Afecțiuni ale organului vizual cauzate de lucrul prelungit la calculator

Utilizarea sporită a calculatoarelor la locul de muncă contribuie la apariția unor probleme de sănătate. Multe persoane suferă de diferite afecțiuni ale organului vizual. Acestea sunt cauzate de lucrul prelungit la calculator.

80% din informațiile pe care le primește organismul uman sunt prin intermediul ochilor, deci este important să se ia măsuri de precauție pentru a evita afectarea acestora.

Iată care sunt câteva dintre afecțiunile oculare de care pot suferi persoanele care utilizează excesiv calculatorul:

 • Presiune oculară. Deși unii oftalmologi nu sunt de acord cu acest lucru, se pare că expunerea continuă la un monitor contribuie la creșterea presiunii oculare, ceea ce ar putea duce la glaucom (a doua cauză de orbire din lume).
 • Cataractă. Ochii sunt sensibili la căldură, astfel încât expunerea lor la niveluri ridicate de microunde poate provoca cataractă (prima cauză a pierderii vederii la persoanele mai în vârstă de 50 de ani).
 • Ochi uscați. Sindromul ochiul uscat apare din cauza lipsei de lacrimi. Această lipsă de lacrimi se datorează în mod obișnuit blocării glandelor care secretă ulei în ochi.
 • Sindromul ochiului uscat la persoanele de peste 40 de ani este des întâlnit și una dintre cauzele principale este expunerea prelungită la ecrane, deoarece modifică clipitul din ochi. Acest sindrom provoacă disconfort, dar nu afectează de obicei vederea.
 • Erori de refracție. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), erorile de refracție sunt tulburări oculare foarte frecvente. În acest caz ochiul nu poate focaliza în mod clar imaginile. Rezultatul este o vedere încețoșată, uneori atât de severă încât provoacă tulburări vizuale, cum ar fi miopia, hiperopia și astigmatismul.
 • Disfuncții binoculare. Acestea apar datorită stresului, tensiunii sau oboselii, unele simptome pot fi scăderea acuității vizuale și fotofobia(intoleranță anormală la lumină).
 • Oboseală Oculară. Una cele mai frecvente probleme cauzate de lucrul prelungit la calculator este oboseala oculară. Aceasta este cauzată de perioade de odihnă insuficiente, de condiții de lucru incorecte, de reflectarea imaginilor sau a luminilor în dispozitivele electrice.

Există multe cauze ale oboselii oculare. Una dintre acestea este lumina orbitoare. Există două tipuri de lumini orbitoare, directe și indirecte. Lumina directă este acea lumina care strălucește direct în ochi; în timp ce lumina indirectă este acea lumina care reflectă suprafețele în ochi.

Lumina provine de multe ori din ecranele calculatorului, care sunt prea întunecate sau prea luminoase. Lumina de la ecranul calculatorului contribuie la oboseală musculară a ochilor, pentru că ochii se străduiesc să focalizeze imaginile de pe ecran.

O altă cauză majoră a oboselii oculare este poziția ecranului computerului. Firește, ochii sunt poziționați astfel încât să privească drept înainte și ușor în jos. Dacă ochii trebuie să privească într-o direcție diferită, mușchii trebuie să lucreze continuu pentru a menține această poziție.

Astfel, dacă monitorul calculatorului este poziționat incorect, mușchii ochilor trebuie să lucreze constant pentru a ține ochii în poziția corectă pentru a vizualiza monitorul.

Pentru a împiedica ochii să devină tensionați, partea superioară a ecranului calculatorului nu trebuie să fie mai sus decât nivelul ochilor.

De asemenea, pentru a împiedica obosirea ochilor, toți cei care lucrează mult timp la computer este indicat să utilizeze ochelari prescriși de medic.

Sindromul ochilor roșii. Așa cum sugerează și numele, acest sindrom apare atunci când partea albă a ochiului devine roșiatică. De multe ori este produsă de o inflamare ocazională a suprafeței oculare, motiv pentru care apare foarte mult la cei care sunt expuși la calculator timp de mai multe ore.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 80% dintre cazurile de boli oculare, cum ar fi orbirea, pot fi prevenite. Prin urmare, iată câteva recomandări atunci când lucrați mult timp la calculator:

 •  Faceți pauze dese pentru a vă lăsa ochii să se odihnească. Priviți pe fereastră și clipiți din când în când, întindeți-vă capul și gâtul.
 •  Asigurați-vă că lucrați în condiții bune de iluminare, dar fără ca lumina să reflecte ecranul computerului.
 •   Mențineți o distanță mai mare de 30 cm între față și ecran.
 •  Utilizați ochelari pentru ochi obosiți.Ochelarii vă pot ajuta atunci când lucrați la calculator, mai ales dacă sunteți de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.
 •  Faceți o vizită medicului oftalmolog pentru un consult la fiecare doi ani și asigurați-vă că știe că folosiți foarte mult calculatoarele.
 • Rețineți că, dacă lucrați în mod obișnuit în fața unui calculator, trebuie să beneficiați din partea angajatorilor de condiții optime de lucru, conform legislației în vigoare. De asemenea, trebuie să beneficiați de examene de vedere și, dacă este cazul, de dispozitive de corecție.

Potrivit  HG nr. 1028/2006privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, art. 12 lit. a), b) și c), angajații trebuie să beneficieze de un examen corespunzător al ochilor și al vederii, efectuat de o persoană care are competența necesară, înainte de începerea activității la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare; ulterior, la intervale regulate; ori de câte ori apar tulburări de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.

Pentru ca angajatorii să se conformeze cerințelor legale în vigoare în ceea ce privește asigurarea securității și sănătății angajaților, aceștia pot apela la un serviciu extern de protecția muncii. Acesta le poate fi oferit de o firmă de protecția muncii din București.

Euramis Consulting este pregătită ca în orice moment să colaboreze cu serviciile interne pentru a ajuta angajatorii să obțină rezultate optime. Echipa sa are o experiență îndelungată în securitatea muncii și poate pune oricând la dispoziția clienților proceduri de colaborare (comunicare, instruire, inspectii interne, raportare incidente, gestiune documente, etc.) perfecționate continuu pentru atingerea maximului de eficiență în conformarea cu cerințele legale.

Euramis Consulting este răspunsul la întrebările legate de activitatea de securitate și sănătate în muncă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment