Blog

Chiar dacă la prima vedere munca de birou pare absolut inofensivă, în realitate ea este mai periculoasă decât ne-am putea imagina. Cu toate acestea, și angajatorii care oferă angajaților lor locuri de muncă la birou sunt obligați prin lege să colaboreze cu o firmă de protecția muncii Bucuresti, lucru perfect normal așa cum vom explica în rândurile următoare.

Un prim risc la care se expun angajații care lucrează la birou este dezvoltarea problemelor de coloană vertebrală sau membre, dar și diferite afecțiuni precum: acumularea de grăsime în jurul taliei, diabet, boli de inimă sau obezitate. Mulți angajați care lucrează la birou acuză dureri de spate și de gât la sfârșitul orelor de program.

De asemenea, munca la birou implică și statul la calculator timp îndelungat care crește riscul de dezvoltare a problemelor de sănătate oculară. Pentru evitarea acestor probleme de sănătate, angajații care lucrează la birou trebuie să folosească piese de mobilier care se pot regla și adapta staturii lor. De exemplu, un scaun de birou profesional, ca cel pe care îl folosesc de exemplu gamerii profesioniști, este o investiție foarte bună în sănătatea angajaților, iar angajatorii ar putea folosi un astfel de produs și ca o formă de motivare a salariaților săi.

Fiecare om este diferit și de aceea, ca angajator, dacă vrei să investești în scaune de birou profesionale pentru angajații tăi, ar trebui să optezi pentru unele la care se poate regla înălțimea șezutului, gradul de înclinare al spătarului, suportul pentru cap și eventual și cel pentru picioare (dacă există), dar și înălțimea suporturilor pentru coate. Cea mai sănătoasă poziție atunci când stai pe scaun este cu picioarele perpendiculare pe podea și genunchii îndoiți la 90 de grade. Ca să stea într-o poziție sănătoasă, coloana vertebrală trebuie să aibă o formă foarte ușor curbată, ca un S foarte deșirat. De asemenea, gâtul și capul trebuie să aibă parte de sprijin, ca să nu obosească.

Angajații mai pot profita mult și de pe urma unui monitor a cărui înălțime se poate regla. Ideal ar fi ca atunci când privește la calculator, angajatul să privească direct în față, nu mai sus și nici mai jos ca să nu-și obosească privirea.

Ce poate face o persoană care lucrează la birou ca să reducă riscul dezvoltării unei boli profesionale?

Exerciții pe care un angajat pe care le poate face la birou ca să reducă riscul de dezvoltare a diferitelor afecțiuni medicale.

  1. Înainte de începerea muncii, pregătește-ți mușchii gâtului pentru un efort prelungit întinzându-i bine pentru câteva minute. Stai în picioare, cu spatele perfect relaxat, ține brațele împreunate la spate și înclină-ți capul într-o parte și în alta;
  2. Crește flexibilitatea mușchilor umerilor prin rotirea lor înainte și înapoi din poziție de drepți, în picioare;
  3. Poți să te așezi acum pe scaun și să-ți pregătești mușchii brațelor și picioarelor. Trebuie să menții capul în continuare drept și să întinzi brațele orizontal, ținând palmele îndreptate în jos. Apoi trebuie să tragi pe rând de degetele mâinii stângi cu mâna dreaptă, și de degetele mâinii drepte cu mâna stângă. Procedând astfel vei pregăti încheieturile palmelor pentru procesul de scriere. Acest exercițiu îl poți repeta de mai multe ori de-a lungul unei zile, iar la sfârșitul programului, chiar dacă petreci mai multe ore la birou te vei simți revigorat și încheieturile și degetele nu te vor durea.
  4. Pentru relaxarea picioarelor poți sta pe scaun, să pui piciorul stâng peste piciorul drept și să tragi ușor de genunchiul stâng cu mâna dreaptă, în timp ce rotești trunchiul. Apoi, poți să repeți exercițiul schimbând poziția picioarelor și a mâinilor.

Posibilele efecte negative ale muncii la birou

Cercetătorii mereu au fost interesați de efectele muncii la birou și au studiat modul în care aceasta afectează sănătatea corpului. Astfel, ei au descoperită că sedentarismul poate determina apariția bolilor de inimă, a cefaleei, a anxietății, sindromului de tunel carpian și a obezității. Tocmai de aceea, clădirile moderne de birouri sunt concepute în așa fel încât să favorizeze mișcarea și exercițiul fizic al angajaților chiar și în timpul programului, încurajându-i pe aceștia să se ridice de pe scaun și să facă exerciții chiar și pentru câteva momente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment