Categorii: Intrebari

Hartuirea psihosociala

Ana_dana: Care este solutia?

Problema mea este ca seful meu ma hartuieste moral la locul de munca. Mai exact, pune presiune pe mine sa ma mut in alt departament, chiar imi aduce la cunostinta joburi vacante din alte departamente si ma preseaza sa aplic. Sincer, nu mai suport. Si asta pentru ca nu-i place fata mea. Profesional nu are ce sa-mi reproseze (o dovedesc CV-ul si calificarile pe care le am), desi el spune contrariul. Am cautat pe internet si am vazut ca acest comportament se numeste hartuire morala la locul de munca si este chiar reglementat de o directiva europeana si transpus in legislatia nationala.
Mersul la servici a devenit un calvar. Lucrul acesta ma demotiveaza total si imi afecteaza si sanatatea psihica in primul rand.  Nu stiu cum sa procedez. Sa discut cu seful lui, sa merg la HR?

 

Consilier juridic: Potrivit art. 2 alin. (5) din O.G. nr. 137/2000 constituie hartuire si se sanctioneaza contraventional orice comportament pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala,.convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.
Acest articol priveste si hartuirea morala a salariatilor care se confrunta cu un comportament de respingere si marginalizare, discriminatoriu, in raport cu ceilalti salariati, comportament care atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz, in conditiile legii.

In temeiul art. 19 alin. (1) lit. h) din Legea nr.108/1999 inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri atunci cand angajatorii nu isi indeplinesc obligatiile legale. Aceste masuri se pot lua si atunci cand se constata cazuri de hartuire morala.

Totusi, acele presiuni pot avea ca obiectiv final plecarea dvs din acea societate … acest comportament se pare ca il are numai fata de persoana dvs , nu si fata de alte persoane indiferent de sex avut ….”

Paraicu Adrian

Sef serviciu extern SSM

Share
Publicat de
Paraicu Adrian

Postari Recente

Cum recunoaștem primele semne ale insolației și ce trebuie să facem pentru a o evita?

Corpul uman trebuie să-și mențină o temperatură constantă de sub 37-27.2°C pentru a fi sănătos.…

2 weeks In urma

Cum să-ți protejezi sănătatea mintală la locul de muncă

Suntem convinși că de multe ori, îți este greu să găsești timp pentru a acorda…

2 weeks In urma

Cum să eviți supraîncălzirea corpului și insolația pe timp de vară?

Căldură. Căldură peste tot. Este mult prea cald! Poate ți se pare că exagerăm, dar…

2 weeks In urma

Cele mai comune boli profesionale cu care se confruntă lucrătorii în ziua de azi

În calitate de specialiști în domeniul sănătății și siguranței în muncă, la Euramis - o…

2 weeks In urma

Topul celor mai periculoase locuri de muncă din lume în anul 2024

Există nenumărate ocupații în întreaga lume, care mai de care mai provocatoare, mai satisfăcătoare, dar…

2 weeks In urma

Cum să faci față căldurii atunci când lucrezi afară, în aer liber?

În capitală, temperaturile de afară deja au atins valori extreme pentru această perioadă, ceea ce…

2 weeks In urma