușurință și de aceea este bine să eviți pe cât posibil expunerea celor din jur la pericol.

 

Să nu-și atingă fața dacă nu și-au dezinfectat mai întâi mâinile

 

Având de-a face cu un virus, se știe că mănușile nu sunt chiar cele mai potrivite arme împotriva pandemiei cu care ne confruntăm. Dar chiar și în această situație ele ar trebui purtate ca un reminder care să ne amintească de cât de periculos este să ne atingem nasul, ochii sau gura cu mâinile murdare. Într-adevăr, coronavirusul nu se transmite prin atingere, dar la nivelul mucoaselor, da!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment