Amenajari specifice la locul de munca pentru persoane cu handicapSlider Euramis

persoane cu handicapExista milioane de persoane cu handicap in jurul lumii care se confrunta cu aceste dizabilitati si incearca sa isi traiasca viata intr-un mod normal. In Romania persoanele cu handicap reprezinta 2,965% din intreaga populație.

O problema foarte mare pentru aceste persoane cu handicap o reprezinta intregrarea lor in piata muncii. Aceasta problema este cauzata de faptul ca multi directori de companii sunt reticenti pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati.

Modul cum sunt privite persoanele cu handicap ar putea fi imbunatatit considerabil daca luam in considerare faptul că majoritatea sunt apte pentru anumite tipuri de muncă. Un prim motiv care impiedica persoanele cu handicap sa munceasca este amenajarea spatiului. Din pacate persoanele cu dizabilitati nu se bucura de acces comun la spatiul public.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 (art. 11) este o norma prin care se impune obligativitatea amenajarii cladirilor/institutiilor publice, ale celor culturale, sportive sau de petrecere a timpului liber, locuintelor construite din fonduri publice, mijloacelor de transport in comun, a telefoanelor publice si a cailor de acces in vederea asigurarii accesibilitatii persoanelor cu handicap.

Exista astfel o norma care impune amenajarea spatiului accesibil pentru persoanele cu dizabilitati.

Rampa acces

1. Rampele de acces pentru persoanele cu dizabilitati

Latimea minima a rampei 90 cm.Rampele sunt planuri inclinate ce tin loc de trepte pentru a trece mai usor de la un nivel la altul.

Panta maxima 2,5 cm la fiecare 30 cm de parcurs.
Elevația maximă pentru o cursă este de 75 cm.

2. Locuri de parcare pentru persoanele cu handicap

Persoanele cu handicap au locuri special amenajate de parcare semnalizate cu unu indicator. Locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilitati nu trebuie ocupate de persoane normale.

Loc parcare persoane cu handicap

 

loc parcare

 

 

3. Toaleta pentru persoanele cu handicap

Persoanele cu dizabilitati au nevoie de un mobilier special, dar si o pozitionare a baii diferita de cea normala.

baie persoane cu handicap

 

Grup-sanitar

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Lifturi pentru persoanele cu handicap

lift

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Platforma servoscara pentru persoanele cu dizabilitatiplatforma1

platforma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment