Care sunt procedurile de obținere a autorizației de folosire a utilajelor grele de tipul elevatoarelor auto?

Dacă ești patronul unui atelier auto și ai în vedere investiția în utilaje grele de tipul elevatoarelor pentru dezvoltarea afacerii, să știi că nu este suficient să deții doar spațiul necesar instalării lor, ci trebuie să obții de la autoritățile competente și autorizațiia pentru utilizare.

Elevatoarele auto sunt un tip de utilaje grele folosite pentru mutarea pe distanțe mici a automobilelor sau motocicletelor. Spre deosebire de un cric hidraulic care ridică mașina de la sol doar câțiva centimetri, elevatoarele auto o pot aduce la o înălțime de aproape doi metri, suficientă pentru ca mecanicii să poată intra sub automobil în vederea depanării.

Elevatoarele auto sunt de mai multe tipuri. Cele pentru care ai nevoie de autorizații de folosire sunt elevatoarele auto cu două sau patru coloane acționate hidraulic și cele de tip foarfecă. Obținerea autorizației speciale de folosire a elevatoarelor auto presupune două etape distincte. Avem pe de o parte montarea elevatorului și pregătirea tuturor documentelor specifice acestuia și pe de altă parte totalitatea demersurilor pentru obținerea autorizației propriu-zise.

De asemenea, este indicat să fiți la curent cu cele mai noi informații în privința protecției muncii mai ales când vine vorba de siguranță angajaților și de aceea indiferent te experiența ta ca patron, îți recomandăm colaborarea cu o firmă de protecția muncii.

În ce constă documentația necesară pentru montarea unui elevator auto?

Dacă achiziționezi utilajul direct de la producător sau de la o firmă distribuitoare, o parte din documentele necesare pentru obținerea autorizației de folosire ar trebui să ajungă la tine odată cu elevatorul comandat. Acestea se completează de către un responsabil cu avizarea documentației tehnice de preliminare de montare.

Apoi, după finalizarea montajului, se întocmesc o serie de procese verbale din care trebuie să reiasă că instalarea utilajului avut loc sub atenta supraveghere a unei persoane responsabilă cu această activitate și de asemenea, că s-au efectuat încercări de casă în urma cărora s-a stabilit faptul că elevatorul funcționează în parametrii normali.

Tot la finalul montării se semnează și o declarație de conformitate în care se menționează și seria utilajului respectiv.

Între documentele care însoțesc elevatorul la livrare există și certificatul producătorului prin care el recunoaște fabricarea utilajului în cauză. Tot producătorul este cel care pune la dispoziția cumpărătorului schița care cuprinde dimensiunile și cerințele de gabarit ale utilajului. Această schiță absolvă producătorul de orice responsabilitate în cazul unui accident provocat de utilizarea elevatorului în neconformitate cu indicațiile stabilite.

Un lucru foarte important pe care trebuie să îl mai menționăm este și faptul că elevatoarele nu pot fi montate pe orice tip de bazament. De aceea, pentru a obține autorizația de folosire este necesară și o declarație de conformitate a podelei cu cerințele impuse de masa elevatorului.

Pașii necesari pentru obținerea autorizației de funcționare a unui elevator auto

După ce elevatorul a fost montat și s-a întocmit dosarul cu toate documentele menționate mai sus, persoana care a efectuat montarea trebuie să se adreseze în scris la IT ISCIR pentru a solicita verificarea utilajului. În solicitare trebuie menționată și data la care proprietarul dorește să aibă loc această verificare.

Este mai simplu de obținut autorizația de utilizare a unui elevator dacă acesta nu a mai fost folosit niciodată, deoarece nu mai trebuie specificat ultimul loc în care s-a folosit utilajul.

Pregătirea documentelor în vederea autorizării de funcționare nu este singura responsabilitate a unui patron de atelier auto care dorește să investească într-un elevator. El mai trebuie să îndeplinească și următoarele trei condiții:

  1. Să angajeze în cadrul firmei o persoană autorizată care să se asigure în permanență de buna funcționare a utilajului;
  2. Să solicite ori de câte ori este necesar efectuarea unor lucrări de întreținere a utilajului unei firme autorizate de către IT ISCIR;
  3. Să se asigure că nimeni în afară de persoanele instruite în vederea operării acestui tip de utilaj greu nu folosesc elevatorul auto în timpul sau în afara orelor de program.

Îndeplinirea tuturor cerințelor de mai sus, dar și pregătirea documentației necesare obținerii autorizației de funcționare elevatorului auto nu sunt deloc niște procese simple. Dar toate aceste lucruri au ca scop evitarea accidentelor la locul de muncă și diminuarea pagubelor în cazul în care totuși se produce inevitabilul. De aceea, obținerea autorizației de utilizare a elevatorului auto este un pas important în dezvoltarea afacerii și atingerii etapei de maturizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment