Evaluarea riscurilor psihosociale

Psihologia muncii implica trei probleme de baza:

  1. Hartuirea morala la locul de munca
  2. Stresul legat de munca
  3. Violenta in munca

Aceste probleme pot afecta nu numai sanatatea angajatilor, ci si compania. Identificarea lor este destul de dificil de facut, deoarece sunt strans  legate unele de altele.

  1. Hartuirea morala la locul de munca reprezinta  o violenta perversa cu implicatii majora asupra starii de sanatate a persoanei hartuite. Implica un comportament irational fata de un angajat. Victimizarea, umilinta, discriminarea si amenintatea fac parte din hartuirea morala. Hartuirea morala la locul de munca implica agresiuni verbale si fizice, exercitatarea gresita a functiei, violent fizica si psihica. Pentru incetarea hartuirii la locul de munca poate fi introdusa o actiune la Tribunal.
  2. Stresul la locul de munca apare atunci cand cererile din partea serviciului sunt mai mari decat capacitatile lucratorului. Atunci cand solicitarile si presiunile depasesc anumite limite, ele conduc la stres.  Simptomele stresului sunt depresia, oboseala, anxietatea, dureri de cap, iar cnonsecintele stresului la locul de munca pot fi: O scadere a productivitatii, cresterea riscului de a avea un accident de munca, deteriorarea relatiilor personale, un risc crescut de a avea probleme de sanatate.
  3. Violenta in munca reprezinta unul din cele mai mari pericole la locul de  munca. Violenta implica insulte, amenintari si agresiuni fizice. Violenţa asupra personalului este o problemă de securitate şi sănătate în muncă şi trebuie rezolvată la nivelul organizaţiei.  Consecintele violentei pot varia de la pierderea motivatiei fata de activitate pana la stres. Comisia Europeană a pus în aplicare unele măsuri care au scopul de a garanta securitatea şi sănătatea la locurile de muncă.

Recenta ancheta paneuropeana ESENER la locul de munca arata ca 40% dintre cadrele de conducere se confrunta cu problema violentei si hartuirii la locul de munca, dar numai 25% au pus in aplicare proceduri pentru a o solution.  Riscurile psihosociale trebuie tratate cu seriozitate majora deoarece consecintele economice sunt productivitatea scazuta, absentele mai dese pe motiv de boala, o fluctuatie mai mare a personalului si pensionarea prematura pe motive de invaliditate.

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Share
Publicat de
Paraicu Adrian

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

7 months In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

7 months In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

7 months In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

7 months In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

7 months In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

7 months In urma