Ce amenzi riscă de la inspectorii ITM un patron de firmă care are angajați?

 

Cu toate că munca la negru este considerată o infracțiune și se pedepsește cu amenzi contravenționale sau închisoare pentru angajatorii care o promovează, ea încă este un fenomen comun în România, pe care autoritățile încearcă să-l combată prin sancțiuni aspre. Până în anul 2016, angajatorii care primeau la muncă fără să încheie contracte individuale minim 5 persoane, riscau amenzi de minim 100.000 de lei, o sumă calculată la 20.000 lei pentru fiecare persoană neangajată în parte.

 

Începând cu anul 2017 pe de altă parte, a fost eliminată prin lege limita de minim 5 persoane, dar s-a stabilit un nou prag, de data aceasta legat de suma totală maximă a amenzilor, care mai nou nu poate depăși valoarea cumulată de 200.000 lei.

 

Însă sancțiunile la care se expune un angajator care promovează munca ilegală, nu se opresc doar la aceste cifre.

 

Cât trebuie să scoată din buzunar un angajator care nu respectă legea contractelor de muncă?

 

  • Deoarece nu mai există o limită numărului de persoane care pot lucra fără contract individual de muncă într-o întreprindere, pentru orice angajat pentru care un angajator se sustrage de la plata contribuțiilor sociale și impozitului pe venit, acesta riscă o amendă de 20.000 lei;
  • De asemenea, contractul individual de muncă trebuie încheiat obligatoriu și nu oricând, ci în timp util, astfel încât elementele sale să fie transmise Registrului General de Evidență a Salariaților cel puțin cu o zi înainte ca salariatul în cauză să-și înceapă activitatea pentru care a fost angajat. În caz contrar, la fel ca și în situația neexistenței unui contract individual de muncă, angajatorul riscă o amendă de 20.000 lei pentru fiecare angajat în această situație, până la limita maximă de 200.000 lei;
  • O practică interzisă prin lege este și primirea la muncă a salariaților cu contracte de muncă individuale suspendate. Pentru fiecare din aceștia, angajatorii care nu se supun legii riscă amenzi de 20.000 lei pentru fiecare persoană în parte, respectându-se totuși limita superioară, menționată și mai sus;
  • Mai mult, la fel de riscantă este și primirea la muncă în afara programului stabilit în contractele individuale de muncă a unor salariați angajați parțial. Pentru această abatere, angajatorii riscă amenzi de câte 10.000 lei pentru fiecare persoană în parte, dar la fel ca și în celelalte situații, fără a se depăși suma maximă de 200.000 lei.

 

Iar asta nu este tot! Inspectorii ITM pot impune angajatorilor care nu și-au respectat obligațiile fiscale și au angajat una sau mai multe persoane la negru, sau le-au solicitat serviciile ca într-una din situațiile de mai sus, să-și sisteze activitatea până la achitarea amenzilor, dar și a contribuțiilor sociale și impoziturilor pe venit pentru fiecare din angajații “cu probleme” pentru toată perioada în care aceștia au lucrat ilegal.

 

Nesupunerea în fața organelor de control și reluarea activității în lipsa achitării tuturor sumelor enumerate mai sus sunt considerate infracțiuni și se sancționează cu închisoare pentru perioade cuprinse între 6 luni și 2 ani.

 

În ce alte situații patronii cu angajați mai riscă amenzi din partea inspectorilor ITM?

 

Prin lege, inspectorii ITM pot face vizite inopinate la sediile angajatorilor, dar și în orice locație în care aceștia își desfășoară activitatea. Iar împiedicarea organelor de control de a-și exercita sarcinile total sau parțial, poate fi sancționată cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei. Mai mult, neregularitățile pe care inspectorii ITM le pot descoperi în rândul angajaților, nu se limitează doar la munca la negru, ci includ și aspectele de securitate si sanatate in muncă, acte de discriminare, clauze contractuale abuzive, întreruperea temporară a activității angajatorului și neplata indemnizațiilor, aspecte legate de salariul minim brut, precum și nereguli din Revisal.

 

Fiecare din neregularitățile enumerate mai sus, se sancționează prin lege cu amendă contravențională, în funcție de gravitatea situației, iar suma minimă pe care trebuie s-o plătească angajatorii este de 1.500 lei de angajat, iar cea maximă poate ajunge la 200.000 lei per total. Pentru evitarea amenzilor dispuse pentru nereguli cu privire la securitatea si sanatatea in munca a angajatilor și a intra în legalitate înainte de a fi sancționat în calitate de angajator, recomandarea specialiștilor este colaborarea cu o firmă de protecția muncii din București care să te ajute ca antreprenor să faci totul ca la carte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment